Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη στη Βουλή για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση – 09/10/2014


Ομιλία Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών
Θεόφιλου Λεονταρίδη
στη Βουλή
για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση

Αθήνα, 09/10/2014

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ προκειμένου να συζητήσουμε για την πρόταση εμπιστοσύνης, όχι υπέρ της κυβέρνησης, αλλά υπέρ του ελληνικού λαού, υπέρ της Ελλάδας. Για να μάθει η κοινή γνώμη τα πεπραγμένα της κυβέρνησής μας. Για να επιβραβευθούν οι επίπονες προσπάθειες που κατέβαλε τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός λαός. Διότι κάθε θετική ψήφος θα επιβεβαιώσει το έργο που έχει ήδη συντελεστεί. Θα εμπεδώσει την πολιτική σταθερότητα στη χώρα και θα βάλει φρένο στους ψιθύρους περί πρόωρων εκλογών, καθώς και στα σενάρια στρατηγικού αποπροσανατολισμού που μεθοδεύει το τελευταίο διάστημα η αξιωματική αντιπολίτευση.

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει ενιαία και αδιάσπαστη γραμμή έναντι της τρόικας και ομολογουμένως η πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους της είναι ικανοποιητική και ενώ η χώρα απομακρύνεται με σταθερά βήματα από το τούνελ της χρεοκοπίας, μας κατηγορούν ότι προσπαθούμε απεγνωσμένα να κρατηθούμε για λίγους ακόμη μήνες στην εξουσία, ότι ενεργούμε υπό το καθεστώς πανικού, ότι αναζητάμε μια επικοινωνιακή ψήφο εμπιστοσύνης και ότι είμαστε οι θιασώτες μιας αντιλαϊκής πολιτικής.

Η απάντηση της κυβέρνησης δόθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες δια στόματος του Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά, και ήταν ηχηρή.  Το τέλος του 2014 θα σηματοδοτήσει την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και την έναρξη μιας νέας εποχής. Ο ελληνικός λαός αγωνίστηκε σκληρά, αλλά ευτυχώς το αποτέλεσμα θα τον δικαιώσει. Η Ελλάδα βγήκε από την ύφεση μετά από 6 ολόκληρα χρόνια. Οι αγορές μας εμπιστεύονται πλέον και μπορούμε να σταθούμε γερά στα πόδια μας, να τα βγάλουμε πέρα χωρίς πρόσθετη χρηματοδότηση.

Σας ερωτώ, θα έκανε κάτι διαφορετικό ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα αν ήταν στο τιμόνι της χώρας πέρα από το να γκρεμίσει  αυτά που με τόσο κόπο οικοδόμησε ο ελληνικός λαός; Πού θα οδηγούσαν οι λεονταρισμοί που εκπορεύονται καθημερινά από τις τάξεις του τους τελευταίους μήνες; Καλύτερα να μην το μάθουμε ποτέ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επιδιώκει ολοφάνερα την αποσταθεροποίηση, μέσα από ένα κρεσέντο ανευθυνότητας και πρωτοφανούς σπερμολογίας και δημαγωγίας. Δεν θα πετάξει όμως η κυβέρνηση στα σκουπίδια όλες τις επίπονες και αιματηρές προσπάθειες που έχουν γίνει από το λαό. Δεν θα κάνουμε σε κανένα αυτή τη χάρη.

Εκτιμώ ότι ο ελληνικός λαός έχει την ωριμότητα μετά την εμπειρία των τελευταίων ετών να αντιληφθεί ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι αξιόπιστο και εξαντλείται στην προσπάθειά του να εκμεταλλευθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Δεν ξεχνάει κανείς ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει ενιαία θέση ακόμα και για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως είναι αυτό της διευθέτησης του χρέους της χώρας. Ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα διαγράψει το χρέος μονομερώς. Άλλοι φυσικά τώρα τελευταία κάνουν λόγο για «πάγωμα», «επιμήκυνση» ή και «απόσυρση» του χρέους. Ας συνεννοηθούν επιτέλους, η πολυγλωσσία τους εκθέτει ανεπανόρθωτα.

Στην οικονομία δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές και μάγοι. Εμείς δεν είμαστε ταχυδακτυλουργοί. Μιλάμε με όρους ρεαλισμού, διαφάνειας και υπευθυνότητας. Μένουμε πιστοί στο όραμά μας για τη χώρα. Ως εκ τούτου, η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα αποτελέσει ράπισμα στις δυνάμεις αποπροσανατολισμού και αποσταθεροποίησης της χώρας, από οποιαδήποτε πλευρά και αν προέρχονται.

Από το προσχέδιο του νέου Κρατικού Προϋπολογισμού συνάγεται με σαφήνεια ότι η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε τροχιά ανάκαμψης. Το γεγονός ότι προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ για δεύτερη συνεχή χρονιά, φθάνοντας στο 2,9% το 2015, επιβεβαιώνει ότι μετά από τεσσεράμισι χρόνια σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, οι θυσίες των πολιτών αρχίζουν να πιάνουν τόπο. Με απλά λόγια, η πολυπόθητη ανάπτυξη αρχίζει και γίνεται χειροπιαστός στόχος. Αυτό μεταφράζεται και σε ένα πρώτο πακέτο φοροελαφρύνσεων, από αυτές που έχει υποσχεθεί η Κυβέρνηση.

Είναι προφανές ότι η μείωση κατά 30% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και η μείωση κατά το ίδιο ποσοστό της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, συνιστούν βασικό αναπτυξιακό μέτρο που αναμένεται να αυξήσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών.

Η ρύθμιση οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, μέχρι και σε 100 δόσεις σε εργαζομένους και εργοδότες, αναμένεται ότι θα προσφέρει βαθιά ανάσα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στην προσπάθεια που κάνουν για να ορθοποδήσουν και να ξεπεράσουν την κρίση.

Επίσης, η συνολική ρύθμιση των «κόκκινων δανείων» νοικοκυριών και επιχειρήσεων το επόμενο διάστημα, θα βγάλει τη θηλιά από το λαιμό τους, σε μια περίοδο που υπάρχει πάγωμα συναλλαγών, λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησης τους.

Η μείωση των φορολογικών συντελεστών για φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχει εξαγγελθεί, θα αυξήσει την ιδιωτική κατανάλωση και θα δώσει περισσότερη κίνηση στην αγορά.

Τέλος, γίνεται ένα θετικό βήμα για την αποκατάσταση των αποδοχών σε όλους τους εν ενεργεία και συνταξιούχους δικαστικούς, στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες.

Το μεγάλο, φυσικά, στοίχημα για την Κυβέρνηση παραμένει. Είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η μείωση της ανεργίας με την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Ήδη, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στη χθεσινή σύνοδο κορυφής για την απασχόληση, παρουσίασε ενώπιον των εταίρων μας προτάσεις και μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας με την υποστήριξη της Ε.Ε.

Ανοίγουμε νέους ορίζοντες  με τη νέα Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), όπου επιδιώκεται πάνω απ’ όλα η προώθηση της γεωργίας σε παραγωγική κατεύθυνση.

Δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην ένταξη προϊόντων στις συνδεδεμένες ενισχύσεις στην κτηνοτροφία, στους νέους αγρότες – γι’ αυτό και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενέταξε όλους τους νέους που έκαναν αίτηση στο πρόγραμμα νέων αγροτών – και στους νεοεισερχόμενους αγρότες, προκειμένου να κάνουν στροφή στην πρωτογενή παραγωγή περισσότεροι κάτοικοι της περιφέρειας.

Έχοντας ως στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής ξεκινήσαμε μια σειρά μέτρων που θα δώσουν τη δυνατότητα να μειώσουμε τα έξοδα των παραγωγών.

1)  Με τη μείωση του κόστους των ξένων εποχιακών εργατών που απασχολούνται νόμιμα σε αγροτικές εργασίες

2)  Με την κάρτα πετρελαίου των αγροτών από την επόμενη χρονιά για φθηνό αγροτικό καύσιμο.

Για να εξασφαλιστεί το αγροτικό εισόδημα δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη συμβολαιακή παραγωγή. Τελειώνουμε επιτέλους μετά από καθυστερήσεις τα σχέδια βελτίωσης, την ολοκληρωμένη διαχείριση τεύτλων, καπνού και επισπεύδουμε τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, που δυστυχώς  τη φετινή πλευρά ήταν υπέρμετρα μεγάλες.

Απομένει, κι αυτό είναι ιδιαίτερα σοβαρό και πλήττει πολλές αγροτικές οικογένειες, να δοθεί ένα τέλος στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε εδώ και ένα χρόνο με τα βοσκοτόπια.

Επίσης είναι θετικό το γεγονός ότι επιτέλους οι αγρότες ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ θα μπορούν να βγαίνουν στη σύνταξη μετά από 40 χρόνια ασφάλισης με όριο τα 62 χρόνια.

Μέσω της νέας ΚΑΠ, που επιφέρει τεράστιες ωφέλειες στους παραγωγούς, συνεχίζουμε τα έργα εγγείων βελτιώσεων, λιμνοδεξαμενών , αναπλάσεων, οδοποιίας σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο κυβερνητικός μηχανισμός εργάζεται πυρετωδώς για το καλό του τόπου. Στο πνεύμα αυτό, στο Υπουργείο Εσωτερικών δεν μένουμε σε απλές διαπιστώσεις, αλλά προχωράμε σε πράξεις:

– Καταθέσαμε προς ψήφιση στη Βουλή σχέδιο νόμου για το «πολιτικό χρήμα», προκειμένου να εισάγουμε μια διαδικασία κρατικής χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων πιο διαυγή και με αυστηρότερα κριτήρια και προαπαιτούμενα, και να καταστήσουμε απολύτως διαφανή την ιδιωτική χρηματοδότηση, με αυστηρό έλεγχο των εισροών και εκροών των χρημάτων από και προς τα κόμματα, με γνώμονα την απομείωση της κρατικής χρηματοδότησης.

Περαιτέρω, καταρτίζουμε Οδικό Χάρτη για την οργανωτική ανακατανομή των αρμοδιοτήτων, τη μεταρρύθμιση της οικονομικής διαχείρισης και την αύξηση της αποτελεσματικότητας της τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού.

– Επανεξετάζουμε από μηδενική βάση το πρόγραμμα μεταφοράς μαθητών στα σχολεία.

Και δε σταματάμε εδώ:

– Ενδυναμώνουμε την κοινωνική οικονομία και θωρακίζουμε τις κοινωνικές δομές των Δήμων για την παροχή ολοκληρωμένων κοινωνικών υπηρεσιών, μέσα από την πρόσληψη υπαλλήλων σε θέσεις μόνιμου προσωπικού στους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, δίνοντας προτεραιότητα στην εύρυθμη λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών, Κ.Α.Π.Η. και γενικότερα δομών με κοινωνική διάσταση.

– Κοστολογούμε, βάσει προτύπου, τις δημοτικές υπηρεσίες και τις ασκούμενες αρμοδιότητες των ΟΤΑ, για να μη γίνεται διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.

Στο ερώτημα αν πρέπει να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση απαντάμε αναφανδόν ναι, γιατί η χώρα πρέπει να προχωρήσει εμπρός δυναμικά, χωρίς ανασχετικές τάσεις.

Γιατί πρέπει να αναχαιτίσουμε επιτέλους το ΣΥΡΙΖΑ, να του απαγορεύσουμε να υφαίνει πλεκτάνες πολιτικής ανωμαλίας, εναντίον της χώρας και του λαού. Γιατί η Ελλάδα στέκεται πια στα πόδια της και δεν έχει ανάγκη από νέο μνημόνιο. Γιατί πλέον μιλούν οι αριθμοί, ανάπτυξη 2,9% για το 2015 και 3,7% για το 2016.

Η ψήφος εμπιστοσύνης, λοιπόν, δεν είναι προϊόν απόγνωσης  μιας απονομιμοποιημένης Βουλής, ούτε ομολογία αδυναμίας. Δεν αποτελεί εμβαλωματική λύση. Δεν εκβιάζει ούτε εκβιάζεται η ψήφος.

Είναι η απάντηση μιας συντεταγμένης και ισχυρής κυβέρνησης απέναντι στα φληναφήματα και τις πομφόλυγες μιας ανεπαρκούς αντιπολίτευσης. Κατά συνέπεια, όσοι επιχειρούν να θέσουν εν αμφιβόλω την κυβέρνηση συνεργασίας πλανώνται πλάνην οικτράν.

Πιστεύω ότι το τετράμηνο που θα διανύσουμε θα είναι το πιο κρίσιμο διάστημα για την πορεία της χώρας μας. Ως εκ τούτου, οι πολιτικές δυνάμεις και ιδίως η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

Εύκολο είναι να τινάξουν στον αέρα μια προσπάθεια που έγινε βήμα-βήμα με τιτάνιο αγώνα και πολύ κόπο από πλευράς Κυβέρνησης και Πρωθυπουργού, αλλά και των πολιτών.

Ήρθε η στιγμή να πάρουμε γενναίες αποφάσεις και με θάρρος και παρρησία να δώσουμε την ψήφο μας υπέρ της κυβέρνησης. Οι θυσίες όλων των Ελλήνων και η τύχη της χώρας δεν μπορούν να αποτελέσουν διακύβευμα πολιτικών που φαλκιδεύουν και υποσκάπτουν την οποιαδήποτε πρόοδο έχει σημειωθεί. Η ιστορία με τις υποσχέσεις δεν πρέπει να επαναληφθεί. Γιατί η χώρα θα μπει σε μεγάλες περιπέτειες. Γιατί υπάρχει περίπτωση να γκρεμίσουμε ότι με κόπο και θυσίες κτίσαμε. Γιατί μπορεί να χάσουμε ότι κερδίσαμε, δηλαδή αξιοπιστία, παραμονή στην ευρωζώνη, έξοδο τώρα από το μνημόνιο, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και πολιτική σταθερότητα.

Το πολιτικό δίλημμα που τίθεται επιτακτικά είναι: Ή σταθερά βήματα μπροστά σε ένα πρόγραμμα εθνικής ανασυγκρότησης με μεταρρυθμίσεις για μια νέα Ελλάδα με ελπίδα και προοπτική ή επιστροφή σε μια ατμόσφαιρα αστάθειας και αβεβαιότητας που θα οδηγήσει τη χώρα μας σε δύσκολους ατραπούς. Και τότε πλέον θα είναι αργά.

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει