Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Ομιλία – Επερώτηση για τα προβλήματα των Αγροτών

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ

 

Ομιλία – Επερώτηση για τα προβλήματα των Αγροτών

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ενοχλείται η Κυβέρνηση, όταν η Νέα Δημοκρατία είναι υποχρεωμένη, ως υπεύθυνη παράταξη, να μεταφέρει στη Βουλή και να αναδείξει τα καθημερινά προβλήματα του αγροτικού κόσμου, ώστε να δοθούν κάποιες λύσεις. Αυτό πολλές φορές φαίνεται από τις απαντήσεις σας σε διάφορες επερωτήσεις μας μέσα στη Βουλή. Το ανησυχητικό είναι ότι δεν έχει αντι­ληφθεί ότι έχει οδηγήσει τον αγροτικό κόσμο σε δεινή οικονομική θέση.

Αν μελετήσει κάποιος την πορεία του αγροτικού τομέα την τελευταία οκταετία, θα διαπιστώσει τη ραγδαία συρρίκνωση του ενεργού αγροτικού πληθυσμού -περίπου 3% ετησίως- και τη σημαντική μείωση του αγροτικού εισοδήματος -κατά 23%- ως ποσοστού του εθνικού εισοδήματος, που από 9% το 1993 έπεσε στο 7%. Φυσικά, αυτή η δυσμενής εξέλιξη έχει αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες στο βιοτικό επίπεδο της υπαίθρου και συνεπάγεται μετακίνηση των ανέργων στα αστικά κέντρα, όπου αυτό προκαλεί τεράστιες παρενέργειες και τεράστια ανεργία.

Στην ύπαιθρο όλα αυτά τα χρόνια έχει διαμορφωθεί ένα επίπεδο ζωής και συνήθειες που απαιτούν ένα ορισμένο εισόδημα, για να επιβιώσει ο οποιοσδήποτε. Εφόσον αυτό εξαρτάται από τις επιδοτήσεις -σχεδόν κατά 50%- είναι φυσικό, όταν αυτές περικόπτονται ή τίθενται υπό αμφισβήτηση ή καθυστερούν, να αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας τεράστια προβλήματα, λόγω αποτυχημένων κυβερνητικών πα­ρεμβάσεων και διαπραγματεύσεων για μια σειρά προϊόντα, όπως είναι το βαμβάκι, το σκληρό σιτάρι, το ελαιόλαδο, ο καπνός, τα οπωροκηπευτικά, τα αμπελουργικά, καθώς και τα προϊόντα ζωικής παραγωγής, μειώθηκε η κοινοτική στήριξη με περιο­ρισμούς εκτάσεων καλλιέργειας και ποσοτήτων παραγωγής.

Μεγάλα είναι τα προβλήματα που ταλανίζουν τους αγρότες μας. Η Κυβέρνηση όχι μόνο δεν έλυσε προβλήματα, αλλά τον τελευταίο καιρό συσσώρευσε και νέα.

Πρωτόγνωρη είναι η καθυστέρηση που παρατηρήσαμε όλο το χειμώνα και καταγγείλαμε στη Βουλή για τις κοινοτικές επιδοτήσεις, με μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία των αγροτών και μάλιστα παρ’ ότι είχαν γίνει ενστάσεις εδώ και τεσσεράμισι μήνες, δεν έχουν πληρωθεί όλοι οι παραγωγοί. Φυσικά, ταυτόχρονα υπάρχουν χαμηλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα, ενώ είναι υψηλό το κόστος παραγωγής, δηλαδή τα εφόδια, τα γεωργικά φάρμακα, τα λιπάσματα.

Αντί η Κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα να απολογείται για τα λάθη της πολιτικής της, για τους επιλεκτικούς και καθυστερημένους ελέγχους του διαβλητού συστήματος της για τις επιδοτήσεις, αρκείται στον εμπαιγμό, στις υπαναχωρήσεις και στις συκοφαντίες της για το σύνολο των αγροτών, σε μια προσπάθεια να μεταθέσει αλλού τις ευθύνες της προκαλώντας έτσι και κοινωνική ένταση.

Η Κυβέρνηση καλείται να απαντήσει σε μια σειρά καυτών προβλημάτων. Αυ­τό είναι καθήκον της. Γιατί καθυστερεί για ένα χρόνο τους επιβεβλημένους ελέγχους;

Γιατί ανακοινώνει ελέγχους επιλεκτικά σε τριάντα δύο μόνο τέως κοινότητες έναντι συνολικά έξι χιλιάδων που έχει η χώρα μας; Ποιος ευθύνεται για το ατελές σύστημα  ελέγχων στις επιδοτήσεις, καθώς και για το δυσμενές καθεστώς προστασίας του βάμβακος;

Γιατί υποσχέθηκε στους αγρότες την καταβολή επιδότησης στο σύνολο της παραχθείσης ποσότητας, που είναι εντός του ΟΣΔΕ, και τώρα υπαναχωρεί, περικόπτει ποσότητες βάμβακος και τελικά πληρώνει πολλές ποσότητες που έχουν παραχθεί κανονικά με την εμπορική τιμή των 60 και 70 δραχμών;

Γιατί καθυστερείτε την ανακοίνωση των τελικών ποσοτήτων παραγωγής και τιμών στο βαμβάκι; Πώς θα καλλιεργήσουν οι αγρότες τις καλλιέργειες τους, όταν τους τις περικόπτετε αυθαίρετα και επιβάλλονται περιορισμοί, ενώ υπάρχουν περιο­ρισμοί και στις άλλες καλλιέργειες; Γιατί επιβαρύνετε τους παραγωγούς με τεράστια ποσά για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ; Βάζετε φέτος ένα πρόσθετο χαράτσι που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια και αυτό το χαράτσι πέφτει στην πλάτη των παραγωγών. Επίσης, τετραπλασιάσατε τα τέλη κυκλοφορίας για τα αγροτικά οχήματα. Όλα αυτά είναι καθημερινά προβλήματα που τα καταγγέλλουμε, αλλά  δυστυχώς από σας δεν παίρνουμε απαντήσεις. Υποβαθμίσατε τον ΕΛΓΑ, κύριε Υπουργέ, που παρά τη σημαντική αύξηση κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών που εισπράττει από τους αγρότες, είναι υπερχρεωμένος με 35 δισεκατομμύρια δραχμές. Δεν ενισχύεται καθόλου από τον κρατικό προϋπολογισμό και έτσι αδυνατεί να ανταποκριθεί στην αποστολή του για πλήρη και άμεση κάλυψη των ζημιών στον αγροτικό τομέα.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, όταν έγιναν οι ζημιές τον χειμώνα, είχε διαβεβαιώσει τους πληγέντες ότι θα πάρουν πλήρεις αποζημιώσεις που θα καταβάλλονταν έγκαιρα. Δυστυχώς όμως έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν έχουν γίνει ακόμα εκτιμήσεις. Βέβαια στην πράξη δεν έχει σχεδόν υλοποιηθεί τίποτα από όλα αυτά. Όχι μόνο δεν έχετε δώσει προκαταβολή που είχατε υποσχεθεί για 50% στις αποζημιώσεις, αλλά ακόμα δεν έχετε ολοκληρώσει τις αποζημιώσεις και καθυστερείτε υπερβολικά.

Έτσι για μια ακόμα φορά τα θύματα αυτής της κυβερνητικής ανικανότητας και αδιαφορίας είναι οι πληγέντες αγρότες που ανυπομονούν να εξασφαλίσουν ό,τι δικαιούνται. Καθυστερείτε φυσικά από το 1999…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Κύριε συνάδελφε, σας παρακαλώ ολοκληρώστε.

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ: Ένα λεπτό, κύριε Πρόεδρε.

Καθυστερείτε λοιπόν από το 1999 την υλοποίηση και εφαρμογή των προγραμμάτων του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, για νέους αγρότες, για σχέδια βελτίωσης, για πρόωρες συντάξεις καθώς και για την κατασκευή των έργων υποδομής. Δεν αξιοποιήσατε τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Κωνσταντίνος Γείτονας): Σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε, ολοκληρώστε.

( Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΡΕΤΤΟΣ)

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ: Δεν αξιοποιήσατε τη χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά προγράμματα τα προηγούμενα χρόνια. Κύριε Υπουργέ, εξαναγκάζετε τον αγρότη και την αγρότισσα να εργάζονται μέχρι τα βαθιά γεράματα τους με τη χαμηλή σύνταξη που τους δίνετε, γιατί δεν μπορούν να επιβιώσουν με αυτά τα χρήματα. Η μέχρι τώρα πολιτική σας στον αγροτικό τομέα δεν δίνει καμία ελπίδα, γι’ αυτό χρειάζεται άμεση, δραστική αλλαγή της εφαρμοζόμενης σήμερα πολιτικής που οδηγεί στο μαρασμό των Ελλήνων αγροτών και της ελληνικής περιφέρειας.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Άννα Μττενάκη-Ψαρούδα): Ο κ. Λεονταρίδης έχει το λόγο.

ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, δώσατε κάποιες απαντήσεις, οι οποίες πιστεύω ότι δεν είναι ικανοποιητικές, όχι μόνο για μας, αλλά ούτε και για σας τους ίδιους. Εμείς καταγγέλλουμε την Κυβέρνηση για έλλειψη σχεδιασμού ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα και για υποβάθμιση του με μια σειρά αρνητικών εξελίξεων, όπως είναι η μείωση του αγροτικού εισοδήματος, η αύξηση του κόστους παραγωγής, οι καθυστερήσεις και οι περικοπές στις επιδοτήσεις. Στις αποζημιώσεις δεν αναφερθήκατε καθόλου, ενώ είχατε πει ότι το 50% θα καταβληθεί αμέσως και το υπόλοιπο 50% μέχρι το Μάιο. Όμως, ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι έλεγχοι και οι εκτιμήσεις.

Υπάρχουν πρόσθετες τεράστιες δαπάνες που δεν υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια και τις δικαιολογείτε τώρα, όπως είναι οι φετινές δηλώσεις του ΟΣΔΕ, τα τέλη κυκλοφορίας που τετραπλασιάστηκαν. Έχουμε καθυστέρηση στην καταβολή των πρόωρων συντάξεων. Στις παραμονές των εκλογών του 2000 είχατε πει στους αγρότες να κάνουν αιτήσεις για πρόωρες συντάξεις, αλλά τις πετάξατε στο καλάθι των αχρήστων. Ακόμη, έχετε καθυστέρηση στα έργα υποδομής για το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Δεν έχει αρχίσει να υλοποιείται ακόμη. Δεν έχουν γίνει ακόμα οι διαχειριστικές αρχές. Με τους τραγικούς χειρισμούς σας αδικήσατε τους βαμβακοπαραγωγούς. Έχασαν χρήματα από παραχθείσες ποσότητες. Τους εμφανίσατε ακόμη και ως παραβάτες. Εγκαταλείψατε τους κτηνοτρόφους. Τι έχετε να πείτε για όλα αυτά;

Κάποια απ’ αυτά, αν όχι όλα, θα έπρεπε να τα παραδεχθείτε. Χρειαζόμαστε βασικές υποδομές για την ποιότητα ζωής στην ύπαιθρο. Είναι ανάγκη να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να καλυφθούν όλοι οι κίνδυνοι και να καταβάλλονται άμεσα οι αποζημιώσεις. Χρειάζονται έργα για την πρόληψη της λειψυδρίας, αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά φράγματα και υδατοδεξαμενές. Ο κόσμος έχει παράπονο ότι έργα γίνονται μόνο στην Αθήνα.

Ίσως και εσείς το έχετε συνειδητοποιήσει και το έχετε πει στην Κυβέρνηση σας αλλά δεν ξέρω γιατί συνεχίζετε αυτό το βιολί. Χρειάζονται γεωπόνοι και τεχνικοί σύμβουλοι να είναι δίπλα στον αγρότη και όχι εδώ στην Αθήνα. Όταν γίνονται οι προκηρύξεις για γεωπόνους, όλοι βλέπουμε ότι πάνε στο Υπουργείο Γεωργίας. Υποχρεωτικά να πάνε στην επαρχία και αν θέλουν. Απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα και για τη συμπίεση του κόστους παραγωγής. Τα έχουμε πει πάρα πολλές φορές αυτά και έχουν να κάνουν με την τιμή των καυσίμων, το ρεύμα και το φόρο κυρίως για τη μεταβίβαση της αγροτικής γης, τις οικοδομικές άδειες και τόσα άλλα.

Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή σφάλουμε και κάνουμε λαϊκίστικη πολιτική. Νομίζω ότι μεταφέρουμε αυτούσια τα προβλήματα του κάθε αγρότη και είμαι βέβαιος ότι αν κάνετε  μία περιοδεία στην επαρχία κύριε Υφυπουργέ, θα τα διαπιστώσετε, θα τα ακούσετε και θα τα δείτε ιδίοις όμμασι.

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει