ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ. Ν. ΣΕΡΡΩΝ
Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη στο Νομοσχέδιο «Οργάνωση και λειτουργία των δημοσίων επιβατικών μεταφορών με λεωφορεία (Κ.Τ.Ε.Λ.) »
Οι διαπιστώσεις στην εισηγητική έκθεση στο Σχέδιο Νόμου για τις αδυναμίες που υπάρχουν σήμερα στο έργο των Κ.Τ.Ε.Λ. δυστυχώς δεν εξασφαλίζονται με τις λύσεις μόνο που επικαλείσθε.
Διότι η εξυπηρέτηση του πολίτη κατά κύριο λόγο από τις υπηρεσίες συγκοινωνίας των Κ.Τ.Ε.Λ., η βιωσιμότητα των Κ.Τ.Ε.Λ., και το οργανωτικό πλαίσιο που είναι αλληλένδετα μεταξύ τους για σωστές συγκοινωνίες δεν επιτυγχάνονται εάν δεν παρθούν ολοκληρωμένα μέτρα.
Οι αστικές και υπεραστικές συγκοινωνίες όλα τα προηγούμενα χρόνια κάτω από αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες όπως κακό οδικό δίκτυο, ιδίως επαρχιακό, άξονες γραμμές σε ορεινές περιοχές προσέφεραν σημαντικό έργο στην εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.
Η αποστολή των Κ.Τ.Ε.Λ. όλα αυτά τα χρόνιο ήταν και είναι να εκτελούν συγκοινωνιακό έργο στο αστικό, νομαρχιακό και εθνικό χώρο εξυπηρετώντας όλα τα κοινωνικά στρώματα αλλά κυρίως τις λαϊκές τάξεις (εργάτες, φοιτητές, στρατιώτες μαθητές, πολύτεκνους, άτομα με ειδικές ανάγκες κλπ.).
Η παροχή των αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών γίνεται σήμερα από τα 60 υπεραστικά και τα 33 αστικά Κ.Τ.Ε.Λ. χωρίς την καταβολή οποιασδήποτε επιχορήγησης.
Οι υποδομές των εγκαταστάσεων των σταθμών σε πολλές περιοχές είναι πράγματι τριτοκοσμικές και ανύπαρκτες από πλευράς συγχρόνων εγκαταστάσεων και χώρων υποδομής από πλευράς καθαριότητας.
Εξασφαλίζονται όμως με το νέο θεσμικό πλαίσιο πηγές χρηματοδότησης και κίνητρα επαρκή τη στιγμή που τα επαρχιακά αστικά Κ.Τ.Ε.Λ. έχουν τεράστιο οικονομικό πρόβλημα;
Δεν μπορεί να υπάρχει άνιση μεταχείριση μεταξύ Αθήνας και επαρχίας ενώ οι ανάγκες είναι ίδιες ή και μεγαλύτερες στην επαρχία. Η κάλυψη των πάσης φύσεως μειωμένων εισιτηρίων είναι πρωταρχική ανάγκη γιο τα αστικά Κ Τ Ε Λ αφού η χρήση τους είναι συχνότατη.
Επειδή αυτό δημιουργεί τεράστια λειτουργικά έξοδα είναι αδύνατον τα επαρχιακά Κ Τ Ε Λ να κρατούν στην κυριολεξία μια δυσβάσταχτη συγκοινωνία έπειτα από τόσες συγκυρίες (αύξηση πετρελαίων, αύξηση αριθμού Ι.Χ., υπογεννητικότητα, ερήμωση της υπαίθρου, ιδίως στις παραμεθόριες περιοχές) και εμείς με αυτό το Νομοσχέδιο να μη προβλέπουμε το αύριο για αυτά, αλλά να τους φορτώνουμε μόνο υποχρεώσεις.
Χρειάζεται επιδότηση του εισιτηρίου για να επιβιώσουν, Κατά τη γνώμη μας δεν μπορεί να επενδύσει μέτοχος ή ο οποιοσδήποτε σε μια επιχείρηση, η οποία έχει ημερομηνία λήξεως μετά απo 8 χρόνια, θα πρέπει να επανεξετασθεί το θέμα αυτό με την παράταση του χρόνου αυτού
Ακόμη υπάρχει αδυναμία να υλοποιηθεί σε μια τριετία εκσυγχρονισμός μέσων και υποδομών (σταθμοί, πρακτορεία, μηχανοργάνωση, εξοπλισμός με σύστημα κλιματισμού υποχρεωτικά, ανανέωση στόλου) με τις υπάρχουσες χρηματοδοτήσεις ύψους 30 δις δρχ. αφού πάλι όλο το βάρος θα πέσει στους ιδιοκτήτες και μετόχους με επιβάρυνση των πολλών δις δρχ.
Γενικά κύριε Υπουργέ, υπάρχουν πολλές αδυναμίες και ασάφειες στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, οι οποίες επισημαίνονται και από την Πανελλαδική Ομοσπονδία Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Αστικών Λεωφορείων και από τα Δ.Σ. των Επαρχιακών Κ.Τ.Ε.Λ. όπως είναι τα Κ.Τ.Ε.Λ. Ν. Σερρών που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη για να εξασφαλίσουμε και σωστές υπηρεσίες στους πολίτες με ασφάλεια στην μετακίνηση του που είναι πρωταρχικός σκοπός, αλλά και να αποτρέψουμε υπερχρέωση των Κ.Τ.Ε.Λ. και των μετόχων τους.