Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Ομιλία στη Βουλή για τον προϋπολογισμό 2022. Προτάσεις του βουλευτή Θεόφιλου Λεονταρίδη.

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
τ. Αν. Υπουργός Εσωτερικών
Βουλευτής Ν.Σερρών

 

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2022

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ

 1. Επιτάχυνση των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ
 2. Μείωση του κόστους παραγωγής (ηλ. Ρεύμα, λιπάσματα, φάρμακα, κλπ.)
 3. Ενίσχυση των κτηνοτρόφων για την αγορά ζωοτροφών
 4. Δρομολόγηση έργων για το Ν. Σερρών

Μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών

 1. Μείωση ΕΝΦΙΑ.
 2. Μείωση φορολογικών συντελεστών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.
 3. Κατάργηση του φόρου γονικών παροχών, δωρεών.
 4. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών.
 5. Απαλλαγή από τη ειδική εισφορά αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα
 6. Μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές για μεταφορές, καφέ, αλκοολούχα ποτά, κινηματογράφους, τουριστικά πακέτα, γυμναστήρια, σχολές χορού.
 7. Στοχευμένα μέτρα με επιδότηση σε λογαριασμούς ΔΕΗ, φυσικό αέριο.
 8. Επίδομα θέρμανσης – τηλεθέρμανσης
 9. Μείωση ΦΠΑ στις ζωοτροφές
 10. Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για νέους αγρότες και αγρότες που συμμετέχουν σε συνεταιρισμούς.

Ο Θεόφιλος Λεονταρίδης μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί του Κρατικού Προϋπολογισμού 2022, μεταξύ άλλων τόνισε:

Η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας ανέδειξε με ευκολία τις λαϊκιστικές δυνάμεις, οι οποίες βρήκαν τότε προσωρινά τον χώρο για να εισχωρήσουν στο πολιτικό σύστημα και να δημιουργήσουν τις ψευδαισθήσεις στους Έλληνες πολίτες των εύκολων λύσεων, των ανέξοδων και ψεύτικων υποσχέσεων, που φυσικά κατέπεσαν στο κενό και λίγο έλειψε να το πληρώσει η χώρα.

Η ιστορία τώρα επαναλαμβάνεται μέσα στην υγειονομική κρίση, αλλά με μια διαφορά: έχουν γνώση οι φύλακες, δηλαδή οι Έλληνες πολίτες, που γνωρίζοντας το πρόσφατο παρελθόν της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν πιστεύουν πλέον στις κορώνες που εξαπολύει καθημερινά για να τους εξαπατήσει για άλλη μια φορά και να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους.

Παρόλα τα ανθρώπινα λάθη, τις παραλείψεις που μπορεί να υπάρχουν τη δύσκολη αυτή περίοδο που διατρέχουμε, ο μέσος νουνεχής πολίτης σκέπτεται και λέει: «Φανταστείτε τι θα γινόταν στη χώρα, εάν είχαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα μέτωπα». Τότε φυσικά η οικονομική κρίση ήταν εσωτερική και ότι ψεύτικο έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, έπιανε τόπο. Τώρα, όμως, που η κρίση της πανδημίας είναι παγκόσμια και όλοι βλέπουν τι γίνεται στις άλλες χώρες δεν υπάρχει ακροατήριο.

Τα μεγάλα στοιχήματα της Κυβέρνησης για την Ελλάδα του αύριο, που καθημερινά εξελίσσονται και θα πάρουν σάρκα και οστά με την υλοποίησή τους είναι τα εξής:

Η οικονομική ανάπτυξη και η προσέλκυση επενδύσεων με έμφαση στην εξωστρέφεια, την καινοτομία και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

Η ενίσχυση του συστήματος υγείας που δοκιμάζεται, ενδυναμώνεται και όταν αποκλιμακωθεί η ένταση της πανδημίας θα υπάρχουν ισχυρές εφεδρείες να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες.

Η συνολική μεταρρύθμιση στην παιδεία, που θα έχει ως αποτέλεσμα την επαγγελματική αποκατάσταση των νέων με καλές θέσεις εργασίας.

Η πλήρης ψηφιοποίηση του κράτους, που θα δώσει τη δυνατότητα εκτός των άλλων στο ασφαλιστικό σύστημα που μεταρρυθμίζεται να δώσει τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών, που με το δίκιο τους αναμένουν χρόνια να πάρουν τη σύνταξή τους.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, η περαιτέρω μείωση της φορολογίας, η ενίσχυση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και ιδίως των νέων αγροτών αξιοποιώντας τη νέα ΚΑΠ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Ήδη καταθέτουμε προτάσεις και δρομολογούνται σημαντικά έργα πνοής σε κάθε περιφέρεια, όπως και για τον Νομό Σερρών.

Η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε από την ανάληψη των καθηκόντων της ότι θα μειώσει τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές. Το πράξαμε και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε και το 2022. Σας υπενθυμίζω ότι μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22%, μειώσαμε τον φορολογικό συντελεστή από το 22% στο 9%, μειώσαμε το φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων από το 28% στο 22%. Καταργήσαμε το φόρο γονικών παροχών, δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού για ακίνητες και κινητές αξίες έως 800.000 ευρώ. Μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές κατά μία έως τρεις ποσοστιαίες μονάδες.

Σε αυτές τις μόνιμες μειώσεις φόρων έρχονται να προστεθούν τώρα και άλλες. Η περαιτέρω συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2022, η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης των εισοδημάτων για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, η μείωση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας και η κατάργησή του για νέους έως είκοσι εννέα ετών, η αναστολή πληρωμής τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης έως τον Ιούλιο του 2022, οι μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές ΦΠΑ για μεταφορές, για καφέ, για αλκοολούχα ποτά, για κινηματογράφους, για τουριστικά πακέτα, για γυμναστήρια, για τις σχολές χορού ως τον Ιούνιο του 2022.

Τέθηκε σε εφαρμογή το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη ρύθμιση συνολικών οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Μειώσαμε τον όγκο των κόκκινων δανείων με επιτυχία μέσα κυρίως από το Πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ». Πήραμε στοχευμένα μέτρα στην ενεργειακή κρίση, αυξάνοντας την κρατική επιδότηση σε λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, παροχής φυσικού αερίου και τηλεθέρμανσης. Ενισχύουμε το επίδομα θέρμανσης με διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων επιλεξιμότητας. Διπλασιάζουμε το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τον μήνα Δεκέμβριο. Χορηγούμε έκτακτη καταβολή μισού μισθού σε υγειονομικούς και εργαζόμενους του ΕΚΑΒ. Παρέχουμε πρόσθετη ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους. Χορηγούμε πρόσθετο βοήθημα σε άτομα με αναπηρία. Δρομολογούμε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης για αγρότες. Μειώνουμε τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές. Δίνουμε φορολογικά κίνητρα για την περαιτέρω αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, για συνενώσεις και συνεργασίες μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Αυξάνεται η δαπάνη των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης. Ενισχύεται ο ΟΠΕΚΑ για να καταβληθούν το επίδομα παιδιού, το επίδομα στέγασης, το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων, οι προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία, το επίδομα για κάθε νέα γέννηση παιδιού αλλά και άλλα προγράμματα.

Παρέχεται το πρώτο ένσημο σε νέους που δεν έχουν εργασιακή εμπειρία. Επεκτείνεται η χορήγηση στεγαστικού επιδόματος στους σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ. Επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές για νέους εργαζόμενους με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασής τους στην αγορά εργασίας. Υλοποιείται το Πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους. Οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία θα είναι αυξημένες το 2022 έναντι του 2021 και οι συνολικές δαπάνες διαμορφώνονται στα 11,7 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 6,3% του ΑΕΠ ενώ οι προσλήψεις στον τομέα της υγείας θα καλύψουν το 29% των συνολικών διορισμών με περίπου 6.000 προσλήψεις ως το 2022.

Ο προϋπολογισμός ενισχύει την αποτρεπτική ισχύ της χώρας και οι πιστώσεις είναι αυξημένες κατά 808 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2021 με την υλοποίηση νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Η Ελλάδα ψηλώνει και προβάλλει διεθνώς τα δίκαιά της, αναπτύσσει και διευρύνει διπλωματικές σχέσεις με χώρες που τάσσονται στο πλευρό της.

Υπάρχουν τρία ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα και απασχολούν τους αγροκτηνοτρόφους. Το πρώτο αφορά τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ όπου έγιναν βήματα προόδου αλλά εξακολουθεί να υπάρχει καθυστέρηση στην απονομή τους, με αποτέλεσμα η αργοπορία αυτή να λειτουργεί ανασταλτικά στον οικονομικό προγραμματισμό των αγροκτηνοτρόφων.

Το δεύτερο αφορά στο οξύ πρόβλημα του κόστους των ζωοτροφών των κτηνοτρόφων που έχει διπλασιαστεί το φετινό χειμώνα και δεν μπορούν οι κτηνοτρόφοι να αντεπεξέλθουν και να επιβιώσουν οι μονάδες τους. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που γνωρίζει από πρώτο χέρι το ζήτημα και διάκειται θετικά, οφείλει να πάρει μέτρα και να ενισχύσει τους κτηνοτρόφους τώρα που υφίσταται το πρόβλημα.

Το τρίτο αφορά τη μείωση του κόστους παραγωγής, τα εφόδια δηλαδή, τα λιπάσματα, τα φάρμακα και το ηλεκτρικό ρεύμα όπου και εδώ πρέπει να δούμε με προσοχή το όλο θέμα.

Τέλος, οφείλω να επισημάνω τις κοσμογονικές αλλαγές που έγιναν στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μέσα σε ενάμιση χρόνο οι υπηρεσίες της ψηφιακής πύλης αυξήθηκαν από 501 σε 1.300 και οι ψηφιακές συναλλαγές από 8,8 εκατομμύρια που ήταν 2018 αναμένεται να ξεπεράσουν τις 350 εκατομμύρια στο τέλος του έτους. Τότε η πάταξη της γραφειοκρατίας για την οποία μιλούσαμε χρόνια με την ψηφιακή ολοκλήρωση και τις νέες ψηφιακές λειτουργίες σε πολλούς τομείς που σταδιακά μπαίνουν σε εφαρμογή, θα δημιουργήσει ένα κράτος ευέλικτο, γρήγορο και αποτελεσματικό.

Στην υγειονομική κρίση που βιώνουμε, στη μεταναστευτική κρίση, στην κλιματική κρίση με τις φυσικές καταστροφές που αντιμετωπίζουμε, στην ενεργειακή κρίση που είναι στο προσκήνιο, η Κυβέρνηση έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και παλεύει με όλους τους τρόπους με συνέπεια και ευθύνη. Και το κράτος είναι παρών, δίνει λύσεις.

Δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Εξάλλου ο Πρωθυπουργός που είναι πάντα παρών σε όλα, ο ίδιος κάνει όπου χρειάζεται την αυτοκριτική του δημοσίως. Δεν κρύβει τίποτα κάτω από το χαλί, δεν διαστρεβλώνει την πραγματικότητα. Όμως η καταστροφολογία της αντιπολίτευσης που στέκεται πάντοτε απέναντι σε όλα αυτά τα μεγάλα ζητήματα, επιδιώκοντας μόνο πρόσκαιρα κομματικά οφέλη, θα αναδείξει ότι μεταξύ του λαϊκισμού και της ορθολογικής, αξιόπιστης και υπεύθυνης πολιτικής που ασκεί η Κυβέρνηση, ο πολίτης επιβραβεύει τη δική της στάση και συμπεριφορά προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και της Πατρίδος.

 

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει