Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Ομιλία και Κατάθεση Τροπολογίας για την Οριστική Λύση των Πανωτοκίων

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ

 

Ομιλία του Αν. Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη στη Βουλή, επί της τροπολογίας για την οριστική λύση των πανωτοκίων

Την οριστική λύση στο πρόβλημα των πανωτοκιών ζητά ο Βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή με άλλους Βουλευτές καλώντας την Κυβέρνηση να την υπερψηφίσει.

Όπως εξήγησε ο Αν. Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης από την στιγμή που η Κυβέρνηση στο σχέδιο νόμου «Κανόνες τιμολόγησης, ρυθμίσεις Φ.Π.Α. ηλεκτρονικών υπηρεσιών», ρυθμίζει οφειλές προς το Δημόσιο, έχει υποχρέωση να επιλύσει και το θέμα των οφειλών, απέναντι στις Τράπεζες.

Ειδικότερα, ο κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης πρότεινε:

1) Να υποχρεώνονται οι Τράπεζες να σεβαστούν το νόμο επιδεικνύοντας στους δανειολήπτες τα αποδεικτά έγγραφα της εξέλιξης του χρέους τους.

2) Να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί για ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

3) Να τεθεί ένα ανώτατο όριο πέρα από το οποίο να μην μπορεί να εξελιχθεί το δάνειο (τριπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου).

4) Με τις προτεινόμενες διατάξεις της τροπολογίας, όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές μέσα στις οποίες περιέχονται και τόκοι από εκτοκισμό (πανωτόκια) ή τόκοι υπερημερίας από επιτόκια διάφορα των συμφωνηθέντων, να μπορούν με της δημοσιεύσεως της τροπολογίας ως νόμου του κράτους να δικαιούνται μέσα σε τακτές προθεσμίες και έπειτα από πλήρη ενημέρωση που θα έχουν από τις Τράπεζες, να εξοφλήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους από δάνεια καταβάλλοντος το τριπλάσιο του αρχικού κεφαλαίου, αφού αφαιρεθούν όσα στο μεταξύ έχουν καταβληθεί.

Η λύση που επιχειρήθηκε έως τώρα να δοθεί από την Κυβέρνηση στο οξύτατο πρόβλημα των καθυστερούμενων οφειλών προς τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας από συμβάσεις δανείων ή πιστώσεων με τους τέσσερις ψηφισθέντες νόμους, απέτυχε.
Όλοι μας γνωρίζουμε το μέγεθος του κοινωνικού προβλήματος των πανωτοκιών όλα αυτά τα χρόνια.

Το μήνυμα που υπάρχει για τους δανειολήπτες είναι ότι όλοι ζουν με τον εφιάλτη της φυλάκισης και του ξεριζωμού από τις Τράπεζες. Πρέπει επιτέλους να επιλυθεί το ζήτημα που απασχολεί πολλούς συμπατριώτες μας – αγρότες, κτηνοτρόφους, μικρομεσαίους επιχειρηματίες, οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώσουν αυτά τα δυσθεώρητα ποσά που ζητούν ανέντιμα και εκβιαστικά οι Τράπεζες.

Επίσης, ο κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης στο ίδιο σχέδιο νόμου που είχε ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο και θέματα αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποζημιώσεων των ιδιοκτητών απαλλοτριωμένων περιοχών όπου παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στις οφειλές του Δημοσίου.

Τέλος, ο προσδιορισμός της αξίας των απαλλοτριωμένων ακινήτων, κυρίως από την αντικειμενική αξία είναι άδικος και αντισυνταγματικός αφού όπως είναι γνωστό, οι αντικειμενικές αξίες των ακίνητων είναι κατά 30% μικρότερες από τις πραγματικές.

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει