Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Ομιλία για τον Συνήγορο του Πολίτη και τα Φαινόμενα της Κακοδιοίκησης στις Υπηρεσίας του Δημοσίου

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ

Ομιλία του Βουλευτή Σερρών της Νέας Δημοκρατίας κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη στη Βουλή γιο τον “Συνήγορο του Πολίτη” και τα φαινόμενα κακοδιοίκησης στις Υπηρεσίες του ΔημοσίουΟ ρόλος του Συνηγόρου του Πολίτη στην καταπολέμηση μιας νοσηρής κατάστασης που μαστίζει την ελληνική κοινωνία με τα φαινόμενα κακοδιοίκησης, αδιαφάνειας, διαφθοράς να ανθούν όλο και περισσότερο, είναι γνωστός και θετικός. Η επίλυση μεμονωμένων προβλημάτων κακοδιοίκησης που εκφράζουν οι αναφορές των πολιτών, η διορθωτική παρέμβαση και διαμεσολάβηση του Συνηγόρου του Πολίτη έχουν βελτιώσει τα τρία τελευταία χρόνια, από τότε που έγινε ο Συνήγορος του Πολίτη, τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και τη σταδιακή διαμόρφωση κλίματος εμπιστοσύνης στις σχέσεις πολίτη – κράτους, ναι ή όχι;

     Η καθημερινότητα μας διδάσκει ότι ο πολίτης ταλαιπωρείται αφάνταστα από το κράτος, δεν εξυπηρετείται από τις υπηρεσίες του, αναπτύσσεται ένα κλίμα ανοχής και ατιμωρησίας που αμέσως ή εμμέσως λειτουργεί ως εστία για την ανάπτυξη σχέσεων συναλλαγής και διαφθοράς.

     Είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να συζητήσουμε για τη σωστή λειτουργία των θεσμών, για την αποτελεσματικότητα των λειτουργιών του κράτους, γιο το όφελος που μπορεί να προκύψει στην ποιότητα ζωής του πολίτη, στην καθημερινή του ζωή από το ρόλο που μπορεί να διαμορφώσει ως ένα βαθμό ο Συνήγορος του Πολίτη στην καταπολέμηση αυτής της νοσηρής κατάστασης, της κακοδιοίκησης που ταλαιπωρεί καθημερινά τον πολίτη.

     Η από άκρου εις άκρον διαφθορά του Δημοσίου Τομέα έχει και διεθνή αναγνώριση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Οργάνωσης “Διεθνής Διαφάνεια” η Ελλάδα είναι πρώτη στη διαφθορά μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποκαλύψεις για ταρίφες που έχουν καθιερωθεί για διεκπεραίωση υποθέσεων, για γνωστά φακελάκια που έχουν γίνει σχεδόν θεμιτή ανταμοιβή, δίνουν μία θλιβερή και απαξιωτική εικόνα της ελληνικής κοινωνίας μέσα στη σύγχρονη Ευρώπη.

     Το κεντρικό συμπέρασμα που προκύπτει από τη συσσωρευμένη εμπειρία του Συνηγόρου του Πολίτη για τον κύκλο που αναφέρεται στα δικαιώματα του ανθρώπου είναι ότι η κακοδιοίκηση, υπό την ευρύτερη έννοια της, αποτελεί τη σοβαρότερη ίσως αιτία προσβολής των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Ο κύκλος κοινωνικής προστασίας διαπιστώνει ότι τα κυριότερα προβλήματα που εντοπίσθηκαν συνδέονται με φαινόμενα κακοδιοίκησης ιδίως στους ασφαλιστικούς οργανισμούς και στα επικουρικά ταμεία. Καθυστερήσεις παρατηρούνται στην έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων, ελλιπής η ανύπαρκτη πληροφόρηση των δικαιούχων, απουσία ή καθυστέρηση στην παροχή απάντησης προς τους πολίτες, αλλά και οργανωτικές και λειτουργικές παθογένειες.

     Εμείς θεωρούμε απαράδεκτο σήμερα στον 21° αιώνα, στην εποχή της ηλεκτρονικής τεχνολογίας, η έκδοση μιας σύνταξης γήρατος να απαιτεί διάστημα πάνω από δώδεκα μήνες και πολλές φορές πολύ περισσότερο, ιδίως σε συντάξεις που έχουν σχέση και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου ο χρόνος για να δοθεί η σύνταξη είναι πάνω από δύο χρόνια.

     Στον κύκλο σχέσεων κράτους – πολίτη που εκτείνεται από σύνολο σχεδόν των φορέων του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα και περιλαμβάνει όλο το φάσμα του φαινομένου της κακοδιοίκησης, το αντικείμενο των οποίων αφορά στα προβλήματα που ανακύπτουν στις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών με τις υπηρεσίες του Δημοσίου, σε ζητήματα φορολογίας, λειτουργίας των Ο.Τ.Α. , των Δ.Ε.Κ.Ο., της δημόσιας εκπαίδευσης, της προστασίας της εργασίας, της αγροτικής πολιτικής και γεωργίας, αναδεικνύονται τα χρόνια οργανωτικά προβλήματα των δημοσίων υπηρεσιών που δεν δίνουν σημάδια βελτίωσης όσο θα έπρεπε.

     Αναγνωρίζουμε μέχρι στιγμής το έργο του Συνηγόρου του Πολίτη, Δεν φθάνει όμως μόνο αυτό. Είναι ευκαιρία να προτείνουμε τα αναγκαία μέτρα, να κάνουμε τις απαραίτητες τομές για να υπάρξουν προληπτικές και κατασταλτικές λειτουργίες, ώστε να λιγοστέψουν τα φαινόμενα κακοδιοίκησης και διαφθοράς προς όφελος του πολίτη, αλλά και της κοινωνίας μας.

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει