Ομιλία του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη στη Συνεδρίαση της Βουλής, που είναι αφιερωμένη στην Ελληνίδα αγρότισσα

Share:

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ

 

Ομιλία του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη στη Συνεδρίαση της Βουλής,  που είναι αφιερωμένη στην Ελληνίδα αγρότισσα.

 

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Βουλή των Ελλήνων αφιερώνει φέτος την ημέρα  της γυναίκας, στην Ελληνίδα αγρότισσα. Στεκόμαστε δίπλα στη γυναίκα της υπαίθρου και την τιμούμε για τη συνεισφορά της στην εξέλιξη της κοινωνίας, αλλά και στην πρόοδο της πατρίδας μας,

Έχω γνωρίσει από κοντά τον πόνο, την αγωνία, τις δυσκολίες της Ελληνίδας αγρότισσας, γιατί γεννήθηκα και ανδρώθηκα σε αγροτική οικογένεια. Αξίζει τον απεριόριστο σεβασμό μας η μάνα μας αγρότισσα, η αδελφή μας, η γιαγιά μας, η συγχωριανή μας αγρότισσα, που δούλεψαν στα χωράφια και στο σπίτι  σε δύσκολες εποχές, με αντίξοες συνθήκες και προσέφεραν στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας.

Συμμετέχουμε σε κάθε προσπάθεια που οδηγεί στο καλό της Ελληνίδας αγρότισσας και στην ανάπτυξη της περιφέρειας. Θέλουμε την Ελληνίδα αγρότισσα να συμμετέχει ενεργά και δυναμικά σε κέντρα λήψης των αποφάσεων και σε συλλογικά όργανα, όπως είναι οι γυναικείοι συνεταιρισμοί, μέσα από τα οποία μπορεί να στηρίξει  τις θέσεις της για ολοκληρωμένη ανάπτυξη στην αγροτική οικονομία.

Είμαστε στο πλευρό της με πολιτικές που στοχεύουν:

1) στη στήριξη των γυναικείων αγροτικών συνεταιρισμών, ώστε να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικοί.

2) στην αναβάθμιση των κοινωνικών υποδομών στις αγροτικές περιοχές, όπως δίκαιη ασφαλιστική κάλυψη, αξιοπρεπή περίθαλψη, βρεφονηπιακοί σταθμοί που να καλύπτουν τις ανάγκες.

3) στην προβολή των παραδοσιακά παραγόμενων προϊόντων στην εσωτερική και εξωτερική αγορά, μέσα από εκθέσεις και αφιερώματα σε Μ.Μ.Ε.

4) στη σύνδεση μέσω δικτύου με ευρωπαϊκές χώρες για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, την παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία προϊόντων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οικογενειακής και συνεταιριστικής μορφής.

5) στην ενεργή συμμετοχή της γυναίκας αγρότισσας στο σχεδιασμό της τοπικής ανάπτυξης.

Με γνώμονα την κοινωνική ευαισθησία που διέπει την πολιτική του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, ο Ο.Γ.Α. έχει προχωρήσει και προχωρά σε σημαντικές τομές και μέτρα που δίνουν στην Ελληνίδα αγρότισσα τη θέση που πραγματικά της αξίζει.

Ενδεικτικά αναφέρουμε: Η Ελληνίδα αγρότισσα, είτε είναι άμεσα ασφαλισμένη είτε έμμεσα, δικαιούται τις κοινωνικές παροχές και τις παροχές υγείας από τον Ο.Γ.Α. που σημαίνει ότι λαμβάνει επίδομα μητρότητας, κυοφορίας και λοχείας, παροχές περιθάλψεως. Ο Ο.Γ.Α. φυσικά χορηγεί πλήρη βασική σύνταξη στις αγρότισσες που έχουν τις νόμιμες προϋποθέσεις, αλλά δεν ασφαλίστηκαν στον κλάδο κύριας ασφάλισης, κάνοντας χρήση του δικαιώματος επιλογής με κοινή δήλωση, ως σύζυγοι ασφαλισμένων.

Εξίσου σημαντικό μέτρο είναι η απαλλαγή της αγρότισσας από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον Οργανισμό για κάθε παιδί που αποκτά, πέραν του ενός έτους, επί ένα έτος από τη γέννηση του παιδιού.

Στα πλαίσια λειτουργίας της Αγροτικής Εστίας, οι Ελληνίδες αγρότισσες μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και δωρεάν διακοπών. Στους άμεσους σκοπούς της Αγροτικής Εστίας του Ο.Γ.Α. είναι και η παροχή χρηματικών βοηθημάτων και βραβείων σε πολύτεκνες μητέρες, η παροχή τροφείων για βρεφονηπιακούς σταθμούς και άλλα.

Τέλος ο Ο.Γ.Α. χορηγεί παροχές στην πολύτεκνη αγροτική οικογένεια, αλλά και στην τρίτεκνη  οικογένεια.

Παρ’ όλα , όμως ,τα μέτρα και τα βήματα προόδου που έγιναν τα τελευταία χρόνια , η πολιτεία οφείλει να μεριμνήσει, στα πλαίσια της ισονομίας και της ισοπολιτείας, ώστε η Ελληνίδα αγρότισσα, τουλάχιστον στο εξηκοστό έτος της ηλικίας της, να μπορεί να αποσυρθεί από την σκληρή αγροτική δουλειά, με εξασφαλισμένη μια αξιοπρεπή σύνταξη και μια ανθρώπινη περίθαλψη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Ελληνίδα αγρότισσα ήταν και είναι η κύρια δύναμη συνοχής της ελληνικής οικογένειας, ήταν και είναι άξια θαυμασμού και σεβασμού. Σήμερα οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές. Οι δυσκολίες ωστόσο, οι αγωνίες και οι αγώνες της αγρότισσας συνεχίζονται. Είναι κοινό χρέος όλων των πολιτικών δυνάμεων να ανταποκριθούμε στα πολλά που χρωστάει η ελληνική κοινωνία στη γυναίκα της υπαίθρου.

Συνεχίζουμε τις δράσεις μας για ισότητα στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, για την πλήρη ισότητα ανδρών και γυναικών που είναι ζήτημα δημοκρατίας, δικαιοσύνης και ισοπολιτείας.

Previous Article

Δρομολογήθηκε και αποτελεί πια γεγονός η ίδρυση Ε.Π.Α. (Εταιρίας Παροχής Αερίου) στην Κεντρική Μακεδονία με έδρα τις Σέρρες

Next Article

Συνάντηση του κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη με τον Διοικητή του Ο.Γ.Α. κ. Ελευθέριο Παπαγεωργόπουλο για Θέματα Ασφαλιστικά-Συνταξιοδοτικά Αγροτών