Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Ομιλία του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2010

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ

Δ Ε Λ Τ Ι Ο    Τ Υ Π Ο Υ

 «Ομιλία του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2010»

Όσο απομακρυνόμαστε από την περίοδο των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου τόσο θα μεγαλώνει η απόσταση των εξαγγελιών από τις αποφάσεις που θέλει να πάρει η κυβέρνηση.

Η πρόθεση πλέον της κυβέρνησης να αθετήσει τις βασικές της προεκλογικές δεσμεύσεις και να εφαρμόσει πρόγραμμα σκληρής λιτότητας είναι πλέον εμφανής.

Και μειώσεις μισθών θα γίνουν στο Δημόσιο και αυξήσεις φόρων στα μεσαία εισοδήματα, ακυρώνοντας τα όσα υποστήριζε πριν από τις κάλπες ο Γ. Παπανδρέου ότι« λεφτά υπάρχουν».

Η κυβέρνηση δεν έχει περίοδο χάριτος από τις αγορές, αλλά ούτε η ίδια είχε ζητήσει από τους πολίτες την προεκλογική περίοδο, δίνοντας διαβεβαιώσεις ότι «διαθέτει σχέδιο εξόδου από την κρίση».

Η κυβέρνηση αν και φαίνεται θορυβημένη και πανικοβλημένη, από το μπαράζ υποβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας και τις συνεχείς κερδοσκοπικές επιθέσεις που γίνονται από το εξωτερικό, σε ομόλογα και μετοχές, δεν τολμά να προχωρήσει άμεσα σε σοβαρά μέτρα που θα δίνουν το μήνυμα μιας αξιόπιστης προσπάθειας για μείωση του ελλείμματος.

Με την εγκληματική καθυστέρηση για την ανάληψη πρωτοβουλιών, υπό το πρόσχημα της ανάγκης για κοινωνικό διάλογο, οι εξελίξεις καθοδηγούνται πλέον με αυτόματο πιλότο προς την κατεύθυνση της λήψης μέτρων επώδυνων για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, όπως το «πάγωμα», που στην ουσία είναι μείωση των μισθών, η κατάργηση φοροαπαλλαγών κοινωνικού χαρακτήρα και οι υπέρμετρες αυξήσεις των εμμέσων φόρων.

Το πρόβλημα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ, άλλα έλεγε κατά την προεκλογική περίοδο.

Τότε μιλούσε για την ενίσχυση των εισοδημάτων των μισθωτών καταγγέλλοντας τις δήθεν «νεοφιλελεύθερες» πρακτικές της Νέας Δημοκρατίας που είχε εξαγγείλει πάγωμα μισθών.

Είχε πει τότε ο Κ. Καραμανλής ότι έχουμε δύο (2) δύσκολα χρόνια μπροστά μας.

Τον διέψευδε τότε το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας, ότι έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση, χωρίς να θίγονται τα εισοδήματα των πολιτών.

Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα αντιληφθούν σύντομα, ότι το πάγωμα των  μισθών, είναι καλύτερο από τη σοσιαλιστική μείωση των μισθών, η οποία σε συνδυασμό με τη φορολογική καταιγίδα, θα μειώσουν κατά πολύ το εισόδημα τους.

Η Νέα Δημοκρατία είχε θεσμοθετήσει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

ΟΧΙ έλεγε το ΠΑΣΟΚ, «εμείς θα καθιερώσουμε ακόμη πιο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς και οκτώ (8) εκατομμύρια φορολογούμενοι θα δουν τους φόρους τους να μειώνονται»

Τώρα ο Υπουργός Οικονομικών κάνει τα εντελώς αντίθετα, αυξάνοντας τους φορολογικούς συντελεστές, κάνοντας σαφές ότι, οι μειώσεις των συντελεστών μετατίθενται για το μέλλον, ενώ ήδη έχει προαναγγείλει την αύξηση των φόρων στα ακίνητα και τα καύσιμα.

Η κυβερνητική διγλωσσία είναι εμφανής, καθώς διευρύνεται σε καθημερινή βάση η απόσταση μεταξύ των προεκλογικών εξαγγελιών και της πραγματικότητας.

Το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να εξευμενίσει τις αγορές, λαμβάνει επώδυνα μέτρα, όπως αποτυπώνονται στην εισοδηματική και φορολογική πολιτική και ταυτόχρονα έρχεται σε αντίφαση με τη φιλολαϊκή ρητορεία και τις προσδοκίες που καλλιεργούσε ως αντιπολίτευση.

Η πολιτική λογική σας «εμείς δε φταίμε, ρίξτε το ανάθεμα στους προηγούμενους», δε θα αρκεί σε λίγο ούτε καν για εσωτερική κατανάλωση.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Πέρα από τα λάθη που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, υπάρχει θετικό έργο το οποίο οφείλετε να αξιοποιήσετε και όχι συνεχώς να το μηδενίζετε.

Η κρισιμότητα της διεθνούς συγκυρίας απαιτεί υπεύθυνες θέσεις από όλους και όχι διαστρέβλωση των δεδομένων και καταστροφολογία που καλλιεργείται σκοπίμως όλο αυτό το διάστημα.

Είναι σίγουρο ότι θα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα, όπως είναι σίγουρο ότι θα μπορούσαμε να αποφύγουμε πολλά. Μόνο που η ισοπεδωτική κριτική όλων των πολιτικών επιλογών μας, οι ανεύθυνες και δημαγωγικές θέσεις, η συνολική απόρριψη, οδηγεί σε μια προϊούσα απαξίωση και απομάκρυνση από την «πολιτική τάξη» και οι εκφραστές τους είναι επικίνδυνοι για την πορεία του τόπου.

Και εδώ είναι η μεγάλη μας διαφορά.

Είπε πρόσφατα ο Κ. Καραμανλής.

Όπου υπάρξει θετική προσπάθεια θα υποστηριχθεί.

Όπου αναπτυχθούν σωστά βήματα θα βρίσκουν έμπρακτη ενθάρρυνση. Αυτή είναι η στάση που υπηρετεί το συμφέρον της πατρίδας μας και συνεχίζει παρακάτω: «είναι ευνοϊκό για την κυβέρνηση, ότι εμείς δεν θα λειτουργήσουμε μηδενιστικά. Η αντίληψη «Αντιπολίτευση για την Αντιπολίτευση» δεν μας εκφράζει. Και δεν χωρά στους σημερινούς δύσκολους καιρούς. Φυσικά η κυβέρνηση θα κρίνεται σε κάθε βήμα της. Θα κρίνεται όμως δίκαια χωρίς ακρότητα και υπερβολές».

Και τονίζει ιδιαίτερα ο νέος αρχηγός μας Αντώνης Σαμαράς:

«Εμείς δε θέλουμε να κάνουμε κακό στη χώρα , προκειμένου να την κυβερνήσουμε.

– Μέχρι να μας ψηφίσει ο ελληνικός λαός, θα υψώνουμε το ανάστημά μας σε οτιδήποτε εσφαλμένο γίνεται και θα στηρίζουμε οτιδήποτε σωστό θεμελιώνεται.

– Και όταν θα μας ψηφίσει ο ελληνικός λαός, θα προσπαθήσουμε να διορθώσουμε όλα τα σφάλματα που θα παραλάβουμε, αλλά και θα συνεχίσουμε όσα σωστά έγιναν ήδη».

Αυτές είναι οι αρχές και αξίες της Νέας Δημοκρατίας, που εφαρμόσθηκαν και εφαρμόζονται υπεύθυνα από τους αρχηγούς της.

Η νέα κυβέρνηση έχει σήμερα στη διάθεσή της, ένα σημαντικό υπόβαθρο και υλικό από την προετοιμασία που έγινε.

Οφείλει να αξιοποιήσει το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, όπου μεταφέραμε στην ελληνική περιφέρεια το 80% των πόρων του, που συνολικά φτάνουν τα 40 δις ευρώ.

Αντί αυτού από τα πρώτα βήματά σας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης περικόπτει τα κονδύλια τα οποία εγκρίναμε για το σύνολο των νέων αγροτών που υπέβαλαν αίτηση για ένταξή τους στο πρόγραμμα «Εγκατάσταση Νέων Αγροτών».

Ταυτόχρονα καθυστερείτε αρδευτικά έργα τα οποία εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ, έτοιμα και ώριμα από μελέτες για να ξεκινήσουν.

Οφείλει η κυβέρνησή σας να αξιοποιήσει το εθνικό χωροταξικό σχέδιο το οποίο καταρτίσαμε με μεγάλη προσπάθεια για αναπτυξιακές δραστηριότητες σε όλους τους τομείς.

Οφείλει η κυβέρνησή σας να αξιοποιήσει τις διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες που πετύχαμε και εντάσσουν την πατρίδα μας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.

Οφείλετε να αξιοποιήσετε τα προγράμματα που δρομολογήσαμε για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τις απασχόλησης, εν μέσω της οικονομικής κρίσης και όχι να παρακολουθείτε χωρίς δράσεις την αύξηση της ανεργίας και την μείωση της απασχόλησης.

Εδώ θέλω να σημειώσω ιδιαίτερα, ότι η ανεργία θα πάρει την μορφή χιονοστιβάδας, γιατί δεν έχετε αναπτυξιακό πρόγραμμα και εκτός των άλλων, μεταχειρίζεστε άδικα τα παιδιά που εργάζονται στα προγράμματα stage και στέλνεται στο σπίτι τους χιλιάδες συμβασιούχους.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι.

Μέσα σε 2,5 μήνες το ΠΑΣΟΚ, έπεσε σε τόσες αντιφάσεις, τόσες παλινδρομήσεις, έσπειρε τόση ανασφάλεια που προκάλεσε πανικό με τις υπερβολές του.

Μπορεί να είναι αρχή ακόμη, αλλά η καλή μέρα από το αρχή φαίνετε και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Δεν υπάρχει στρατηγική εξόδου από την κρίση. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι, υπερασπιζόμενοι το δημόσιο συμφέρον να στηρίξουμε στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας.

Με σοβαρές, υπεύθυνες προτάσεις, χωρίς λαϊκισμούς, θα επιδιώξουμε να συμβάλουμε στην έξοδο της χώρας από την κρίση, θεωρώντας ότι με τα κατάλληλα μέτρα και με σειρά συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, εφ’ όσον συνδυασθεί και με ένα πλέγμα μέτρων ανάπτυξης και αύξησης της απασχόλησης.

Η λύση δε βρίσκεται στη φοροκαταιγίδα που εξαπολύει η κυβέρνηση σε νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού δεν πρόκειται να αποφέρει περισσότερα έσοδα στο κράτος, αλλά απλώς θα περιορίσει το εισόδημα των εργαζομένων, θα στεγνώσει την αγορά από ρευστό, θα οδηγήσει πολλές επιχειρήσεις σε κλείσιμο και θα ανεβάσει δραματικά τον αριθμό των ανέργων.

Εδώ βρισκόμαστε για να δουλέψουμε, με νέες ιδέες, με προτάσεις, με επιχειρήματα, διδασκόμενοι από τα λάθη του παρελθόντος.

Χρειάζεται επιτέλους να επιδειχθεί απ’ όλους σοβαρότητα και υπευθυνότητα και να αναλάβουμε όλοι μας, μα όλοι μας τις ευθύνες.

Χρειάζεται συνένωση δυνάμεων απέναντι στους κοινούς κινδύνους και στους κοινούς στόχους για να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον.

Να επιτύχουμε

Γιατί την επιτυχία αυτή την χρωστάμε στις νέες γενιές.

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει