Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Ομιλία του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη στη Βουλή για τις αποζημιώσεις στους βαμβακοπαραγωγούς από τις περσινές βροχοπτώσεις και το πράσινο σκουλήκι

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Ν.Δ.  Ν. Σερρών
Αν. Τομεάρχης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων 
 

Αθήνα ,  26-08-2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη στη Βουλή για τις αποζημιώσεις στους βαμβακοπαραγωγούς από τις περσινές βροχοπτώσεις και το πράσινο σκουλήκι .

 

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από τον Σεπτέμβριο του 2010 που η Κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαβεβαίωναν τους βαμβακοπαραγωγούς ότι τόσο μέσω του ΕΛΓΑ , όσο και με πρόγραμμα ΠΣΕΑ  που θα υπέβαλαν προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή , θα τους αποζημίωναν για τις σημαντικές ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγές τους  από τα δύο αίτια , των έντονων βροχοπτώσεων και της προσβολής τους από το πράσινο σκουλήκι .

Οι διαβεβαιώσεις αυτές επαναλαμβάνονταν καθ’ όλη τη διάρκεια του περσινού  φθινοπώρου και  του χειμώνα με την προσθήκη ότι το θέμα των αποζημιώσεων τέθηκε και στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Και φθάσαμε στις δηλώσεις του Υπουργού της 5ης Απριλίου , όπου εξήγγειλε ότι στις αρχές Μαΐου θα καταβληθούν συνολικές αποζημιώσεις ύψους 25.000.000  ευρώ σε 32.463 βαμβακοπαραγωγούς για τις απώλειες εισοδήματος που είχαν από την περσινή τους παραγωγή .

Οι προσδοκίες που , όλους αυτούς τους μήνες , σκόπιμα καλλιεργούσε στους χιλιάδες βαμβακοπαραγωγούς η Κυβέρνηση διαψεύστηκαν .

Οι δήθεν δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις της περί έγκαιρης , δίκαιης και σε όλους τους πληγέντες βαμβακοπαραγωγούς αποζημίωσης , κατέρρευσαν.

Δυστυχώς όσοι βαμβακοπαραγωγοί εμπιστεύθηκαν τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης και περίμεναν επί μήνες ένα « δίκαιο πακέτο αποζημιώσεων » εξαπατήθηκαν .

Γιατί όμως εξαπατήθηκαν ;

1)          Διότι τους κοροϊδεύατε και λέγατε ψέματα, ότι θα αποζημιωθούν  οι αγρότες έγκαιρα .

2)          Διότι ακόμη δεν στείλατε φάκελο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις αποζημιώσεις ΠΣΕΑ  από το πράσινο σκουλήκι .

3)          Γιατί εμπαίζατε τους αγρότες συνεχώς για να κερδίσετε χρόνο .

Δυστυχώς επαληθεύτηκαν οι φόβοι που εκφράσαμε στη Βουλή από τον περασμένο Φεβρουάριο κατά τη συζήτηση σχετικής επερώτησης που συζητήσαμε .

Και τι είπατε κ. Υπουργέ τότε ; Τα αναφέρω από τα πρακτικά της Βουλής « Σήμερα ξέρουμε την έκταση του προβλήματος . Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα κατάλληλα για την περίσταση μέσα για την αποκατάσταση όσων βαμβακοπαραγωγών ζημιώθηκαν πραγματικά . Κι όπως γνωρίζετε τα νόμιμα μέσα που διαθέτουμε είναι δύο: οικονομικές ενισχύσεις μέσω ΠΣΕΑ  και ασφάλιση του ΕΛΓΑ » .

Και συνεχίζατε :

« Άρα , λοιπόν , έχουμε κάνει επίσημα ενέργειες και έχουμε στείλει χαρτί όχι με πόση ήταν η ζημιά , γιατί δεν μπορούσαμε να το πούμε και η  Ε.Ε. περιμένει από εμάς να της πούμε πόση είναι η ζημιά , προφανώς . Εμείς λοιπόν , αμέσως μετά την παράδοση του βαμβακιού στα εκκοκκιστήρια, που η τελευταία προθεσμία είναι 18 Φεβρουαρίου , θα είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε οριστικά την κατάσταση και να πάρουμε την καλύτερη απόφαση για τους αγρότες που ζημιώθηκαν  » .

Και καταλήγατε στην ομιλίας σας κ. Υπουργέ : « Τώρα, το νούμερο με το αρχείο των ζημιών θα είναι έτοιμο σε δέκα μέρες».

Από τότε που λέγατε αυτά μεσολάβησαν επτά ολόκληροι μήνες και ούτε ένας βαμβακοπαραγωγός έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ.

Μάλιστα καλέσατε μέχρι τις 29 Ιουλίου τους βαμβακοπαραγωγούς μαζί με τους υπόλοιπους αγρότες , να καταβάλουν τις νέες , αυξημένες ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΕΛΓΑ  για τη φετινή σοδειά βαμβακιού , όταν δεν έχουν εισπράξει τις αποζημιώσεις για την περσινή .

Προσέξτε τη λογική και τη συνέπεια της Κυβέρνησης .

Όταν ο πολίτης οφείλει στο κράτος πρέπει να πληρώνει σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Όταν το κράτος οφείλει στους πολίτες , δεν πειράζει …..θα έχει να παίρνει ….ας κόψει το λαιμό του.

Και μάλιστα διανύουμε μια περίοδο δύσκολη , όπου έχει στερέψει το χρήμα , και όπου οι αγρότες έχουν προβεί σε αυξημένα έξοδα για τη σπορά και φροντίδα της φετινής τους σοδειάς βαμβακιού με αυξημένο κόστος σε σπόρους , λιπάσματα , φυτοφάρμακα, αγροτικό πετρέλαιο , εφόδια και εργαλεία , λόγω των αλλεπάλληλων αυξήσεων ΦΠΑ , ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο κ.α.

Σας ερωτώ για μια ακόμη φορά ευθέως

1)      Πότε ακριβώς θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις ;

2)      Πόσοι ακριβώς παραγωγοί θα αποζημιωθούν και με ποια συγκεκριμένα ποσά ;

Δεν πιστεύω κ. Υπουργέ το αποτέλεσμα μετά από ένα χρόνο αναμονής από τους αγρότες μας να είναι η διανομή  «φιλοδωρήματος »της τάξης των 15-20 ευρώ / στρέμμα , όπως ακούγεται .

Σε ότι αφορά τα ΠΣΕΑ  είναι εμφανές πλέον ότι όποιος κάνει αναφορά σε αυτά πρέπει να χρεώνεται αυτόματα την κατηγορία της κοροϊδίας στους αγρότες μας και αυτό γιατί :

α) Με την ψήφιση του Ν.3877/2010 τα ΠΣΕΑ  έπαψαν να είναι αντικείμενο του ΕΛΓΑ  και μεταφέρθηκαν κυριολεκτικά στο πουθενά όπως είχαμε καταγγείλει και στη Βουλή (Σεπτέμβριος 2010 ) .

β) Αν η κυβέρνηση είχε την πρόθεση συνέχισης των ΠΣΕΑ  θα έπρεπε μέχρι τον Μάρτιο του 2011 να υποβάλλει στην Επιτροπή Γεωργίας της Ε.Ε. το ετήσιο πρόγραμμα του 2010 για έγκριση . Όπως γίνονταν από το 2007 μέχρι και την ψήφιση του Ν.3877/2010 .

γ)Επισημαίνουμε ότι δεν έχει συσταθεί ακόμη η προβλεπόμενη από τον Ν.3877 Αρμόδια Διεύθυνση Διαχείρισης Κρίσεων .

Ότι σήμερα την αρμοδιότητα των ΠΣΕΑ  ουσιαστικά δεν την έχει κανείς .

Καλούμε δε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δει επιτέλους τα προβλήματα λειτουργίας του  ΕΛΓΑ  γιατί πλέον η κατάσταση περιγράφεται αδιέξοδη επειδή :

1)   Δεν έχει κοινοποιηθεί σε κανέναν παραγωγό κανένα πόρισμα ζημιάς από 1/1/2011 με αποτέλεσμα να καταστρατηγείται ο Κανονισμός Ασφάλισης και το δικαίωμα ένστασης του παραγωγού .

2)    Δεν έχει πληρωθεί καμία αποζημίωση συνεπώς για το 2011 .

3)   Οφείλονται ακόμη ποσά για ζημιές του 2010 .

4)   Υπάρχει αδυναμία συνέχισης πληρωμών για εγκεκριμένα προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων παρελθόντων ετών .

5)  Ο ΕΛΓΑ λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα χωρίς Κανονισμούς Ασφάλισης .

6)   Ο ΕΛΓΑ απαξιώνεται καθημερινά στα μάτια των αγροτών αφού δυστυχώς  δεν μπορεί να αντιμετωπίσει έγκαιρα ούτε το εκτιμητικό έργο των ζημιών που προκύπτουν λόγω έλλειψης προσωπικού .

7)  Ο ΥΠΑΑΤ παρακολουθεί ανεύθυνα τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων , επί 2 μήνες (Μάιος – Ιούνιος)  που επέτειναν την ήδη δύσκολη κατάσταση ανεπάρκειας του προσωπικού και ικανοποίησης του εκτιμητικού έργου χωρίς μέχρι σήμερα να έχει δώσει απάντηση έστω , σε κανένα από τα αιτήματα των εργαζομένων που έχουν να κάνουν με την ίδια την λειτουργία του Οργανισμού και του συστήματος ασφάλισης.

8)   Η πορεία είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών είναι απογοητευτική παρ’ όλες τις πομπώδεις αναφορές περί του αντιθέτου.

Κυρίες και κύριοι συνάδερφοι,

Με την ευκαιρία της συζήτησης που γίνεται σήμερα στη Βουλή για τα προβλήματα που παρουσιάζονται έντονα στις αποζημιώσεις των αγροτών , θέλω να αναφερθώ σε κάποια θέματα που προβληματίζουν τους παραγωγούς μας .

1)    Το πρώτο θέμα αφορά την στήριξη των τευτλοπαραγωγών και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης που οδηγείται σε μαρασμό και πιθανό οριστικό κλείσιμο. Οι τευτλοπαραγωγοί , μια ιδιαίτερα παραγωγική ομάδα της υπαίθρου , κινδυνεύει με αφανισμό, καθώς το μέλλον και η βιωσιμότητα των παραγωγών συνδέεται άμεσα με το μέλλον και την πορεία της Ε.Β.Ζ.

Ήδη βάζετε πωλητήριο για το εργοστάσιο των Σερρών αφού πρώτα απαξιώσατε την περσινή σοδειά με τις χαμηλές τιμές που υπήρξαν .

2)    Το δεύτερο θέμα αφορά τη στασιμότητα αλλά και τις παλινωδίες που υπάρχουν από το Υπουργείο για την υλοποίηση του ενταγμένου 5ου αρδευτικού δικτύου Φυλλίδας  Σερρών στο ΠΑΑ (2007-2013) .

Θα γίνει η δημοπράτηση του έργου και πότε;

3)  Το τρίτο θέμα αφορά την απουσία πολιτικής στήριξης των    κτηνοτρόφων σε μία περίοδο κρίσιμη για την επιβίωσή τους , λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής  (Φ.Π.Α., καύσιμα , ρεύμα ) ,της μείωσης των τιμών των προϊόντων τους σε γάλα και κρέας , της αύξησης των εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ , υπέρ ΟΓΑ , αλλά και της άνισης μάχης που δίνουν καθημερινά για την επιβίωσή τους απέναντι σε συμφέροντα που τους εκμεταλλεύονται σε όλα τα επίπεδα .

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Είμαστε όλοι μάρτυρες μιας ζοφερής κατάστασης που διαπερνά όλη την ελληνική κοινωνία .

Μειώσεις εισοδημάτων , αυξήσεις άμεσων και έμμεσων φόρων,  κατεδάφιση εργασιακών σχέσεων , μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών , ύφεση , λουκέτα στην αγορά , αύξηση της ανεργίας σε πρωτόγνωρα επίπεδα .

Καθημερινή ανασφάλεια όλων των Ελλήνων που παρ’ όλες τις θυσίες που έχουν κάνει , η απογοήτευσή τους είναι σε υψηλά επίπεδα χωρίς από την άλλη μεριά να υπάρχει ίχνος ελπίδας ότι θα υπάρξει ανάκαμψη της οικονομικής κατάστασης .

Κ. Υπουργέ δώστε λύση στα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων για να μην προστεθούν και άλλοι άνεργοι στους ήδη υπάρχοντες , από αυτούς που απογοητευμένοι θα εγκαταλείψουν το αγροτικό επάγγελμα εξαιτίας της πολιτικής σας .

Δώστε λύσεις :

α) Στο κόστος παραγωγής .

β) Στα εφόδια .

γ) Στο αγροτικό πετρέλαιο .

δ) Στην ασυδοσία της αγοράς με τα ανεξέλεγκτα κερδοσκοπικά παιχνίδια με τα σιτηρά και τις ζωοτροφές .

ε) Στα έργα υποδομής για τους αγρότες , από το ΕΣΠΑ , τα οποία εγκαταλείψατε .

Σε αντίθετη περίπτωση θα επιταχύνετε την ερήμωση της υπαίθρου , που ήδη απεργάζεστε με τα σχέδια που καταστρώσατε , για κλείσιμο σχολείων , ΔΟΥ, ΙΚΑ , και ότι άλλο έχει απομείνει . Kαι αυτό θα είναι το τελειωτικό χτύπημα .

Απαντώντας ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδης , μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής : «Έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του συνόλου των στοιχείων που συνθέτουν το πόρισμα της εκτίμησης.

 Η σύνταξη των πορισμάτων η οποία ξεκίνησε στις αρχές Αυγούστου και στις 16 του ίδιου μήνα , δηλαδή του Αυγούστου , ξεκίνησε η διαδικασία κοινοποίησης. Μέχρι σήμερα έχουν κοινοποιηθεί πίνακες με πορίσματα συνολικής εκτίμησης για 8.100 δηλώσεις ζημίας , ενώ ο κύριος όγκος αναμένεται να κοινοποιηθεί εντός των επόμενων δέκα ημερών.

Το έργο αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί για το σύνολο των δηλώσεων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου σε δύο στάδια :

Μέχρι τις 31 Αυγούστου θα έχουν ολοκληρωθεί τα πορίσματα για το 90 % των δηλώσεων  και μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα συνταχθούν τα πορίσματα για τις υπόλοιπες περιπτώσεις που είναι πιο δύσκολες , αφού υπάρχουν και ζημιές και από άλλα καλυπτόμενα ασφαλιστικά ζημιογόνα αίτια, χαλαζοπτώσεις , πλημμύρες κ.λπ.

Παράλληλα με τη σύνταξη των πορισμάτων έχει ξεκινήσει και η σταδιακή κοινοποίηση τους στους δήμους ,στις δημοτικές ενότητες και στις τοπικές κοινότητες. Έχουμε μια καθυστέρηση».

Συνεχίζοντας ο κ.Σκανδαλίδης την ομιλία του είπε : « Εκτός από τη διαδικασία που έχει σχέση με τα ΠΣΕΑ , αυτήν τη στιγμή για το πράσινο σκουλήκι έχουμε συντάξει και έχουμε αποστείλει για έγκριση στο Υπουργείο Οικονομικών το σχετικό φάκελο για να πάει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ελπίζουμε όσο γίνεται γρηγορότερα να υπάρξει και η έγκριση. Θα το κυνηγήσουμε το θέμα. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να γίνει εντός του 2011 , να πληρωθούν δηλαδή τα ΠΣΕΑ . Κάποιοι θα πληρωθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012.

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει