Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Ομιλία στη Βουλή για το Ασφαλιστικό και Εργασιακό Νομοσχέδιο

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Ν. Σερρών Ν.Δ.   
Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας 
 
 

ΑΘΗΝΑ, 06-07-2010

 

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Για το Ασφαλιστικό και Εργασιακό Νομοσχέδιο

 Η κυβέρνηση μετά από έναν ελλιπή και προσχηματικό κοινωνικό διάλογο , που ουσιαστικά περιορίστηκε σε θεωρητικού περιεχομένου συζητήσεις και επικοινωνιακή διαχείριση και αφού δημιούργησε κλίμα αναστάτωσης , σύγχυσης και πανικού , με αποτέλεσμα να οδηγήσει χιλιάδες ασφαλισμένους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στην πρόωρη έξοδο από την εργασία κάτω από το φόβο για τα χειρότερα , έφερε ένα άδικο και αναποτελεσματικό ασφαλιστικό νομοσχέδιο που δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος. Προσπαθεί , δε , να πείσει και τους Βουλευτές της Αντιπολίτευσης , όταν δεν έχει πείσει τους δικούς της Βουλευτές , πολύ περισσότερο όμως , την κοινωνία , για ένα ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατεδαφίζει τις κοινωνικές κατακτήσεις πολλών ετών και τους αγώνες και θυσίες μιας ολόκληρης ζωής των εργαζομένων .

Είναι γνωστό ότι η Κυβέρνηση πολύ μικρά περιθώρια έχει πλέον να κυβερνήσει . Οι πράξεις της υπαγορεύονται λεπτομερώς και ασφυκτικά από το Μνημόνιο της Τρόικας που αποδέχθηκε η Κυβέρνηση. Ο κόσμος , όμως , μόλις τώρα το συνειδητοποιεί . Τώρα που η Κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης αναμορφώνει θεμελιώδεις κοινωνικούς θεσμούς με σαρωτικό και βίαιο τρόπο , ανατρέποντας τον προγραμματισμό της ζωής εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών .

Η Κυβέρνηση μειώνει δραματικά τις συντάξεις σε ποσοστά , καταρχάς , πάνω από 30% μέσα από μια σειρά περικοπών και ανατροπών :

   Με περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης .

   Με πάγωμα συντάξεων για τρία χρόνια , που σε συνδυασμό με το εφιαλτικό 5.4% του πληθωρισμού εξανεμίζει το εισόδημα των συνταξιούχων .

   Με νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων στη βάση όλου του εργασιακού βίου και μάλιστα με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης .

   Με νέες κρατήσεις τύπου ΛΑΦΚΑ  από 3% έως 10% .

   Με επέκταση των ετών ασφάλισης για πλήρη σύνταξη στα σαράντα έτη.

   Φυσικά , δεν ενσωματώνει κίνητρα για την αύξηση των γεννήσεων .

   Με αίσθημα ευθύνης δεν ψηφίζουμε επί της αρχής το ασφαλιστικό  νομοσχέδιο :

1)  Γιατί απορρίπτουμε το διαμελισμό της κύριας σύνταξης σε βασική και αναλογική . Η σύνταξη πρέπει να είναι μια και ενιαία .

2) Γιατί οι κρίσιμες αλλαγές που αφορούν στα έτη ασφάλισης , στα όρια ηλικίας και στα ποσοστά αναπλήρωσης εισάγονται χωρίς την απαραίτητη τεκμηρίωση .

3) Γιατί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο έχει στενά εισπρακτικό χαρακτήρα και δεν συνδέεται με τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας .

4) Γιατί δεν διασφαλίζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισορροπίας μεταξύ του εργαζομένου και της σύνταξης που τελικά θα πάρει.

5) Γιατί η προτεινόμενη νέα δομή του συστήματος , αντί να το απλοποιεί , δημιουργεί μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και ανυπόφορη γραφειοκρατία .

     Το ασφαλιστικό και οι εργασιακές σχέσεις αλλάζουν δραματικά, διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον δυσβάσταχτο, επώδυνο για πολλές και ποικίλες ομάδες εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι νεοεισερχόμενοι ή πλησιάζοντες στη σύνταξη αντιμετωπίζουν μέλλον δυσοίωνο και επισφαλές. Στους δρόμους και στα χωριά, στις πόλεις ζούμε το τέλος του εμποράκου. Τα ενοικιαστήρια και τα πωλητήρία κοκκινίζουν τις άδειες βιτρίνες σαν αγγελτήρια θανάτου. Μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις ανακοινώνουν διαρκώς περικοπές και απολύσεις ή περιμένουν το νέο νόμο, ώστε να κοστίσουν φθηνότερα οι απολύσεις.

Η κοινωνία βουλιάζει με ταχύ ρυθμό στην ύφεση και στο φόβο. Τα νοικοκυριά αδυνατούν  να προγραμματίσουν τα στοιχειώδη της καθημερινότητας και πασχίζουν να καταρτίσουν στρατηγικές επιβίωσης. Μέσα σε όλα αυτά έχουμε μια Κυβέρνηση που αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων.

Παρέλαβε την  ανεργία στο 7,5% και την οδηγεί σε δυσθεώρητα ύψη. Παρέλαβε τον πληθωρισμό στο 1% και ήδη είναι στο 5,4%. Με τη νέα αύξηση στο ΦΠΑ και στα καύσιμα θα ξεπεράσει το 6%. Κατηγορούσε την προηγούμενη κυβέρνηση για ακρίβεια στις τιμές καταναλωτή και έλεγε ότι τον πρώτο κιόλας μήνα θα μειώσει τις τιμές κατά 10%. Ήδη είμαστε η πρώτη χώρα σε ακρίβεια σε όλη την Ευρώπη.

Το ΠΑΣΟΚ δεν αντέχει να πει την αλήθεια στην ώρα της. Προεκλογικά όλα  ήταν διαφορετικά και ψέματα, δήθεν , έλεγε ο Καραμανλής. Γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια το ΠΑΣΟΚ δεν επέτρεψε να γίνει καμία μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό; Γιατί όταν άνοιξε το ζήτημα η Κυβέρνηση Καραμανλή λυσσαλέα αντιδρούσε ; Τότε δεν υπήρχε πρόβλημα και σήμερα, που έχουμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που κυβερνά, υπάρχει ;

Το κοινωνικό κράτος χρειάζεται πολύ χρόνο για να οικοδομηθεί και ελάχιστο χρόνο για να καταστραφεί. Η ιστορική μοίρα της παρούσας Κυβέρνησης, σοσιαλιστικής γαρ, έλαχε να είναι η καταστροφή. Φοβόμαστε δε ότι δεν έχει καν επίγνωση του τεράστιου κλονισμού που προκαλεί στην κοινωνία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις γενικές παρατηρήσεις της Έκθεσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου , με μια γλώσσα που δεν συνηθίζεται, υποστηρίζεται    ότι : «το κράτος εγκατέλειψε την ευαισθησία του στην σκληρότητα της Τρόικας, ακόμα και για τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι μητέρες με τα ανήλικα παιδιά ». Και εδώ φαίνεται ότι το προεκλογικό δίλημμα που θέτατε, σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα, το εφαρμόζεται εσείς τώρα με σοσιαλισμό και βαρβαρότητα.

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει