Ομιλία στη Βουλή στο σχέδιο Νόμου : >

Share:

 

ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
Βουλευτής Ν.Σερρών Ν.Δ..
Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας

 

Αθήνα, 14-07-2010

Ομιλία στη Βουλή στο σχέδιο Νόμου : << Μεταρρύθμιση Ασφαλιστικού Συστήματος του Δημοσίου και των Ενστόλων>>

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι , για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανατρέπει το κυβερνητικό της πρόγραμμα και τις προγραμματικές της δηλώσεις , διαψεύδοντας τον εαυτό της , με τις σαρωτικές αλλαγές που επιβάλλει στο ασφαλιστικό σύστημα εις βάρος των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και των ενστόλων

. Όμως , οι σαρωτικές αλλαγές που επιφέρονται , είτε αναφέρονται σε ανατροπή των ορίων ηλικίας , είτε στη μείωση των συντάξεων , γίνονται με δραματικό και βίαιο τρόπο και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα . Ευαίσθητες ομάδες , όπως γυναίκες με ανήλικα παιδιά ή γυναίκες με τρία παιδιά και πάνω , επιβαρύνονται με πολλά περισσότερα χρόνια πρόσθετης εργασίας . Έτσι , ενώ το δημογραφικό πρόβλημα εντοπίζεται ως ο βασικότερος παράγοντας του ασφαλιστικού , αυτές οι δυσμενείς αλλαγές υπονομεύουν ακόμα πιο πολύ την αντιμετώπισή του .

Ανατρέπεται ο προγραμματισμός της ζωής εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών κατεδαφίζονται κοινωνικές κατακτήσεις πολλών ετών με τους αγώνες και τις θυσίες των εργαζομένων . Τέτοιες μεθοδεύσεις και πολιτικές διαρρηγνύουν την κοινωνική συνοχή , παραλύουν τον κοινωνικό ιστό και προκαλούν αγανάκτηση στους πολίτες . Και ομιλώ για μεθοδεύσεις , διότι απουσιάζει η σαφής τεκμηρίωση . Υπάρχουν αποφάσεις αντιφατικές και αποφάσεις , που το μόνο που επιτυγχάνουν , είναι εκτεταμένη κοινωνική αναστάτωση , χωρίς να επιφέρουν ιδιαίτερα δημοσιονομικά οφέλη .

Η Κυβέρνηση δεν πιστεύει ούτε η ίδια στα μέτρα που παίρνει . Παραδέχεται και η ίδια ότι τα μέτρα είναι άδικα . Τώρα , μας λέει ότι θα μας σώσει , κάνοντας όσα δεν πιστεύει. Αυτό που ομολογεί είναι ότι εάν έκανε όσα πίστευε , το αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφικό για τον τόπο. Αυτό , όμως , δεν ήταν ανάγκη να μας το πει . το έχει ήδη κάνει .

Οικοδομεί ένα μηχανισμό μείωσης των συντάξεων , στον οποίο κυριαρχεί ο στόχος του περιορισμού του συνταξιοδοτικού κόστους κατά 2,5% του ΑΕΠ στα επόμενα πενήντα χρόνια . Μειώνει δραματικά τις συντάξεις μέσα από μια σειρά περικοπών και ανατροπών :

Με περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης .

Με νέες κρατήσεις , τύπου ΛΑΦΚΑ , από 3% έως 10% .

Με μείωση των γενικών ποσοστών αναπλήρωσης .

Με αύξηση των ετών ασφάλισης .

Με αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων .

Έρχομαι τώρα να σταθώ ιδιαίτερα στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που αφορούν τους ενστόλους . Μια πρώτη παρατήρηση είναι το παράδοξο να συζητείται το ασφαλιστικό , χωρίς να έχει ψηφιστεί το κατεξοχήν νομοσχέδιο που συμπαρασύρει το συνταξιοδοτικό των στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων , δηλαδή το νομοσχέδιο <> για το οποίο η Κυβέρνηση μας λέει αόριστα ότι θα το φέρει στη Βουλή το Σεπτέμβριο , αν και θυμίζω ότι είχε δεσμευθεί δημόσια ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας σε συνέντευξή του ότι θα ψηφιζόταν μέχρι τον Ιούνιο .

Η δομή και η οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι πυραμίδα και όχι οριζόντια . Η μορφή αυτή επιβάλλει την υποχρεωτική έξοδο κάθε χρόνο αριθμού στελεχών από το σύστημα . Οι ανάγκες της υπηρεσίας σε κατώτερα , ανώτερα και ανώτατα στελέχη είναι αντιστρόφως ανάλογη . Απαιτούνται πολλά κατώτερα , λιγότερα μεσαία και ακόμη λιγότερα ανώτατα στελέχη .

Οι επιχειρούμενες αλλαγές , με τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης , με τις μειώσεις των συντάξεων και τις άλλες επαχθείς ρυθμίσεις για τις γυναίκες , αλλά και η όλη φιλοσοφία του νομοθετήματος , αυτό που επιτυγχάνουν είναι να μην αναγνωρίζουν στην ουσία ότι πρόκειται για στελέχη με υψηλό αίσθημα ευθύνης , στελέχη που έχουν συνειδητοποιήσει ότι ασκούν λειτούργημα και όχι επάγγελμα , στελέχη που δεν φείδονται κόπων , που δεν δυσανασχετούν για τις συνεχείς υπερωρίες , νυχτερινά , κακουχίες και θυσίες που καλούνται να υποστούν για την υπηρεσία της πατρίδος.

Αποφάσεις όπως η υπαγωγή των νεοπροσλαμβανομένων ένστολων στο ΙΚΑ , η απαγόρευση ουσιαστικά ενός ενστόλου συνταξιούχου να εργαστεί αφού θα χάσει τη σύνταξή του , η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και η αναγνώριση μόνο πέντε πλασματικών χρόνων εργασίας , που στην ουσία δεν είναι πλασματικά , αλλά πραγματικά , μάχιμα χρόνια , έχουν δημιουργήσει αισθήματα αγανάκτησης τόσο στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων όσο και των σωμάτων ασφαλείας ( Αστυνομικών , Πυροσβεστών , Λιμενικών ) .

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν αναγνωρίζει συνεπώς τις ιδιαιτερότητες του καθεστώτος εργασίας των ενστόλων , το βαθμό επικινδυνότητας , τη θνησιμότητα , τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στον εργασιακό τους βίο τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας , αθετώντας προτάσεις και θέσεις της , όταν ήταν στην Αντιπολίτευση , αλλά και κυβερνητικές της δεσμεύσεις . Προχωρεί στην άλωση του ασφαλιστικού συστήματος , αδιαφορώντας για τις συνέπειες . Και θέλω σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσω τι έλεγε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή ως Αντιπολίτευση , υποστηρίζοντας , δήθεν , τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων για επικείμενες αλλαγές που θα έφερνε τότε η Νέα Δημοκρατία .

Λέγατε τότε , κύριοι του ΠΑΣΟΚ , στη Νέα Δημοκρατία :

Και συνεχίζατε :

Και πολλά άλλα μελιστάλακτα λόγια που αποδεικνύουν την υποκρισία σας προς τους ενστόλους και την εξαπάτησή τους . Φυσικά τα λένε αυτά και υπογράφουν Υπουργοί σας και Βουλευτές σας , όπως ο κύριος Μπεγλίτης , ο κύριος Καρχιμάκης , ο κύριος Ευθυμίου και άλλοι πολλοί σε αυτή την Αίθουσα

Καταθέτω στα Πρακτικά της Βουλής για να ξαναθυμηθείτε όλα αυτά τα οποία λέγατε .

Αυτό είναι το μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ που άλλα έλεγε προεκλογικά και άλλα κάνει μετεκλογικά . Και σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω ένα ακόμη πρόβλημα που προστέθηκε τώρα τελευταία με την αδυναμία έγκαιρης καταβολής του μερίσματος του τρίτου τριμήνου 2010 στους μερισματούχους του Μετοχικού Ταμείου Στρατού .

Εδώ μας είχατε πει για σχέδιο που θα καθιστούσε λειτουργικό και βιώσιμο το Μετοχικό Ταμείο Στρατού και που , σύμφωνα με τις πληροφορίες που δίνατε , επεξεργάζονταν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας , σε συνεργασία με τη διοίκηση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και την Οικονομική Διεύθυνση του ΓΕΣ από το Δεκέμβριο του 2009 . Με τέτοιες ψευδείς συμπεριφορές απαξιώνετε το πολιτικό σύστημα , δημιουργώντας φρούδες ελπίδες μόνο και μόνο για να καταλάβετε την εξουσία .

Η Κυβέρνηση τόσο με το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό στον ιδιωτικό τομέα , όσο και με το ασφαλιστικό του δημοσίου και των ενστόλων σπέρνει ανέμους και φοβούμαι ότι πολύ σύντομα θα θερίσει και θύελλες .

Previous Article

Καταβολή του μερίσματος στους δικαιούχους του Μετοχικού Ταμείου Στρατού

Next Article

Αδυναμία έγκαιρης καταβολής του μερίσματος του τρίτου τριμήνου 2010 στους μερισματούχους του Μετοχικού Ταμείου Στρατού