Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη για τον Προϋπολογισμό του 2015

Ομιλία Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών
Θεόφιλου Λεονταρίδη
«Προϋπολογισμός του 2015»

Βουλή των Ελλήνων, 04.12.2014 

Διανύουμε σχεδόν 2,5 χρόνια από τότε που ο ελληνικός λαός εμπιστεύθηκε αυτή την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να απομακρύνει τη χώρα από το γκρεμό της χρεοκοπίας, παραμένοντας στην Ευρωζώνη, μετά από τεράστιες θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Στο διάστημα αυτό έγιναν και λάθη, υπήρξαν και καθυστερήσεις στην υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών από την Κυβέρνηση, έχοντας όμως απέναντι μια αντιπολίτευση που έβαζε πάντοτε το στενό μικροκομματικό συμφέρον πάνω από το συμφέρον της χώρας. Χωρίς καμιά διάθεση συναίνεσης και συνεννόησης παρά την κρισιμότητα της κατάστασης.

Και ερωτώ εδώ όλους τους συναδέλφους. Πού θα οδηγείτο η χώρα εάν η Κυβέρνηση αυτή υιοθετούσε έστω κατ’ ελάχιστο τον άκρατο λαϊκισμό και τη δημαγωγία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ακόμη βρίσκουν ευήκοα ώτα μέσα στην κοινωνία; Πώς είναι δυνατόν να πιστεύουν κάποιοι ότι οι λεονταρισμοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι υποσχέσεις της θα είχαν αποτέλεσμα όταν ακόμη και σήμερα με επίπονες και αιματηρές προσπάθειες αυτή η κυβέρνηση με απτά αποτελέσματα που έφερε στην οικονομία, αγωνίζεται για την επόμενη μέρα μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον; Και πώς μπορεί να πιστέψει ο οποιοσδήποτε ότι θα υπάρξουν συνομιλητές από την άλλη μεριά όταν ακούνε κατά καιρούς απίθανα πράγματα από την αντιπολίτευση που μπορεί να γκρεμίσουν αυτά που με τόσο κόπο οικοδόμησε ο ελληνικός λαός;

Η κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με την πρωτόγνωρη οικονομική κατάσταση την οποία αντιμετώπιζε η χώρα και την έκταση του δημοσιονομικού προβλήματος και επιχείρησε με αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας τη δύσκολη προσπάθεια της εξόδου της χώρας από την κρίση σε ένα αρνητικό πολιτικό περιβάλλον τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε η χώρα βρίσκεται για άλλη μια φορά στο μεταίχμιο, αντιμέτωπη με την απειλή από την Αξιωματική Αντιπολίτευση των πρόωρων εκλογών, με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, τη διασάλευση της εθνικής σταθερότητας, τη δυσλειτουργία σε σχέση με τις αγορές. Ως εκ τούτου, η συναίνεση και η συνεννόηση μεταξύ όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων κρίνεται αναγκαία και επιβεβλημένη. Η κυβέρνηση είναι παρούσα και υπηρετεί αυτή την προσπάθεια, μια προσπάθεια δικαίωσης του ελληνικού λαού, των κόπων και των θυσιών του.

Στον αντίποδα η αξιωματική αντιπολίτευση μετέρχεται δόλιων μεθόδων, καταστρεπτικών για τη χώρα. Τορπιλίζει κάθε προσπάθεια, εναντιώνεται σε κάθε μεταρρύθμιση, δίνει υποσχέσεις ανέφικτες, δημιουργεί ψευδαισθήσεις που αύριο θα καταρρεύσουν.  Με προσχηματικό τρόπο υπεκφεύγει. Ζητά επιμόνως εκλογές. Επιδιώκει με κάθε τρόπο να παρουσιαστεί ως σωτήρας του έθνους. Όλοι μας όμως γνωρίζουμε ότι μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο δεν υπάρχουν περιθώρια για μονομερείς κινήσεις. Κατά συνέπεια, οι ισχυρισμοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι παρά πυροτεχνήματα και προφάσεις εν αμαρτίαις, διότι όλοι γνωρίζουμε ότι αν η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές ο ελληνικός λαός θα φτάσει ένα βήμα πριν τον όλεθρο.

Είναι ολοφάνερο, ότι η κοινωνική πραγματικότητα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αναλγησία. Τα προβλήματα είναι υπαρκτά και τα αναγνωρίζουν όλοι. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχιας. Τα εισοδήματα έχουν μειωθεί και οι πολίτες με δυσκολία εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους. Για αυτούς τους λόγους δεν υφίσταται ζήτημα λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων, ούτε μειώσεις μισθών και συντάξεων. Η κυβέρνηση έχει θέσει κόκκινες γραμμές, έχει θέσει όμως και στόχους. Και πιάνει αυτούς τους στόχους και με το παραπάνω. Άλλωστε, αυτό αντικατοπτρίζεται εμπράκτως τόσο στο ρυθμό ανάπτυξης της χώρας, όσο και στο πρωτογενές πλεόνασμα που πετύχαμε.

Η κυβέρνηση σήμερα καταθέτει ένα προϋπολογισμό ισοσκελισμένο. Αυτό από μόνο του αποτελεί παράγοντα σταθερότητας διότι η χώρα παύει να μετακυλύει δημοσιονομικά βάρη στις επόμενες γενιές. Ο προϋπολογισμός κατατίθεται, λοιπόν, σε ένα περιβάλλον μεγαλόπνοων δημοσιονομικών ενδείξεων και αισιόδοξων μακροοικονομικών προοπτικών. Κοντολογίς αυτό σημαίνει ότι η χώρα έχει πλέον αποκτήσει θετικό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης. Η ελληνική οικονομία έχει πλέον τη δυνατότητα για κάθε ένα από τα επόμενα έτη να εξασφαλίζει ταυτόχρονα αξιοσημείωτη οικονομική ανάπτυξη, με βελτίωση της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας, ελάφρυνση των βαρών που επωμίστηκαν οι Έλληνες πολίτες στα χρόνια της κρίσης, ισορροπημένα δημοσιονομικά μεγέθη και μείωση του δημοσίου χρέους.

Υπάρχουν όμως πολλοί που καραδοκούν για ένα στραβοπάτημα της Ελλάδας. Καιροσκόποι που δημιουργούν επί τούτου κλίμα αβεβαιότητας εναντίον της χώρας. Πομπώδεις δηλώσεις για «σκίσιμο» των μνημονίων. Όμως το μέλλον της χώρας δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο σπέκουλας. Δεν επιτρέπεται να δώσουμε την Ελλάδα βορά στις αγορές.

Όλοι μας νομίζω συμφωνούμε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να πιστωθεί τις νίκες που κατήγαγε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Γιατί χάρη σε αυτόν η ύφεση αναχαιτίστηκε σημαντικά και μπορούμε πλέον να μιλάμε για ποσοστιαία αύξηση του ΑΕΠ της τάξεως του 2,9% το 2015.

Μετά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 θα επιτύχουμε πλεόνασμα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Ακόμη, έχουμε υλοποιήσει κατά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, σε σχέση με τις προβλέψεις που δεν τα ενσωμάτωναν, την καταβολή του «κοινωνικού μερίσματος», ύψους 525 εκ.€, την αύξηση των αποδοχών και συντάξεων των δικαστών και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εν ενεργεία και συνταξιούχων, ύψους 541 εκ.€, τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Δεν μπορούμε λοιπόν να σταματήσουμε τώρα την επίπονη προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει. Είμαστε ακόμα στην ανηφόρα. Πρέπει να συνεχίσουμε την τόνωση της οικονομίας, να δώσουμε ανάσες ρευστότητας, να προσελκύσουμε επενδύσεις. Πρέπει να στηρίξουμε την παραγωγή του πρωτογενούς τομέα, τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία.

Για αυτό με τη νέα ΚΑΠ ανοίγουμε νέους ορίζοντες επιδιώκοντας πάνω απ’ όλα την προώθηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας σε παραγωγική κατεύθυνση. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη ένταξη προϊόντων στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, στην κτηνοτροφία , στους νέους αγρότες προκειμένου να κάνουν στροφή στη πρωτογενή παραγωγή περισσότεροι κάτοικοι της Περιφέρειας.

Επιλύουμε οριστικά το πρόβλημα με τους βοσκοτόπους αναφορικά με τις άμεσες ενισχύσεις, καταβάλλουμε εντός του Δεκεμβρίου την εξισωτική αποζημίωση του 2014, τη βιολογική γεωργία, τη βιολογική κτηνοτροφία, την ολοκληρωμένη διαχείριση καπνού και τεύτλων και τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τις χαλαζοπτώσεις. Σχεδιάζουμε νέα έργα για την νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Στο Υπουργείο Εσωτερικών προχωρήσαμε σε δράσεις, σε συνεργασία με άλλα συναρμόδια Υπουργεία, για τη βελτίωση των Οικονομικών των ΟΤΑ οι οποίες φυσικά, ήταν καθοριστικοί παράγοντες στη διαμόρφωση του προϋπολογισμού του Υπουργείου:

  1. Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Σκοπός του «Παρατηρητηρίου» είναι η κατάρτιση ρεαλιστικών και τουλάχιστον ισοσκελισμένων προϋπολογισμών από τους ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα, καθώς και η παρακολούθηση σε μηνιαία βάση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους.
  2. Ρυθμίσαμε τις οφειλές των πολιτών και των επιχειρήσεων προς τους ΟΤΑ Α’ Βαθμού.
  3. Ρυθμίσαμε οφειλές των ΟΤΑ προς Ασφαλιστικά Ταμεία προς το Ελληνικό Δημόσιο.
  4. Εξοφλήσαμε υποχρεώσεις ΟΤΑ Β’ Βαθμού προς ΔΕΗ Α.Ε.
  5. Κατάρτιση πενταετών επιχειρησιακών προγραμμάτων. Οι δήμοι της χώρας και οι Περιφέρειες εκπονούν, πενταετή επιχειρησιακά προγράμματα τα οποία εξειδικεύονται σε Ετήσια Προγράμματα Δράσης.

Επιπροσθέτως, εν όψει της υλοποίησης του Οδικού Χάρτη για τις μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται υπό συγκρότηση η Στρατηγική Διευθύνουσα Ομάδα του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία θα λειτουργήσει προς την επίτευξη των κάτωθι κύριων στόχων:

  1. Άρση των επικαλύψεων στις αρμοδιότητες μεταξύ των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, καθώς και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων,
  2. Περιουσιολόγιο των ΟΤΑ,
  3. Επιχειρησιακά Προγράμματα των ΟΤΑ,
  4. Οικονομική διαχείριση των ΟΤΑ με λογοδοσία και διαφάνεια,
  5. Διαβαθμιδική Συνεργασία.

Παράλληλα, καταρτίζουμε στο Υπουργείο Εσωτερικών εξ υπαρχής νέο μοντέλο για τη μεταφορά μαθητών, προκειμένου να εξυπηρετούνται ανεξαιρέτως όλοι οι μαθητές των δημοσίων σχολείων, χωρίς καμιά διάκριση.

Επίσης, εκπονούμε αξιολόγηση των δομών των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, καθώς και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, προκειμένου να εντοπιστούν οι δυσλειτουργίες και οι ελλείψεις και να επιτευχθεί η απρόσκοπτη άσκηση των αρμοδιοτήτων και δη σε νευραλγικούς τομείς, όπως η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών από τους ΟΤΑ (παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ κ.ά). Αξίζει να σημειώσω στο σημείο αυτόότι η ανωτέρω διαδικασία αξιολόγησης δεν συνδυάζεται σε καμία περίπτωση με απόλυση υπαλλήλων ή περιορισμό οποιουδήποτε δικαιώματός τους. Αντιθέτως, αποσκοπεί στην αρτιότερη και ορθολογικότερη οργάνωση των ΟΤΑ και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, προκειμένου να μπορέσουν μέσα από το νέο ΕΣΠΑ να αντλήσουν πόρους, οι δε Δήμαρχοι, Περιφερειάρχες και Γενικοί Γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων να έχουν στη διάθεσή τους ένα σύγχρονο διοικητικό μοντέλο που θα αποτελέσει βασικό εργαλείο στο έργο τους.

Μπορούμε να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος και τις απώλειες του ΑΕΠ, αν η χώρα συνεχίσει να εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία των αγορών και του κράτους, αν επιταχύνει την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και εντατικοποιήσει την υλοποίηση της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Κρίσιμοι παράγοντες θα αποδειχθούν η πολιτική σταθερότητα και η συνέχιση της μεταρρύθμισης των δομών του κράτους και την οικονομίας.

Είμαστε πάντοτε δίπλα στον Έλληνα πολίτη. Αυτό, άλλωστε, πράξαμε και με την έναρξη υλοποίησης του προγράμματος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το οποίο ξεκίνησε πιλοτικά για 6 μήνες σε 13 Δήμους από όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Η κυβέρνηση μένει προσηλωμένη στην καταπολέμηση της ανεργίας και αυτό αποτυπώνεται εμπράκτως στις κρατικές επιχορηγήσεις του ΟΑΕΔ. Το 2015 θα διατεθούν 750 εκ.€, ενώ το 2014 είχαν διατεθεί 457. Με λίγα λόγια έχουμε μια αύξηση περίπου 40%.

Δεν σταματάμε όμως εδώ, θα εξαντλήσουμε και όλα τα περιθώρια για φορολογικές ελαφρύνσεις προς ανακούφιση του ελληνικού λαού. Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι να δώσει έμφαση στην αξιοποίηση του ανεκμετάλλευτου ορυκτού πλούτου της χώρας, στην αξιοποίηση της ναυτιλιακής της δύναμης και στην ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο.

Όλοι γνωρίζουν ότι όταν χρειάστηκε στο παρελθόν η κυβέρνηση να διαβεί το Ρουβίκωνα το έπραξε χωρίς να δειλιάσει. Χάριν της ομαλοποίησης της ανάπτυξης της χώρας χρειάζονται όμως και άλλα θαρραλέα βήματα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε το μέλλον της Ελλάδας στα χέρια ανθρώπων που πρεσβεύουν ανεφάρμοστες πολιτικές, πολιτικές που είναι φαντασιοκοπήματα. Διατρανώνουμε, λοιπόν, σήμερα εδώ με αποφασιστικότητα ότι θέλουμε μια Ελλάδα δυνατή, μια Ελλάδα που στέκεται στα πόδια της, χωρίς δεκανίκια. Κατά συνέπεια, υπερψηφίζουμε τον προϋπολογισμό για να δώσουμε στη χώρα νέες αναπτυξιακές προοπτικές. Το χρωστάμε στον ελληνικό λαό, το χρωστάμε στις νέες γενιές.

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει