Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Ομιλία του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη στη Βουλή για τα προβλήματα των Ελλήνων Παλιννοστούντων

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Ν.Δ.  Ν. Σερρών
Αν. Τομεάρχης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων 

 

Ομιλία του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη στη Βουλή  για τα προβλήματα των Ελλήνων Παλιννοστούντων
 

 

Η έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης προς τους παλιννοστούντες ποντίους – αλλά και τους ομογενείς μας εν γένει – πρέπει να αποτελεί πρώτιστο μέλημα της Πολιτείας , ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού προς τους αγώνες τους , για ουσιαστική ενίσχυση της ανθρωποκεντρικής ανάπτυξης αλλά και της κοινωνικής συνοχής .

Η αντιμετώπισή  τους  « ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας » προκύπτει μέσα από τις χρονοβόρες και αναποτελεσματικές λύσεις που δόθηκαν και ταλαιπώρησαν χιλιάδες οικογένειες για τα θέματα ιθαγένειας , στεγαστικά προβλήματα , ζητήματα συνταξιοδότησης , ανεργίας , εκπαίδευσης , πολιτισμού .

Η αναμόρφωση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου προς την κατεύθυνση της επίσπευσης της διαδικασίας απονομής ιθαγένειας στους παλιννοστούντες , αλλά και της διασφάλισης της εγκυρότητας και της αξιοπιστίας της , αποτελεί κατεπείγουσα ανάγκη .

Παρά το γεγονός ότι το θέμα των ομογενών απασχολεί τη χώρα εδώ και δεκαετίες , εν τούτοις δεν έχει υπάρξει ακόμη μία σταθερή και αποτελεσματική πολιτική αντιμετώπισής  του .

Το έργο της υποδοχής και της ομαλής κοινωνικής ένταξης των ποντίων ομογενών αναλαμβάνουν  , κατά καιρούς , διάφοροι φορείς .

Υλοποιούν δράσεις αποσπασματικά , ενώ συχνά διακόπτεται η λειτουργία τους και τη σκυτάλη παραλαμβάνει κάποιος άλλος φορέας .

Η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των  διαφορετικών επιπέδων λήψης αποφάσεων είναι απαράμιλλη .

Οι περισσότερες δράσεις που πραγματοποιούνται , έχουν χαρακτήρα μερικό , δεν αντιμετωπίζουν σφαιρικά το πρόβλημα και τελικά παραμένουν αναποτελεσματικές .

Η οξύτατη οικονομική κρίση και η ανεργία στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες ομογενείς ,  είναι η βασική αιτία  που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις δόσεις των δανείων που έλαβαν από την Τράπεζα για να λύσουν το στεγαστικό τους πρόβλημα . Έτσι κινδυνεύουν με κατασχέσεις της περιουσίας τους .

Ζητούν να ρυθμιστούν οι υποχρεώσεις τους αυτές όσο διαρκεί η οικονομική κρίση , όπως φυσικά και των υπολοίπων  συμπατριωτών μας .

Επίσης σε πολλούς εξ αυτών , ενώ στην αρχή η Πολιτεία άφησε να ανεγείρουν αυθαίρετα κτίσματα κτυπώντας τους φιλικά την πλάτη , ήλθε αργότερα και επέβαλε τσουχτερά πρόστιμα για ένσημα  στο  ΙΚΑ και διατήρησης  αυθαιρέτου . Δεν υπήρξε συνολικός σχεδιασμός για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα .

Είναι ευκαιρία τώρα εν όψει της νομιμοποίησης των αυθαιρέτων να ληφθεί ειδική μέριμνα με κοινωνικά κριτήρια  και  να ρυθμισθούν όλες αυτές οι υποθέσεις με νόμιμο τρόπο.

Επίσης ζητούν να απλουστευθεί η διαδικασία χορήγησης «βίζα» από τις ελληνικές προξενικές αρχές των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης , για τα συγγενικά τους πρόσωπα που δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και παρέμειναν σ’ αυτές  και  οι οποίοι επιθυμούν να επισκεφθούν για λίγες ημέρες τους παλιννοστήσαντες συγγενείς τους.

Εδώ θα πρέπει να επανεξετάσετε τη δυνατότητα επαναφοράς παλαιότερης νομοθετικής ρύθμισης , σύμφωνα με την οποία αδελφός ή γονέας ομογενούς , η ιθαγένεια του οποίου είχε ήδη καθοριστεί ως ελληνική λόγω παλιννόστησης , είχε δικαίωμα αυτοδίκαιης αναγνώρισης της ιθαγένειάς του, ύστερα από υποβολή σχετικής αίτησης.

Πρέπει ακόμη να εξεταστεί η ισχύς του Ν3731/2008 και για τους ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ , που καταργεί τη διαδικασία συνέντευξης ενώπιον της Επιτροπής Πολιτογράφησης για τους ομογενείς Βορειοηπειρώτες , ώστε να αποφευχθούν οι διακρίσεις των ομογενών σε κατηγορίες.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι ,

Η διαπίστωση των αδυναμιών και των ελλείψεων της σημερινής πολιτικής και η εξαγωγή συμπερασμάτων για τη μελλοντική εξέλιξη και τις δυνατότητες προοπτικής μιας διαφορετικής αναπτυξιακής πολιτικής στον τομέα της ένταξης των ποντίων ομογενών στον ελληνικό χώρο , θα γεφυρώσει το χάσμα της κοινωνικής απομόνωσης που βιώνουν .

Στη μοναχική τους πορεία , οι πόντιοι πρόσφυγες , διεκδικούν μερίδιο σε μία κοινωνία που θέτει φραγμούς και στέκει επιφυλακτική απέναντι στην ετερότητα.

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει