Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Ομιλία του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη κατά τη διαδικασία συζήτησης ψήφου εμπιστοσύνης της Κυβέρνησης στη Βουλή

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Ν.Δ.  Ν. Σερρών
Αν. Τομεάρχης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων 

 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη κατά τη διαδικασία συζήτησης ψήφου εμπιστοσύνης της Κυβέρνησης στη Βουλή .
 

Η Ελληνική κοινωνία βυθίζεται ολοένα και περισσότερο σε γενική κατάθλιψη .

Η απουσία ελπίδας για το αύριο είναι εμφανής σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης , αλλά και σε όσους ζουν μέσα στον κόσμο .

Η Κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και ζητά την εμπιστοσύνη των εκπροσώπων της στη Βουλή .

Μιας κοινωνίας που βρίσκεται σε αναβρασμό  και όχι μόνο από τις φωνές των «αγανακτισμένων » στις πλατείες .

Αλλά και από την απελπισία των απλών ανθρώπων που έχουν χάσει την πίστη για το μέλλον της πατρίδας τους . Και δεν ενοχλούνται μόνον επειδή τους ζητούνται όλο και μεγαλύτερες θυσίες , όλο και περισσότερα , πέρα από τα όρια της αντοχής τους .

Τους προκαλεί οργή και απόγνωση ότι παρά τις θυσίες δεν φαίνεται αχτίδα φωτός στον ορίζοντα . Παρά μόνο σκοτάδι όλο και πιο πυκνό .

Ακυρώθηκαν σχεδιασμοί και τα όποια όνειρα των εργαζομένων , όπου όνειρο δεν είναι απαραίτητα η μεγάλη ζωή , αλλά κάτι τόσο αυτονόητο όσο η  δυνατότητα να σπουδάσουν τα παιδιά τους ή να αποπληρώσουν το δάνειο για το σπίτι τους .

Σβήστηκαν οι ελπίδες της νέας γενιάς , που ενώ έχει όλες τις προϋποθέσεις και τα εφόδια να σταδιοδρομήσει στην πατρίδα μας , παίρνει το δρόμο για την ξενιτιά .

Κρίμα και πάλι κρίμα .

Ίσως δεν αντιλαμβάνεστε τη ζημιά που προξενήσατε στους πολίτες αυτής της χώρας με τόσο βίαιο και απάνθρωπο τρόπο .

Πριν λίγα εικοσιτετράωρα , βιώσαμε μια πρωτοφανή παράλυση της Κυβέρνησης . Ένα πρωθυπουργό , ο οποίος ήταν έτοιμος να παραιτηθεί μπροστά στα αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε . Και ξαφνικά με την παρέμβαση κομματικών και «άλλων » κύκλων , ο κ. Παπανδρέου το μετάνιωσε.
Φαίνεται εκ των υστέρων , εκτίμησε ότι η δική του διάσωση είναι προτιμότερη από τη διάσωση της χώρας .

Έτσι χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία για τη δημιουργία μιας Κυβέρνησης «εθνικής σωτηρίας » , με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής , με μεγάλη λαϊκή επιδοκιμασία , η οποία θα μπορούσε με αξιώσεις να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του Μνημονίου .  Και έριξε στάχτη στα μάτια του κόσμου με ένα ανασχηματισμό , για να πάρει παράταση χρόνου, όταν το νέο οικονομικό επιτελείο θα αναλάβει απλώς να εφαρμόσει την πολιτική των δύο Μνημονίων . Το πρόβλημα δεν είναι η αλλαγή προσώπων αλλά η πολιτική που εφαρμόζεται και που δεν αλλάζει.

Παρά την επικοινωνιακή εκστρατεία για να πειστεί η κοινή γνώμη ότι η νέα Κυβέρνηση σηματοδοτεί μια νέα αρχή , η κοινωνία δεν παραπλανάται . Άρα η προσπάθεια είναι εξ’ ορισμού θνησιγενής.  Τα οξυμένα προβλήματα της κοινωνίας καθώς και η αδυναμία της Κυβέρνησης να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια αληθινή επανεκκίνηση της οικονομίας , ώστε να επανέλθει το κλίμα εμπιστοσύνης στην αγορά , συνηγορούν ότι ο βίος και αυτής της Κυβέρνησης θα είναι βραχύς .

Το μόνο που κάνει η Κυβέρνηση μέχρι τώρα είναι να παίρνει οικονομικά μέτρα αδιακρίτως εις βάρος όλων , χωρίς μάλιστα να επιτυγχάνει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα , όπως αποδεικνύεται από την ανάγκη λήψης διαρκώς νέων και πιο σκληρών .

Έρχεστε τώρα , μετά τις περσινές περικοπές μισθών , συντάξεων με νέες περικοπές φοροαπαλλαγών , νέες  έκτακτες εισφορές αλλά και με το ενιαίο μισθολόγιο να δώσετε το τελειωτικό χτύπημα στους εργαζόμενους .

Νέα χαράτσια στην ακίνητη περιουσία θα επιδεινώσουν την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών  , αλλά θα φέρουν σε ακόμη πιο δεινή θέση εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο της οικοδομής , καθώς η δραστηριότητα σ΄αυτόν τον κλάδο έχει υποστεί επικίνδυνη καθίζηση συμπαρασύροντας δεκάδες συναφή επαγγέλματα .

Ιδιαίτερα θα επισημάνω την επιλογή «αυτοκτονίας »   που γίνεται με την αύξηση κατά 10 μονάδες του Φ.Π.Α. ( από 13% σε 23%) σε επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες εστίασης ( εστιατόρια , καφετέριες , μπαρ κ.λ.π.) .

Το αποτέλεσμα θα είναι πολλαπλάσια του αναμενόμενου λουκέτα , δεκάδες χιλιάδες νέες απώλειες θέσεων εργασίας , ιδιαίτερα των νέων . Και όλα αυτά παρ’ ότι οι φορείς των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων εδώ και ένα χρόνο σας καταθέτουν τεκμηριωμένες προτάσεις και ζητούν να σταματήσει ο κατήφορος που γεννά λουκέτα , ανεργία , φτώχεια και οδηγεί σε οικονομικό αλλά και κοινωνικό κραχ .

Η καθολική εξαθλίωση και φτώχεια των Ελλήνων είναι αποτέλεσμα της ανικανότητας και του σχεδίου της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ  , που τελικά δεν υπήρχε .

Μαζί με όλα αυτά η κατάργηση επιδομάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες με δημοσιονομικά κριτήρια και όχι με δημογραφικά κριτήρια , βάζει μπουρλότο στα θεμέλια ενός γηρασμένου κράτους .

Αναρωτιέται κανείς τι νόημα έχει η πολιτική , όταν η άσκησή της περιορίζεται στην υλοποίηση αποφάσεων οι οποίες λαμβάνονται ερήμην του πολίτη και του πολιτικού που υποτίθεται ότι το εκπροσωπεί . Είναι επαρκής δικαιολογία για μια εκλεγμένη Κυβέρνηση , ότι κάνει – αναγκαστικά – πράγματα με τα οποία διαφωνεί γιατί έτσι την «υποχρεώνουν » ;

Η μόνη δηλαδή αποστολή στην οποία  μπορεί να ανταποκριθεί μια εκλεγμένη Κυβέρνηση είναι να νομιμοποιεί με την παρουσία της ειλημμένες αποφάσεις ,ακόμη κι αν αυτές δεν υπακούουν σε καμιά πολιτική λογική , μόνο και μόνο γιατί έτσι υπαγορεύουν οι δανειστές ;

Γενικά όλοι οι δείκτες δείχνουν επιδείνωση , ανεργία , πληθωρισμός , ύφεση .

Στον Αγροτικό τομέα επενδυτικά προγράμματα παγώνουν , κονδύλια χάνονται , έργα από το ΕΣΠΑ  δεν ξεκινούν ακόμη , το αγροτικό εισόδημα φθίνει . Οι βαμβακοκαλλιεργητές περιμένουν εναγωνίως αποζημιώσεις από τις καταστροφές που υπέστησαν πριν  από ένα χρόνο . Οι τευτλοκαλλιεργητές εκφράζουν την ανησυχία τους για το μέλλον αυτής της καλλιέργειας , ενώ τα εργοστάσια ζάχαρης κοντεύουν να κλείσουν . Οι καπνοκαλλιεργητές δεν έλαβαν την ενίσχυση των 93 ευρώ /στρέμμα , εξαιτίας της αμέλειας και της αδιαφορίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης .

Ο ΕΛΓΑ παρ’ ότι επέβαλε νέα αυξημένα  χαράτσια δεν ανταποκρίνεται στο ρόλο του .

Οι μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα και γενικότερα στο κόστος παραγωγής , η απουσία έργων υποδομής , η έλλειψη εφαρμογής των αρχών ελέγχου στην αγορά , φέρνουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους σε αγανάκτηση και απελπισία .

Στον τομέα της Παιδείας αφού αναστατώσατε τις τοπικές κοινωνίες άκριτα, χωρίς διάλογο με τους φορείς , χωρίς μελέτη και σχέδιο , κλείσατε ζωντανά σχολεία αδιαφορώντας για τις καταστροφικές συνέπειες της ερήμωσης της περιφέρειας .

Τώρα ετοιμάζεστε να βάλετε λουκέτο και σε  ΤΕΙ  της περιφέρειας , προσπαθώντας πρώτα για την υποβάθμισή τους .

Υποβαθμίζετε την Υγεία που είναι πρώτιστο κοινωνικό αγαθό με τις συγχωνεύσεις των Νοσοκομείων αλλά και με τις ελλείψεις στα ήδη λειτουργούντα , σε προσωπικό και σε αναλώσιμα υλικά .

Αυτός είναι ο σχεδιασμός και το έργο της Κυβέρνησης και για όλα αυτά έχετε το θράσος και ζητάτε ψήφο εμπιστοσύνης . Όταν εξαπατήσατε και συνεχίζετε να εξαπατάται τον κόσμο .

Πρέπει να είμαστε παρανοϊκοί για να σας τη δώσουμε .

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Χρειαζόμαστε πολιτική αναγέννηση σε όλα τα επίπεδα . Από το Κράτος και την Κεντρική Εξουσία έως και όλα τα επίπεδα διοίκησης . Αλλαγή νοοτροπίας , ξεκάθαρες κουβέντες , αλλαγή σε βάθος του μοντέλου διακυβέρνησης του πολιτικού συστήματος . Εμείς ως Νέα Δημοκρατία θα δώσουμε τη μεγάλη μάχη που αφορά την πατρίδα και το μέλλον της . Για να ξαναέρθει η ελπίδα . Με νέες ιδέες , με προτάσεις , με επιχειρήματα, διδασκόμενοι από τα λάθη του παρελθόντος . Για να ξανακερδίσουμε  την εμπιστοσύνη των πολιτών που έχει χαθεί . Χρειάζεται πίστη για να επιτύχουμε σ’ αυτό το δύσκολο αγώνα  . Έχω όμως την πεποίθηση ότι θα τα καταφέρουμε . Γιατί την επιτυχία αυτή τη χρωστάμε στις νέες γενιές .

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει