Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

«Ομιλία στη Βουλή για μέτρα ανακούφισης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης»

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
τ. Αν. Υπουργός Εσωτερικών
Βουλευτής Ν.Σερρών

 

Θέμα: «Ομιλία στη Βουλή για μέτρα ανακούφισης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης»

 1. Συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 34%
 2. Κρατική επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου των ευάλωτων νοικοκυριών από 70-210€/μηνιαίως για την αποφυγή κατασχέσεων και πλειστηριασμών
 3. Μηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο γεωργών και κτηνοτρόφων
 4. Μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα λιπάσματα από 13% στο 6%

Νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν και είναι προς ψήφιση

 1. Τόνωση του εισοδήματος των χαμηλοσυνταξιούχων, ΑμεΑ και ειδικών κατηγοριών συμπολιτών μας
 2. Στήριξη των οικογενειών με παιδιά
 3. Νέα αύξηση της επιδότησης του Ηλεκτρικού ρεύματος
 4. Μερική απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα
 5. Ειδικές μέριμνες για τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Πρόταση του Θεόφιλου Λεονταρίδη για πρόσθετα μέτρα που αφορούν την επιδότηση των ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους λόγω αύξησης τους.

Ο Θεόφιλος Λεονταρίδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή μεταξύ άλλων τόνισε: Το παρόν σχέδιο νόμου στην παρούσα εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε, έρχεται να δώσει στο μέτρο του δυνατού και εντός των δημοσιονομικών περιθωρίων που διαθέτουμε, λύσεις που θα ανακουφίσουν πολλά νοικοκυριά από το υπέρμετρο, είναι αλήθεια, βάρος που καλούνται να σηκώσουν λόγω των ιδιαίτερα δυσμενών διεθνών συνθηκών. Συνοδεύεται επίσης, από πολύ σημαντικές τροπολογίες για την οικονομική στήριξη του κόσμου, ενώπιον του πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας που όλοι μας βιώνουμε.

Με αυτό, λοιπόν, το νομοσχέδιο υλοποιούνται οι πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης μας, για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, την προστασία της πρώτης κατοικίας των πιο ευάλωτων δανειοληπτών, τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας της επιτροπής κεφαλαιαγοράς, την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία κοινοτικών οδηγιών, καθώς και επείγουσες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις, για την αντιμετώπιση ιδίως της ενεργειακής κρίσης.

Ανάμεσα στα πέντε μέρη από τα οποία αποτελείται, θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη αναφορά σε δύο. Το ένα είναι το πρόγραμμα συνεισφοράς του δημοσίου, σε ευάλωτους οφειλέτες. Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα, που παρέχει κρατική επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου των ευάλωτων οφειλετών, που θα κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ μηνιαίως, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού. Στόχος είναι η αποφυγή κατασχέσεων, πλειστηριασμών και εξώσεων. Ηδιάρκεια του προγράμματος θα είναι 15 μήνες. Δικαιούχοι θα είναι οφειλέτες των οποίων το συνολικό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε μέλος έως 25.000 ευρώ ετησίως και δεύτερο, η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τα 120.000 για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως τις 180.000 ευρώ.

Έτσι, με την υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων και δράσεων, η κυβέρνηση δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο και πολυεπίπεδο πλέγμα μέτρων στήριξης ευάλωτων νοικοκυριών, που πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις τόσο της πολυετούς οικονομικής κρίσης όσο και της πρόσφατης υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης, προκειμένου να ξεπεράσουν τις παρούσες οικονομικές δυσκολίες το συντομότερο δυνατόν.Επίσης, το Υπουργείο Οικονομικών με τα νομοθετικά και ψηφιακά εργαλεία που έχει εισαγάγει κατά τα τελευταία έτη, αντιμετωπίζει ορθολογικά και μεθοδικά το πρόβλημα της υπερχρέωσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Το δεύτερο μέρος στο οποίο θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη μνεία, είναι για το μειωμένο ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δεύτερη κατά σειρά μείωση φόρου, σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις, ενισχύοντας έτσι το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών στη σημερινή δύσκολη συγκυρία. Γίνονται, δηλαδή, οι αναγκαίες τροποποιήσεις λόγω αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, οι οποίες εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου2022. Επιπλέον, καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος φυσικών προσώπων και αλλάζει ο υπολογισμός του κύριου φόρου τους.

Πιο συγκεκριμένα, με την αλλαγή των διατάξεων περί ΕΝΦΙΑ, υπηρετούνται 4 βασικοί στόχοι. Ο πρώτος στόχος είναι να πληρώνουμε μεσοσταθμικά 13% λιγότερο φόρο σε σχέση με πέρσι και 34% λιγότερο σε σχέση με το 2018. Ο δεύτερος στόχος είναι ότι ο φόρος μειώνεται για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, παρά τη σημαντική αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Συγκεκριμένα,8 στους 10πολίτες που θα πληρώσουν φόρο ακίνητης περιουσίας το 2022, δηλαδή περίπου 5 εκατομμύρια φορολογούμενοι, θα δουν από φέτος ακόμη μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ο τρίτος στόχος είναι ότι ενισχύεται η κοινωνική δικαιοσύνη και η συνοχή και ο τέταρτος στόχος είναι η διευκόλυνση των πολιτών στην καταβολή του, καθώς ο νέος μειωμένος ΕΝΦΙΑ μπορεί να πληρώνεται σε 10 δόσεις. Εδώ θέλω να αναφέρω δύο παραδείγματα στην εκλογική μου περιφέρεια τις Σέρρες. Διαμέρισμα στις Σέρρες α΄ ορόφου, 100 τ.μ. με τιμή ζώνης αμετάβλητη στα 750 ευρώ, πλήρωσε το 2021 φόρο 220,5 ευρώ, ενώ το 2022 θα πληρώσει φόρο 147 ευρώ, δηλαδή μειωμένο κατά 33,33%.

Επίσης, διαμέρισμα πρώτου ορόφου 150 τετραγωνικών μέτρων 20ετίας με τιμή ζώνης 850 ευρώ, πλήρωσε το 2021 φόρο 382,80 ευρώ. Το 2022, η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 1.200 ευρώ. Αύξηση, δηλαδή, 23,53% και ο φόρος που αναλογεί είναι 231 ευρώ μειωμένος κατά 39,66%.

Επίσης, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις φορολογικού και κοινωνικού χαρακτήρα για τα ακόλουθα.

 1. με τη διάταξη του άρθρου 50, το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης diesel κινητήρων που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία και κτηνοτροφία, φορολογείται για το έτος 2022 με μηδενικό συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης.
 2. με το άρθρο 51, τα λιπάσματα μετατάσσονται από το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% στο υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6%, προκειμένου να παρασχεθεί η δυνατότητα στους αγρότες και τους σχετιζόμενους με την αγροτική παραγωγή να προμηθεύονται στο εσωτερικό της χώρας τα εν λόγω αγαθά με μικρότερη επιβάρυνση.

Εδώ θέλω να συμπληρώσω ότι όσον αφορά τις ζωοτροφές για τους κτηνοτρόφους επιβάλλεται λόγω του ότι οι τιμές αγοράς έχουν ξεφύγει σε επίπεδα 0,40 λεπτά για το καλαμπόκι και 0,39 λεπτά για το τριφύλλι, ότι πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Επίσης, με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα ύψους 1,12 δισεκατομμυρίων ευρώ και αφορούν την τόνωση του εισοδήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και ειδικές κατηγορίες συμπολιτών μας, τη στήριξη των οικογενειών με παιδιά, τη νέα αύξηση της επιδότησης του λογαριασμού ρεύματος, τη μερική απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα με ενίσχυση 0,22 λεπτά, τις ειδικές μέριμνες για τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν σημαίνει ότι επιλύουμε συνολικά το πρόβλημα της ακρίβειας της ενεργειακής κρίσης, αλλά ανακουφίζουμε ως ένα βαθμό όπως κάναμε και την περίοδο της πανδημίας τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.

Η Κυβέρνηση μέσα στο ιδιαίτερα δυσμενές διεθνές οικονομικό περιβάλλον που βρισκόμαστε για άλλη μια φορά, αποδεικνύει έμπρακτα ότι παραμένει αρωγός στον πολίτη εξαντλώντας κάθε δημοσιονομικό περιθώριο που έχει στη διάθεσή της για τη στήριξή του. Εν αντιθέσει με την αντιπολίτευση που ενώ γνωρίζει το νέο περιβάλλον, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, δεν προσφέρει ούτε μια σταγόνα συναίνεσης. Ο κόσμος όμως, παρ’ όλες τη δύσκολη οικονομικά συγκυρία, κρίνει με δίκαιο τρόπο και την Κυβέρνηση και την Αντιπολίτευση.

 

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει