Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Ομιλία και προτάσεις του κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη στη Βουλή για την φορολόγηση των αγροτών, τα κόκκινα δάνεια, την τευτλοκαλλιέργεια και την αποδοχή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης της τροπολογίας που εντάσσει την ακαρπία στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας
Ν. Σερρών

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ : «Ομιλία και προτάσεις του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη στη Βουλή για την φορολόγηση των αγροτών, τα κόκκινα δάνεια, την τευτλοκαλλιέργεια και την αποδοχή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης της τροπολογίας που εντάσσει την ακαρπία στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ»

Το πλήρες  κείμενο της ομιλίας έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Υπάρχουν πολλά τρέχοντα επίκαιρα ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα και πρέπει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών να δώσει άμεσα λύσεις.

1) Στο θέμα της τήρησης βιβλίων εσόδων του αγροτικού κόσμου: Υπάρχουν πολλές ασάφειες, μεγάλη σύγχυση και παραπληροφόρηση από επιτήδειους που εμπαίζουν τους αγρότες. Είναι αναγκαία η σύνταξη ενός εξειδικευμένου καταλόγου αναγνωρίσιμων φορολογικά δαπανών όπως τόκοι, ασφάλιστρα ΟΓΑ, αποσβέσεις, σπόροι, πολλαπλασιαστικό υλικό, λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα κλπ) που προβλέπονται από τους ισχύοντες νόμους (Ν. 4172/2013).

Όσον αφορά με το τέλος επιτηδεύματος, σύμφωνα με τις εξαιρέσεις του άρθρου 31 Ν. 3986/2011 ισχύουν τα εξής:

Εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις καταβολής του τέλους:

1)  όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες ασκούν την δραστηριότητα τους σε χωριά με πληθυσμό έως (500) κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω από (3.100) κατοίκους

2) ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις εφόσον δεν έχουν παρέλθει  (5) έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και ατομικές επιχειρήσεις που για τον επιτηδευματία υπολείπονται (3) έτη από το έτος της συνταξιοδότησης τους. Άρα οι αγρότες χαρακτηριζόμενοι ως νέοι επιτηδευματίες πρέπει να απαλλαχθούν από το τέλος επιτηδεύματος για (5) έτη.

Προτείνω:

Α) Την αύξηση του ορίου εισοδήματος από 10.000€ σε 20.000€ και συνακόλουθα του ορίου των 5.000€ ενιαίας ενίσχυσης (επιδότησης) για όσους θα τηρούν βιβλία

Β) Να υπολογίζεται έκπτωση από το εισόδημα σε αγροτικές οικογένειες που απασχολούνται οι ίδιοι (2-3 μέλη της οικογένειας) στην αγροτική εκμετάλλευση και ασφαλίζονται στον ΟΓΑ προκειμένου να υπάρχει κίνητρο για την παραμονή των αγροτών στην καλλιέργεια της γης.

Γ) Να γίνει ρύθμιση από το Υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας με την οποία θα προστατεύεται η σύνταξη ΟΓΑ των συνταξιούχων αγροτών που διατηρούν δικαιώματα.

2) Τα κόκκινα δάνεια (τα μη εξυπηρετούμενα) των αγροτών και κτηνοτρόφων πρέπει να υπαχθούν σε ρύθμιση με μέσα πιο ήπια και κοινωνικά δίκαια σε σύγκριση με τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Πρέπει να διευκολυνθούν οι αγρότες με την αφαίρεση πανωτοκίων και να απαλλαγούν από υποθήκες περιουσιακών στοιχείων πολλαπλάσιων του δανείου.

Για τα προβλήματα των τευτλοπαραγωγών, καταθέσαμε και ερώτηση τονίζοντας την συρρίκνωση της τευτλοκαλλιέργειας εξαιτίας της τιμολογιακής πολιτικής που εφήρμοσε η Ε.Β.Ζ.

Η αγωνία των τευτλοπαραγωγών παρατείνεται επειδή πρόθεση της διοίκησης  είναι η μείωση των τιμών τη νέα καλλιεργητική περίοδο, καθώς και το τι μέλλει γενέσθαι με τα εργοστάσια (Σερρών, Ορεστιάδος, Πλατέος).

Επίσης, ακόμη δεν έχουν πληρωθεί οι τευτλοπαραγωγοί από την εφαρμογή του προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης της παραγωγής τους.

Επειδή, οι αγρότες θέλουν να σπείρουν τεύτλα και τα εργοστάσια να λειτουργήσουν κανονικά και η οικονομία να κινηθεί, ζητάμε από εσάς κύριε Υπουργέ και από τον Υπουργό Οικονομικών να στηρίζετε τους τευτλοπαραγωγούς και τα εργοστάσια που δυστυχώς απαξιώνονται.

Γι΄ αυτό προτείνουμε την διατήρηση της τιμής τουλάχιστον στα περσινά επίπεδα. Σας καταθέτω πίνακα που φαίνονται αναλυτικά τα έξοδα που απαιτούνται ανά στρέμμα για την καλλιέργεια τεύτλων  όπου φαίνεται ότι με τις σημερινές τιμές παραγωγού είναι ασύμφορη η καλλιέργεια.

Επίσης περιμένουμε όπως δεσμευθήκατε στην επιτροπή να πληρωθούν το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου την ενιαία ενίσχυση όσοι, ιδίως κτηνοτρόφοι, δεν πληρώθηκαν εξαιτίας του προβλήματος των βοσκοτόπων.

Οφείλω τέλος να συγχαρώ τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρη που έκανε δεκτή την τροπολογία που καταθέσαμε για την ένταξη της ακαρπίας που οφείλεται σε ακραία καιρικά φαινόμενα, λόγω κλιματικών αλλαγών, στις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

Οι απότομες διακυμάνσεις θερμοκρασιών, παγετός τον μήνα Μάρτιο μετά από ήπιο χειμώνα, ισχυροί άνεμοι στη διάρκεια της ανθοφορίας έντονες βροχοπτώσεις κ.α συνετέλεσαν την περσινή χρονιά στην εμφάνιση εκτεταμένης ακαρπίας στις δενδροκαλλιέργειες και απώλεια  μεγάλου μέρους της παραγωγής.

Επειδή ο υπάρχων κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προβλέπει την κάλυψη τέτοιου είδους  ζημιών μια και η σύνταξη του έχει γίνει προ πολλών  ετών είναι θετικό που ο Υπουργός έκανε δεκτή την τροπολογία προκειμένου έστω και καθυστερημένα να υπάρξει ανακούφιση των πληγέντων αγροτών και η απαιτούμενη αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος τους, για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει