Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Ομιλία για το Σχέδιο Νόμου για το Εθνικό Κτηματολόγιο

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ

Ομιλία του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη, στο Σχέδιο Νόμου για το Εθνικό Κτηματολόγιο

      Πέρασαν ήδη οκτώ χρόνια από το ξεκίνημα αυτού του μεγάλου έργου του Κτηματολογίου. Και το έργο αυτό εξελίσσεται ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του τόπου μας.

      Συνολικά έχει προκηρυχθεί, χωρίς να έχει γίνει τίποτα, καμία δηλαδή εγγραφή, χωρίς να έχει λειτουργήσει κανένα κτηματολογικό γραφείο, το 6,4% της εκτάσεως της Ελληνικής Επικράτειας – χωρίς και αυτό φυσικά να έχει ολοκληρωθεί – και το 6% του συνολικού αριθμού των Ο.Τ.Α. Και το βασικότερο είναι ότι το κόστος του έργου, ενώ ξεκίνησε το 1997 από περίπου 250 εκατομμύρια δραχμές, καταλήγει το Μάιο του 2001, σε σχετική απάντηση της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο 1 τρισεκατομμύριο δραχμές.

      Επομένως, με τις μεγάλες υστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα, τις υπερβάσεις στο κόστος, την έλλειψη συντονισμού των φορέων και υπηρεσιών της διοίκησης φτάσαμε σε αδιέξοδες καταστάσεις Και ήρθε φυσικά και η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2000 να επιβάλει βαρύ πρόστιμο, 20 δισεκατομμύρια δραχμές, με κύριο λόγο την κακοδιαχείριση και τις καθυστερήσεις.

      Σήμερα, το 39% των αστικών δημοσίων κτημάτων εντός του σχεδίου πόλης στις   πρωτεύουσες των νομών είναι καταπατημένο και περίπου το 61% των δημοσίων κτημάτων εντός των κτηματικών ορίων του Δήμου. Φαίνεται εν πολλοίς η αδιαφορία του κράτους να καταρτίσει εδώ και χρόνια το δασικό Κτηματολόγιο, η ανυπαρξία του οποίου οδηγεί στην καταπάτηση πολλών εκτάσεων.

      Περιμένουμε από το 1997 πότε θα κατατεθεί το σχέδιο νόμου για ρυθμίσεις αγροτικής γης, για ρυθμίσεις δασικής γης και ακόμα είναι στα συρτάρια. Και πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή.

      Φαίνεται εδώ η αδιαφορία του ελληνικού κράτους να κάνει και το δασικό Κτηματολόγιο. Και η ανυπαρξία αυτού οδηγεί στην καταπάτηση πολλών δασικών εκτάσεων.

      Το Ελληνικό Δημόσιο φυσικά οφείλει, εδώ και πολύ καιρό, επιτέλους να κάνει την οριστική κύρωση των δασικών χαρτών.

      Γεγονός είναι ότι το Κτηματολόγιο βρίσκεται σε δύσκολη καμπή και δεν έχει ακόμα εξασφαλιστεί η ένταξη του στο Γ ΚΠΣ. Έτσι η χώρα μας δεν έχει το βασικό της εργαλείο, το Εθνικό Κτηματολόγιο, σε μια περίοδο που έπρεπε να αξιοποιήσει πολλούς σημαντικούς πόρους από το Γ’ ΚΠΣ. Μεγάλο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην Περιφέρεια, καθώς για χιλιάδες ακίνητα δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, ιδίως σε προσφυγικά χωριά, με συνέπεια πολλοί νόμιμοι ιδιοκτήτες να μην μπορούν να απολαύσουν των προνομίων και δικαιωμάτων τους, όπως είναι τα δάνεια για ανέγερση οικοδομής, κλπ.

      Πολλοί συμπατριώτες μας εξαιρούνται από το δικαίωμα συμμετοχής σε μεγάλα κοινοτικά   προγράμματα,   αναπτυξιακά   προγράμματα,   προγράμματα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών. Τους απαγορεύουν να εκσυγχρονίσουν τις εγκαταστάσεις τους, τις γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις τους και τόσα άλλα προνόμια, τα οποία χάνουν εξαιτίας του ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τίποτα που να μπορεί να τους εξασφαλίσει, ώστε να προχωρήσουν στο να εκσυγχρονίσουν αυτά τα οποία έχουν εδώ και δεκαετίες.

      Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο ήταν το πλέον πρόσφορο μέσο για να επιλύσετε άπαξ δια παντός τα φλέγοντα ιδιοκτησιακά προβλήματα όλης της χώρας, αλλά προτιμάτε για μία ακόμα φορά και κατά τη συνήθη πρακτική σας να αναβάλλετε τη λήψη ουσιαστικών αποφάσεων για το μέλλον αυτού του τόπου.

      Οι συνέπειες καθυστέρησης χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού είναι πολλές, όπως είναι η δυσχέρεια στην υλοποίηση του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, αφού καμία υποδομή δεν μπορεί να υλοποιηθεί με ασφάλεια, Προβλήματα ιδιωτικών επενδύσεων. Προβλήματα στην εσωτερική συνοχή των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Εάν υπήρχαν τα γενικά πολεοδομικά, θα υπήρχε η δυνατότητα τεκμηριωμένων ολοκληρωμένων προτάσεων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης για την ιεράρχηση και τις προτεραιότητες των έργων τους.

      Εμείς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο είναι αποσπασματικό, πρόχειρο και δεν δίνει λύσεις στα χρόνια προβλήματα που υπάρχουν στην περιφέρεια, τα οποία έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει σύντομα να φέρετε ένα νομοσχέδιο που θα λύνει ιδιοκτησιακά προβλήματα όλης της χώρας και δεν θα τα παραπέμπει στις καλένδες, όπως κάνατε τόσο καιρό.

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει