Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Ομιλία επί της Πρότασεις Νόμου της Ν.Δ. για το Χρηματηστήριο και Κίνητρα Ανάπτυξης Κεφαλαιαγοράς

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ

 

Ομιλία του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη στο Α’ θερινό Τμήμα της Βουλής επί της Προτάσεως Νόμου της Νέας Δημοκρατίας για το Χρηματιστήριο και Κίνητρα Ανάπτυξης της Κεφαλαιαγοράς

Το μεγάλο κόλπο με το Χρηματιστήριο πέτυχε. Την πλήρωσε φυσικά ο ελληνικός λαός που πιάστηκε στον ύπνο του. Υπήρξαν παρεμβάσεις από την κυβέρνηση για καθαρά κομματικούς προεκλογικούς λόγους και τώρα φυσικά, όλοι αποποιούνται τις ευθύνες τους.

   Χάθηκαν πολλά τρισεκατομμύρια δραχμές. Πολλοί Έλληνες οδηγήθηκαν στην καταστροφή πουλώντας ή και υποθηκεύοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία. Είναι πλέον γνωστό ότι κατά την προεκλογική περίοδο η Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών αγόρασε μετοχές κρατικών εταιρειών αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών, προκειμένου να στηρίξει το γενικό δείκτη του Χρηματιστηρίου και κατ’ επέκταση την κυβέρνηση. Τα αποτελέσματα από την πρακτική της ΔΕΚΑ ήταν αρνητικά σε πολλά επίπεδα.

     Την τελευταία εβδομάδα προ των εκλογών η Δημόσια Επιχείρηση Κινητών Αξιών αγόρασε μετοχές αξίας 155 δισεκατομμυρίων. Μετατράπηκε δηλαδή από εργαλείο περιορισμού του δημόσιου χρέους σε χρηματοδότη της κυβέρνησης, επιβαρύνοντας το ελληνικό δημόσιο με δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές και παγιδεύοντας χιλιάδες μικροεπενδυτές της Σοφοκλέους. Όλες αυτές οι παρεμβάσεις αλλά και οι υποκριτικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών αποκρύπτοντας την πραγματικότητα, είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν πάνω από 40 τρισεκατομμύρια δραχμές, να χάσουν τις αποταμιεύσεις μιας ολόκληρης ζωής πάνω από 1.300.000 μικροεπενδυτές, η ημερήσια αξία των συναλλαγών να περιοριστεί κάτω από το ένα δέκατο περίπου της αξίας των συναλλαγών του 1999 και κυριότερα να πληγεί βάναυσα η αξιοπιστία του Χρηματιστηρίου και η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς αυτό.

     Το Χρηματιστήριο φυσικά δημιούργησε και μια σειρά από παρενέργειες στην οικονομία και στην αγορά .σήμερα η αγορά βρίσκεται σε ύφεση η οποία δημιουργεί τις παρενέργειες που έχουν σχέση με την ανάπτυξη, τον τζίρο αλλά και με την αδυναμία πλέον της κυβέρνησης να εισπράξει τη φορολογία που προσδοκούσε να εισπράξει μέσα από την αύξηση του κύκλου εργασιών που παρατηρείται στις σωστά λειτουργούσες οικονομίες. Έτσι λοιπόν έχει επιδοθεί η κυβέρνηση σε ένα ανελέητο φοροκυνηγητό μέσα από το κλείσιμο της εξαετίας, της συνάφειας του ΦΠΑ, για να καλύψει το μεγάλο έλλειμμα που παρουσιάζει το σκέλος των εσόδων από το Υπουργείο Οικονομικών.

     Μην ξεχνάμε φυσικά ότι έχουμε 530.000 άνεργους και, για να απορροφηθούν αυτοί, απαιτείται να γίνουν επενδύσεις και μέσω των επενδύσεων να υπάρξει ανάπτυξη. Για να γίνουν όμως επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να λειτουργήσει το Χρηματιστήριο και οι επενδυτές να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη του.

     Εμείς πιστεύουμε ότι το Χρηματιστήριο είναι πρωτίστως επενδυτικό και αναπτυξιακό εργαλείο. Παρέχει στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να αντλούν υγιή χρηματοδότηση. Η πρόταση νόμου της Νέας Δημοκρατίας περιλαμβάνει πολλά θετικά σημεία, όπως:

1) Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να είναι ανεξάρτητη διοικητική αρχή από ειδικούς επιστήμονες γνώστες του αντικειμένου,

2) Να υπάρχει αντικειμενικός τρόπος εισαγωγής των μετοχών στο Χρηματιστήριο. Να γίνεται ουσιαστικός έλεγχος των επιχειρήσεων, για το αν αυτά που λένε αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα.

3) Να γίνεται ουσιαστικός έλεγχος για το αν επενδύθηκαν ή όχι τα κεφάλαια. Περνά αυτών φυσικά εισηγούμαστε και φορολογικά κίνητρα υπέρ των επιχειρήσεων που μπαίνουν ή είναι στο Χρηματιστήριο, και υπέρ των επιχειρήσεων που θα κάνουν αυξήσεις κεφαλαίου, για να κάνουν παραγωγικές επενδύσεις εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, αλλά και στους επενδυτές, ειδικά σ’ εκείνους που κρατάνε τις μετοχές πέραν του ενός έτους.

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει