Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Ομιλία του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη στη Βουλή σχετικά με τα προβλήματα των αγροτών

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Ν.Δ.  Ν. Σερρών
Αν. Τομεάρχης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων 
 

Αθήνα, Παρασκευή 11-02-2011

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη στη Βουλή σχετικά με τα προβλήματα των αγροτών

Κ. Υπουργέ,  αυτή τη στιγμή που συζητάμε εδώ στη Βουλή τα προβλήματα των αγροτών προσπαθώντας ως Αξιωματική Αντιπολίτευση να συμβάλουμε στην επίλυσή τους , οι αγρότες δικάζονται στα δικαστήρια των Σερρών μετά τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες .

Η Κυβέρνηση έβαλε σε εφαρμογή ένα σχέδιο τρομοκράτησης των αγροτών με αστυνομικές διατάξεις που θυμίζουν άλλες εποχές με συλλήψεις που οργανώθηκαν από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και παραπομπή τους για να δικαστούν αδιαφορώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

 Ο Πρωθυπουργός της χώρας κ. Παπανδρέου που υποδεχόταν στο παρελθόν τους αγρότες στο λιμάνι του Πειραιά ενθαρρύνοντας τις κινητοποιήσεις τι απάντηση έχει να δώσει για όλα αυτά που γίνονται σήμερα εις βάρος των αγροτών ; 

Τους αντιμετωπίζεται με δυο μέτρα και δυο σταθμά , εν αντιθέσει με άλλες κοινωνικές ομάδες , οδηγώντας τους στα δικαστήρια και κάνοντας  κατάσχεση των περιουσιών τους , (τρακτέρ ) με αυταρχισμό και επίδειξη δύναμης .

Σας καταθέτω στα πρακτικά της Βουλής το κατηγορητήριο κατά των αγροτών με το οποίο καταστρατηγούνται τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών , παραβιάζεται το άρθρο 11 του Συντάγματος και εισάγονται νέα ήθη ως προς την ερμηνεία του .

Ο σεβασμός του Συντάγματος και των νόμων δεν διασφαλίζονται με τέτοιες αποφάσεις .

Εάν τολμάτε εφαρμόστε τέτοιου είδους αποφάσεις όταν κλείνεται το κέντρο της Αθήνας .

Τι  ώθησε όμως τους αγρότες ώστε δίκαια να διαμαρτύρονται σήμερα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και που συρρικνώνουν το εισόδημά τους ;

Η αδιαφορία σας κ. Υπουργέ να δώσετε λύσεις , εσείς που ως αντιπολίτευση ήσασταν λαλίστατοι και πλειοδοτούσατε σε υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα .

Από τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο έχω έγγραφα της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Σερρών τα οποία εστάλησαν στο Υπουργείο και τα οποία σας καταθέτω στα Πρακτικά της Βουλής , όπου τονίζεται η δραματική κατάσταση των βαμβακοπαραγωγών λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων και της επιδημικής προσβολής του πράσινου σκουληκιού .

Αφού σας επισυνάπτουν πίνακες με την καταγραφή των δυσμενών καιρικών συνθηκών , που όπως λένε δεν ξανάζησε ο νομός μας τις τρεις τελευταίες δεκαετίες , σας τονίζουν ότι είναι ζωτική ανάγκη να στηριχθούν οι βαμβακοπαραγωγοί ώστε να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημά τους .

Το ίδιο συνέβη και σε άλλες περιοχές  της χώρας όπου καλλιεργείται βαμβάκι και παρά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις μας , ακόμη δεν καταλήξατε με ποιο τρόπο θα αποζημιώσετε τους παραγωγούς . Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι αγρότες πέραν των άλλων ( σπόροι , λιπάσματα , φυτοφάρμακα , ακριβό πετρέλαιο ) είχαν επιπλέον οικονομική επιβάρυνση από τους συνεχείς ψεκασμούς για την αντιμετώπιση των φυτοασθενειών .

Ζητάμε να αποζημιώσετε τους παραγωγούς μέσω του  ΕΛΓΑ  και όχι να δώσετε ψίχουλα από τα ΠΣΕΑ κ. Υπουργέ με δίκαιες εκτιμήσεις και χωρίς χρονοτριβές .

Ενώ νομοθετείτε αυξάνοντας τις εισφορές του ΕΛΓΑ , περιορίζοντας τις ζημιογόνες αιτίες που καλύπτονται από τον οργανισμό , μειώνετε διαρκώς τις αποζημιώσεις  των παραγωγών και καθυστερείτε την καταβολή τους .

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στο Ν. Σερρών καλλιεργήθηκαν 178.322 στρέμματα βαμβακιού και οι ποσότητες που συγκομίστηκαν είναι 29.100 τόνοι με μέση στρεμματική απόδοση 163.19 Kg .

Ενώ εσείς ζητάτε με τις νέες ληστρικές ασφαλιστικές εισφορές στη δήλωση καλλιέργειας ασφάλιστρο για 350 Kg /στρέμμα  που οδηγεί σε δυσμενέστερη φορολογική μεταχείριση  του αγροτικού εισοδήματος στο άμεσο μέλλον .

Με την ευκαιρία της συζήτησης  που γίνεται σήμερα στη Βουλή για τις αποζημιώσεις των βαμβακοπαραγωγών θέλω να αναφερθώ σε τρία άλλα θέματα που προβληματίζουν τους αγρότες μας .

1)                 Το πρώτο θέμα αφορά τον αποκλεισμό του Ν. Σερρών από την καλλιέργεια του καλαμποκιού , με απόφαση που λήφθηκε μέσα στον Δεκέμβριο , ενώ οι αγρότες νωρίτερα είχαν προγραμματίσει τις καλλιέργειές τους , εξαιτίας της πιθανής εξάπλωσης εντόμου καραντίνας Diabrotica Virgifera del conte . Θεωρούμε ότι σύμφωνα με τα ευρήματα του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου , η περιφερειακή ενότητα των Σερρών παρουσιάζει το χαμηλότερο όριο επικινδυνότητας από άλλες περιοχές , η καλλιέργεια καλαμποκιού στο Ν. Σερρών για το έτος 2011 δεν θα επηρεάσει καθοριστικά τα μέτρα που λαμβάνονται για την καραντίνα , ενώ θα απεγκλωβίσει τους αγρότες από τη δυσχερή θέση που βρίσκονται χωρίς δική τους υπαιτιότητα .

2)                 Το δεύτερο θέμα αφορά την στήριξη των τευτλοπαραγωγών και της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης που οδηγείται σε οικονομικό μαρασμό και πιθανό οριστικό κλείσιμο .  Οι τευτλοπαραγωγοί , μια ιδιαίτερα παραγωγική ομάδα της υπαίθρου , κινδυνεύει  με αφανισμό , καθώς το μέλλον και η βιωσιμότητα των παραγωγών συνδέεται άμεσα με το μέλλον και την πορεία της Ε.Β.Ζ.

3)                 Το τρίτο θέμα αφορά τον αποκλεισμό καπνοπαραγωγών από το μέτρο 144 του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης  2007-2012 « Αλέξανδρος Μπαλτατζής» με την ΚΥΑ 7730 /727/2010 στο άρθρο 5 , πράγμα που σημαίνει ότι παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες δεν θα είναι δικαιούχοι και επομένως δεν πρόκειται να τους επιστραφεί ούτε ένα ευρώ από την περικομμένη από πέρσι κατά 50% ενιαία κοινοτική ενίσχυση για τον καπνό και ούτε θα λάβουν το ποσό των 9.000 ευρώ την προσεχή τριετία .

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

Είμαστε όλοι μάρτυρες μιας ζοφερής κατάστασης που διαπερνά όλη την ελληνική κοινωνία .

Μειώσεις εισοδημάτων , αυξήσεις άμεσων και έμμεσων φόρων , κατεδάφιση εργασιακών σχέσεων , μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών , ύφεση , λουκέτα στην αγορά , αύξηση της ανεργίας σε πρωτόγνωρα επίπεδα (700.000) άνεργοι .

Καθημερινή ανασφάλεια όλων των Ελλήνων που παρ’ όλες  τις θυσίες που έχουν κάνει η απογοήτευσή της είναι σε υψηλά επίπεδα χωρίς από την άλλη μεριά να υπάρχει ίχνος ελπίδας ότι θα υπάρξει ανάκαμψη της οικονομικής κατάστασης .

Κ. Υπουργέ δώστε λύση στα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων για να μην προστεθούν και άλλοι άνεργοι στους ήδη υπάρχοντες από αυτούς που απογοητευμένοι θα εγκαταλείψουν το αγροτικό επάγγελμα εξ αιτίας της πολιτικής σας .

Δώστε λύσεις :

α)  Στο κόστος παραγωγής

β)  Στα εφόδια

γ)  Στο αγροτικό πετρέλαιο

δ)  Στην ασυδοσία της αγοράς με τα ανεξέλεγκτα κερδοσκοπικά  παιχνίδια με τα σιτηρά και τις ζωοτροφές .

ε) Στα έργα υποδομής για τους αγρότες , από το ΕΣΠΑ ,τα οποία εγκαταλείψατε .

Σε αντίθετη περίπτωση θα επιταχύνετε την ερήμωση της υπαίθρου που ήδη απεργάζεστε με τα σχέδια που έχετε για κλείσιμο σχολείων , ΔΟΥ , ΙΚΑ  και ότι άλλο έχει απομείνει και αυτό θα είναι το τελειωτικό χτύπημα .

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει