Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Ομιλία του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη στη Βουλή για τις αποζημιώσεις των Παραγωγών και την γενικότερη κατάσταση στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Ν.Δ.  Ν. Σερρών
Αν. Τομεάρχης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων 

 

Ομιλία του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη στη Βουλή  για τις αποζημιώσεις των Παραγωγών και την γενικότερη κατάσταση στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα

Με το Ν.3877/2010 «σύστημα προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας » εισήχθησαν αρκετές δυσμενείς διατάξεις που αφορούν την προστασία και την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής, τις οποίες είχαμε επισημάνει τότε , και δυστυχώς τώρα επιβεβαιωνόμαστε εκ του αποτελέσματος όπου πλέον δημιουργείτε μια ασφυκτική κατάσταση στον οργανισμό  , που δεν επιτρέπει την ομαλή λειτουργία του και την ασφαλιστική κάλυψη των αγροτών.

Ταυτόχρονα με το Ν.3943/2011 περιορίζοντας στις 60 διαθέσιμες ημέρες για εκτός έδρας εργασία των γεωπόνων του οργανισμού, με αποτέλεσμα να μη μπορούν αυτοί να ανταποκριθούν στις ανάγκες του εκτιμητικού έργου του ΕΛΓΑ, δίνετε το τελειωτικό κτύπημα και στον οργανισμό και στους αγρότες που έχει εξαντληθεί η υπομονή τους να περιμένουν πότε θα πάρουν τις αποζημιώσεις τους από καταστροφές που υπέστησαν οι παραγωγές τους.

Αν συνυπολογίσουμε και τα προβλήματα του νέου τρόπου καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΛΓΑ  με τους κατ΄ αποκοπή (ανά στρέμμα και ανά ζώο)  συντελεστές όπως αυτές καθορίστηκαν  και οδηγούν σε υπέρμετρες αυξήσεις των καταβαλλόμενων ποσών από τους αγρότες (τα λεγόμενα χαράτσια) , ενώ περιορίζεται σύμφωνα με το νόμο το ποσό της αποζημίωσης των παραγωγών ανάλογα με τα οικονομικά του οργανισμού , τότε καθίσταται αβέβαιο το μέλλον  της προστασίας και ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής.

Αυτά κ. Υπουργέ είναι τα « κατορθώματά σας » που έχουν τεράστιες συνέπειες στους παραγωγούς διότι :

1)Χιλιάδες παραγωγοί παραμένουν απλήρωτοι για τις ζημιές που υπέστησαν  οι καλλιέργειες και εκτροφές τους στη διάρκεια της περσινής χρονιάς.

2) Δεν διεξάγονται από γεωπόνους – εκτιμητές του ΕΛΓΑ  εκτιμήσεις για τις ζημιές που υπέστησαν καλλιέργειες στη διάρκεια των τελευταίων μηνών , διότι εξωθείτε με τον τρόπο σας τους γεωπόνους στα γραφεία και όχι στα χωράφια.

3) Καλείτε τους αγρότες να συμπληρώσουν την ενιαία δήλωση καλλιέργειας – εκτροφής που πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλουν μαζί με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και τους επιβάλλετε να δώσουν  εντολή-εξουσιοδότηση , όπως ο ΕΛΓΑ  να εισπράξει από την κοινοτική επιδότηση τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών. Πράγμα που κατά τα φαινόμενα , αντίκειται τόσο στην κοινοτική όσο και στην εθνική νομοθεσία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αδράνειας και δείγμα γραφής του Υπουργείου σας είναι οι απαράδεκτοι χειρισμοί σας και οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις αποζημιώσεις των βαμβακοπαραγωγών από τις περσινές βροχοπτώσεις και την επιδημική προσβολή του πράσινου σκουληκιού.

Σε λίγο συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εκδήλωση των προσβολών και δικαίως οι βαμβακοπαραγωγοί αισθάνονται όχι απλά εξαπατημένοι ,  αλλά και  θύματα της πολιτικής αδράνειας και ανικανότητας της Κυβέρνησης για στοιχειώδεις διαδικασίες όπως η καταβολή αποζημιώσεων για βεβαιωμένες ζημιές.

Και μάλιστα  όταν ήδη έχουν προβεί σε αυξημένα έξοδα για τη σπορά και φροντίδα της φετινής τους σοδειάς βαμβακιού με αυξημένο κόστος σε σπόρους , λιπάσματα , φυτοφάρμακα, αγροτικό πετρέλαιο, εφόδια και εργαλεία, λόγω των αλλεπάλληλων αυξήσεων ΦΠΑ ,ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο  κ.α ,

Και σας ερωτώ ευθέως .

Πότε ακριβώς θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους βαμβακοπαραγωγούς ;

Ενώ νομοθετείτε αυξάνοντας τις εισφορές του ΕΛΓΑ, περιορίζοντας τις ζημιωγόνες αιτίες που καλύπτονται από τον οργανισμό, μειώνετε διαρκώς τις αποζημιώσεις των παραγωγών και καθυστερείτε την καταβολή τους .

Με την ευκαιρία της συζήτησης που γίνεται σήμερα στη Βουλή για τα προβλήματα που παρουσιάζονται έντονα στις αποζημιώσεις των αγροτών , θέλω να αναφερθώ σε άλλα θέματα που προβληματίζουν τους παραγωγούς μας .

1) Το πρώτο θέμα αφορά την στήριξη των τευτλοπαραγωγών και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης που οδηγείται σε μαρασμό και πιθανό οριστικό κλείσιμο . Οι τευτλοπαραγωγοί ,  μια ιδιαίτερα παραγωγική ομάδα της υπαίθρου, κινδυνεύει με αφανισμό , καθώς το μέλλον και η βιωσιμότητα των παραγωγών συνδέεται άμεσα με το μέλλον και την πορεία της Ε.Β.Ζ. . Ήδη βάζετε πωλητήριο για το εργοστάσιο των Σερρών , αφού πρώτα απαξιώσατε την περσινή σοδειά με τις χαμηλές τιμές που δώσατε .

2) Το δεύτερο θέμα αφορά την απώλεια της ενίσχυσης για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο 2011 , με το ποσό των 93.6 ευρώ ανά στρέμμα , στους καπνοπαραγωγούς , δηλαδή του Μέτρου 214 της ολοκληρωμένης διαχείρισης στην παραγωγή καπνού , εξαιτίας της αδιαφορίας και ολιγωρίας του Υπουργείου Αγροτικής  Ανάπτυξης , παρ’ ότι είχατε δεσμευτεί κ. Υπουργέ από τις 8-10-2010 .

3) Το τρίτο θέμα αφορά τη στασιμότητα αλλά και τις παλινωδίες που υπάρχουν από το Υπουργείο για την υλοποίηση του ενταγμένου 5 ου αρδευτικού δικτύου Φυλλίδας στο  ΠΑΑ ( 2007-2013 ) . Πότε θα γίνει η δημοπράτηση του έργου ;

4) Το τέταρτο θέμα αφορά στην καθυστέρηση που παρατηρείται για την αποπληρωμή των παραγωγών για το πετρέλαιο .Πότε επιτέλους θα πάρουν  οι παραγωγοί τα χρήματα που τους οφείλετε ;

5) Το πέμπτο θέμα αφορά την απουσία πολιτικής στήριξης των κτηνοτρόφων από την Κυβέρνηση σε μια περίοδο κρίσιμη για την επιβίωσή τους , λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής  (Φ.Π.Α. ,καύσιμα , ρεύμα ) ,της μείωσης των τιμών των προϊόντων τους σε γάλα και κρέας , της αύξησης των εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ , υπέρ ΟΓΑ , αλλά και της άνισης μάχης που δίνουν καθημερινά για την επιβίωσή τους απέναντι σε συμφέροντα που τους εκμεταλλεύονται σε όλα τα επίπεδα .

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι .

Είμαστε όλοι μάρτυρες μιας ζοφερής κατάστασης που διαπερνά όλη την ελληνική κοινωνία .

Μειώσεις εισοδημάτων , αυξήσεις άμεσων και έμμεσων φόρων , κατεδάφιση εργασιακών σχέσεων , μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών , ύφεση , λουκέτα στην αγορά , αύξηση της ανεργίας σε πρωτόγνωρα επίπεδα .

Καθημερινή ανασφάλεια όλων των Ελλήνων που παρ’ όλες τις θυσίες που έχουν κάνει , η απογοήτευσή τους είναι σε υψηλά επίπεδα χωρίς από την άλλη μεριά να υπάρχει ίχνος ελπίδας ότι θα υπάρξει ανάκαμψη της οικονομικής κατάστασης .

Κ. Υπουργέ δώστε λύση στα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων για να μην προστεθούν και άλλοι άνεργοι στους ήδη υπάρχοντες , από αυτούς που απογοητευμένοι θα εγκαταλείψουν το αγροτικό επάγγελμα εξαιτίας της πολιτικής σας .

Δώστε λύσεις :

α) Στο κόστος παραγωγής .

β) Στα εφόδια .

γ) Στο αγροτικό πετρέλαιο .

δ) Στην ασυδοσία της αγοράς με τα ανεξέλεγκτα κερδοσκοπικά παιχνίδια με τα σιτηρά και τις ζωοτροφές .

ε) Στα έργα υποδομής για τους αγρότες , από το ΕΣΠΑ , τα οποία εγκαταλείψατε .

Σε αντίθετη περίπτωση θα επιταχύνετε την ερήμωση της υπαίθρου , που ήδη απεργάζεστε με τα σχέδια που καταστρώσατε , για κλείσιμο σχολείων , ΔΟΥ, ΙΚΑ , και ότι άλλο έχει απομείνει και αυτό θα είναι το τελειωτικό χτύπημα .

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει