Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Ομιλία του Βουλευτή στην Ολομέλεια της Βουλής για την κρίση στους Έλληνες Αγρότες και Κτηνοτρόφους και την μείωση του εισοδήματος τους

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Ν.Δ.  Ν. Σερρών
Αν. Τομεάρχης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων 
 
 

Ομιλία του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη στην Ολομέλεια της Βουλής για την κρίση στους Έλληνες Αγρότες και Κτηνοτρόφους και την μείωση του εισοδήματος τους

Την δεινή οικονομική κατάσταση από τη μείωση του εισοδήματός τους, για δεύτερη συνεχή χρονιά, γεωργών και κτηνοτρόφων, εξαιτίας της αύξησης του κόστους παραγωγής των χαμηλών τιμών των προϊόντων τους, των ανεπίτρεπτων καθυστερήσεων στην καταβολή αποζημιώσεων και ενισχύσεων, των επιβολών αλλεπάλληλων φόρων, τελών και «χαρατσιών» και την παντελή απουσία μέτρων στήριξης του αγροτικού τομέα, τόνισε σε ομιλία του  στη Βουλή ο Βουλευτής Σερρών κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης.

Όλοι συμφωνούν πως ο αγροτικός τομέας μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας και να δώσει αναπτυξιακές διεξόδους και νέες θέσεις εργασίας.

Μπορούμε να βασιστούμε στον πρωτογενή τομέα, φθάνει να αγκαλιάσουμε, να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε τον κόσμο της υπαίθρου και όλους όσους  δραστηριοποιούνται ενεργά σε αυτόν.

Και ενώ τα όποια χρήματα επενδυθούν στην πρωτογενή παραγωγή, θα είναι άμεσα ανταποδοτικά συμβαίνει το εξής παράδοξο.

Το ότι δηλαδή ακόμη δεν έχει εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ για αναπτυξιακά προγράμματα στην ύπαιθρο.

Το ότι, πέραν των όποιων προκηρύξεων, δεν έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ούτε ένα από τα βασικά προγράμματα, όπως για παράδειγμα εκείνα για τα Σχέδια Βελτίωσης των αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, της ενίσχυσης της μεταποίησης, τυποποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, της προώθησης της βιολογικής φυτικής και ζωικής παραγωγής, της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας, τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης του Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ) .

Τα πάντα καθυστερούν.

Παράλληλα δεν είναι λίγοι οι αγρότες εκείνοι που εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι διάφορων κοινοτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων, όπως η εξισωτική αποζημίωση των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, εκκρεμότητες της ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης, οι συνδεδεμένες με την παραγωγή ενισχύσεις, οι επιδοτήσεις των σφαγίων κ.α.

Ακόμη αγρότες και κτηνοτρόφοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μια κατακόρυφη άνοδο του κόστους παραγωγής, κυρίως εξαιτίας της επιβολής αλλεπάλληλων φόρων και «χαρατσιών» που έχουν να κάνουν με τα καύσιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα, την αύξηση του ΦΠΑ σε εφόδια, εργαλεία, πάγιο εξοπλισμό, τις επιβαρύνσεις στις τιμές ζωοτροφών, φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και σπόρων καθώς και το σχεδόν διπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ .

Παράλληλα ως καταναλωτές υπέστησαν και αυτοί τις αυξήσεις των διάφορων φόρων, ειδικών φόρων κατανάλωσης, τελών, εισφορών, του Χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ στα ακίνητα κα γενικότερα μιας πολιτικής που εντείνει την ύφεση και μειώνει το εισόδημα.

Και εδώ θέλω να καταγγείλω το σκληρό,  το ανάλγητο πρόσωπο του κράτους και την ανοργανωσιά του, όταν έκοψαν και άφησαν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα 30 σπίτια αγροτών και συνταξιούχων του ΟΓΑ στο Νεοχώρι Σερρών με θερμοκρασίες -80 C μέσα στο καταχείμωνο.

Ταυτόχρονα κυκλοφορούν στο Τύπο και κάποια σενάρια φορολόγησης της γης των αγροτών.

Αυτό θα ήταν εγκληματικό. Δεν πρέπει να υπάρχει ούτε ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Και ενώ σε περίοδο κρίσης αυξήθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ, τώρα με εφαρμογή του Μνημονίου και του ασφαλιστικού νόμου από 1/1/2012 καλούνται να βάλουν οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ βαθύτερα το χέρι στην τσέπη με την υποχρεωτική κατάταξή τους σε νέες υψηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες που συνεπάγεται και αυτόματες αυξήσεις στις εισφορές.

Στα αναρίθμητα προβλήματα των παραγωγών που έχουν προκαλέσει οι αστοχίες της Κυβερνητικής  Πολιτικής έρχονται να προστεθούν και οι διαρροές περί σχεδιασμού για αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των αγροτών και για κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος για τους αγρότες που δεν τηρούν βιβλία και στοιχεία.

Αγροτική πολιτική με «ανομβρία» από λύσεις και προτάσεις από τη μια, και καταιγίδα φόρων και εισπρακτικών μέτρων από την άλλη, δεν γίνεται.

Αναλογιστείτε τις ευθύνες σας, πριν οι αγρότες εγκαταλείψουν τα χωράφια τους.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι βλέπουν τα προϊόντα τους να παραμένουν απλήρωτα και απούλητα (15.000 τόνοι πατάτας Βροντούς και Ορεινής είναι ακόμη απούλητες) και τον κόπο τους να πηγαίνει χαμένος.

Βλέπουν τις τιμές σε βασικά προϊόντα (π.χ. γάλα, κρέας, πατάτες, ρύζι, ελαιόλαδο, κ.α.) να υποχωρούν, δίχως κανένα ενδιαφέρον και να διευρύνεται συνεχώς η ψαλίδα σε σχέση με εκείνες που πληρώνουν οι καταναλωτές στο ράφι.

Να τους χρωστάνε αποζημιώσεις από πέρσι και πρόπερσι (πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι, ελαιοκαλλιέργεια, κ.α.).

Θέλω να επισημάνω την απόγνωση των κτηνοτρόφων από την αναλγησία ορισμένων Βιομηχανιών γάλακτος, οι οποίες καθυστερούν έως και εννέα (9) μήνες να αποπληρώσουν το γάλα, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να δίνουν καθημερινά μια άνιση μάχη για την επιβίωσή τους, απέναντι σε συμφέροντα που τους εκμεταλλεύονται σε όλα τα επίπεδα.

Και σε όλα αυτά τα παράλογα φαινόμενα φυσικά το Υπουργείο απουσιάζει. Είναι απλός Θεατής.

Δεν μπορεί να νοηθούν οι έννοιες της «ανάπτυξης της υπαίθρου» και της «περιφερειακής ανάπτυξης» χωρίς την παραγωγική διάσταση της κτηνοτροφίας στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της χώρας.

Δεν είναι υπερβολικό να πούμε, ότι ο τομέας της κτηνοτροφίας, είναι ο περισσότερο συναλλαγματοφόρος. Ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα για εισαγωγή τροφίμων ζωικής προέλευσης, απ’ ότι για πετρέλαιο και τα παράγωγά του.

Απαιτείται ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο που θα λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα, δηλαδή την ισχυρή ζήτηση για ποιοτικά, υγιή, ασφαλή τρόφιμα ζωικής προέλευσης υπολογίζοντας ταυτόχρονα την υπάρχουσα κατάσταση.

Κύριε Υπουργέ

Η μείωση του εισοδήματος των Ελλήνων γεωργών και κτηνοτρόφων κατά 5,3% το 2011, ενώ την ίδια χρονιά αυξήθηκε το μέσο κοινοτικό αγροτικό εισόδημα κατά 6.7%, σύμφωνα με τη Eurostat, έχει ως κρίσιμη παράμετρο την σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής (πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, κ.α.).

Οι έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις και όχι αόριστες υποσχέσεις στα προβλήματα που βιώνουν καθημερινά.

Τί πρόκειται να κάνετε με το πετρέλαιο, που έχει πάρει φωτιά με τους αλλεπάλληλους φόρους;

Πώς θα καλλιεργήσουν φέτος τα χωράφια τους εάν δεν δώσετε λύση;

Πώς θα αντιμετωπίσετε φαινόμενα απλήρωτων παραγωγών για προϊόντα που έχουν παραδώσει εδώ και μήνες στο εμπόριο και τις βιομηχανίες; Ιδιαίτερα σε απλήρωτους παραγωγούς γάλακτος.

Πώς θα περιοριστεί το άνοιγμα της «ψαλίδας» μεταξύ των τιμών παραγωγού και τιμών καταναλωτή;

Πότε θα καταβάλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ τις οφειλόμενες κοινοτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις (εξισωτικές αποζημιώσεις, υπόλοιπα ενιαίας ενίσχυσης, συνδεδεμένες ενισχύσεις, επιδοτήσεις κτηνοτρόφων);

Τί γίνεται με το θέμα των αποζημιώσεων των ΠΣΕΑ  για το βαμβάκι;

Πέρασε  ενάμιση (1,5) χρόνος και ακόμη δεν αποζημιώθηκαν οι αγρότες.

Πότε θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή τα βασικά αναπτυξιακά προγράμματα (σχέδια βελτίωσης, ΟΠΑΑΧ, ενίσχυση της μεταποίησης, τυποποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων);

Από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι σήμερα δεν έχετε υλοποιήσει τίποτε από αυτά.

Αντίθετα, έργα τα οποία εντάξαμε στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, όπως το 5ο Αρδευτικό δίκτυο Φυλλίδας στις Σέρρες, ακόμη δεν τα δημοπρατήσατε ενώ πέρασαν 2,5 χρόνια.

Υπάρχουν σκοπιμότητες από το  ΥΠΑΑΤ αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι τα οποιαδήποτε πολιτικά σας παιχνίδια δεν θα τα ανεχθούμε. Μάλιστα ενώ εδώ σ’ αυτή την αίθουσα παλαιότερα  λέγατε ότι δεν θα δώσετε την ΕΒΖ Σερρών σε ιδιώτες  τώρα την ξεπουλάτε με διεθνή διαγωνισμό.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι

Η Ελληνική γεωργία-κτηνοτροφία όχι απλά έχουν μέλλον, αλλά μπορούν να γίνουν ένας από τους βασικούς στυλοβάτες στην ανάπτυξη της χώρας, προσαρμοζόμενοι στα σύγχρονα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τον καθοριστικό-στρατηγικό ρόλο των αγροτοδιατροφικών προϊόντων τα προσεχή χρόνια.

Στόχος μας πρέπει να είναι η «απελευθέρωση» των τεράστιων δυνάμεων, που κρύβει μέσα της η ελληνική ύπαιθρος και η ενεργοποίησή τους στην κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης της αγροτικής παραγωγής, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

  Δείτε την Ομιλία

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει