Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Ομιλία του Βουλευτή στην επιτροπή της Βουλής επί του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2013

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Ν.Δ.  Ν. Σερρών

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη στην επιτροπή της  Βουλής επί του προσχεδίου του Προϋπολογισμού του 2013

 

Είναι αλήθεια ότι η Κυβέρνηση αυτούς τους τρεις μήνες δίνει ένα αποφασιστικό αγώνα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα με πρωτοστάτη τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, για να βγει η χώρα από την κρίση και να παραμείνει στο ευρώ.

Αυτό το αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι Εταίροι μας που καθημερινά πληθαίνουν οι φωνές στήριξής τους προ τη χώρα μας και την Κυβέρνηση που προσπαθεί με κάθε τρόπο να δώσει δείγματα αξιόπιστου συνομιλητή και συνεργάτη που αγωνίζεται για την επιβίωση της πατρίδος μας.

Κύριε Υπουργέ

Θα σταθώ σε ένα ζήτημα τεράστιας σημασίας ιδίως για την ελληνική ύπαιθρο και την επιβίωση των αγροτών μας.

Γνωρίζετε όλοι σας ότι αυτές τις δύσκολες ώρες όπου ο κάθε εργαζόμενος σκέφτεται ότι και το τελευταίο ευρώ του είναι απαραίτητο για να ζήσει την οικογένειά του, στην ερημωμένη ύπαιθρο οι συνταξιούχοι υπερήλικες του ΟΓΑ έχουν βυθιστεί σε μια απέραντη θλίψη.

Όλο το καλοκαίρι καθημερινά άκουγαν από τα ΜΜΕ  ότι τη μια θα τους κοπούν τα δώρα, την άλλη θα τους μειώσουν κατά 30 ευρώ την αγροτική σύνταξη.

 Πριν από λίγες ημέρες άκουσαν ότι τα δώρα σώθηκαν.

Μπορεί να μην ένιωσαν την απόλυτη ικανοποίηση αλλά ένιωσαν κάποια ανακούφιση ότι έστω και μ’ αυτή τη μικρή περικοπή που τους έγινε, συνεισφέροντας κι αυτοί κάτι στην εθνική προσπάθεια, θα μπορέσουν έστω φτωχικά αλλά υπερήφανα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Η μικρή όμως αυτή ανακούφιση κράτησε για λίγο.

Παρ’ ότι η Κυβέρνηση έδωσε τη μάχη για να μην κοπούν τα δώρα τους, άκουσαν ότι τελικά αυτά θα κοπούν.

Απογοήτευση, εύλογες διαμαρτυρίες, και πολλά ερωτηματικά του τύπου:

Πώς είναι δυνατόν μετά από αυτές τις περικοπές να ανταποκριθούν σ’ αυτές τις ελάχιστες αλλά ζωτικές υποχρεώσεις τους;

Ποιος πολίτης ή πολιτικός δεν μπορεί να καταλάβει ότι αυτό είναι τελείως άδικο;

Γιατί αυτοί είναι οι δικοί μας άνθρωποι, αγωνιστές της ζωής που αποτελούν το κύτταρο της κοινωνίας και της οικογένειας και στηρίζουν την περιφέρεια.

Όσες εξηγήσεις και να δώσουμε, θα νιώθουμε τύψεις ότι αφαιρέσαμε κάτι από την ψυχή τους.

Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί μέχρι την τελευταία στιγμή να τους κρατήσουμε όρθιους, λέγοντας την αλήθεια κατάματα στους εταίρους μας ότι οι άνθρωποι αυτοί όσο φτωχοί κι αν είναι έχουν αξιοπρέπεια, περηφάνια και δικαίωμα στη ζωή.

Ένα άλλο εξίσου σοβαρό θέμα είναι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια και η αύξηση των απαιτούμενων ενσήμων από 4.500 σε 6.000.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο επιτείνει την ανασφάλεια των εργαζόμενων στο Δημόσιο αλλά ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα(ΙΚΑ, ΟΑΕΕ. ΟΓΑ) σε μια περίοδο που καθημερινά τα λουκέτα σε μαγαζιά και επιχειρήσεις μετρώνται σε εκατοντάδες, η ανεργία σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και χιλιάδες συνάνθρωποί μας, δεν μπορούν να βρουν δουλειά και βεβαίως, να εξασφαλίσουν ασφαλιστικά ένσημα.

Και είναι πολλοί συμπολίτες μας που είναι κοντά στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης θέλουν ένα ή δύο χρόνια και μ’ αυτή τη μεγάλη ανεργία δεν μπορούν να βρουν ούτε μεροκάματο για να επιβιώσουν και να εξασφαλίσουν τη σύνταξή τους.

Δεν νομίζετε κύριε Υπουργέ ότι γι’ αυτούς τους ανθρώπους και όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τις 31-12-2015, τα όρια (ηλικίας και ενσήμων) θα πρέπει να μην θιγούν και να εφαρμοστεί το ισχύον μέχρι σήμερα συνταξιοδοτικό καθεστώς;

Θα ήταν το δικαιότερο δεδομένο μάλιστα ότι και πολύ πρόσφατα έγινε αύξηση των ορίων ηλικίας με τον Ν3863/2010 άρθρο 10.

Δείτε την Ομιλία

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει