Ομιλία του Βουλευτή στη Βουλή για την κτηνοτροφία, τις αποζημιώσεις για την καταστροφή των βαμβακοπαραγωγών από το πράσινο σκουλήκι και για αποζημίωση της ακαρπίας των δένδρων

Share:

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ

 

Ομιλία του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη στη Βουλή για την κτηνοτροφία, τις αποζημιώσεις για την καταστροφή των βαμβακοπαραγωγών από το πράσινο σκουλήκι και για αποζημίωση της ακαρπίας των δένδρων

 

Στις θετικές ρυθμίσεις που θεσπίζει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για την κτηνοτροφία, αναφέρθηκε ο Βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης στη Βουλή, ενώ ταυτόχρονα τόνισε την επιτακτική ανάγκη για αποζημίωση των βαμβακοπαραγωγών και των άλλων καλλιεργητών από την καταστροφή των καλλιεργειών τους, από το πράσινο σκουλήκι και την ακαρπία των δένδρων.

Είναι γνωστό ότι η κτηνοτροφία της χώρας μας , έχει ιδιαίτερα υψηλή σημασία, διότι παράγει προϊόντα- τρόφιμα υψηλής βιολογικής αξίας, αλλά και σταθερής και αδιαμφισβήτητης ποιότητας, αλλά και γιατί στηρίζει, δια του γεωργικού εισοδήματος που παράγει τους κατοίκους, απομακρυσμένων ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

Η κτηνοτροφία σήμερα καλείται να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις μετά την πρόσφατη αναθεώρηση της Κ.Α.Π. και τον περιορισμό της καλλιέργειας του καπνού, δεν είναι υπερβολή να διατυπωθεί ότι η κτηνοτροφία αποτελεί την σταθερότερη πηγή εισοδήματος σε αυτές τις περιοχές. Συμπερασματικά τονίζεται, ότι δεν μπορεί να νοηθούν οι έννοιες της «ανάπτυξης της υπαίθρου» και της «περιφερειακής ανάπτυξης» χωρίς την παραγωγική διάσταση της κτηνοτροφίας στις ορεινές και μειονεκτικές αυτές περιοχές της χώρας.

Δεν είναι υπερβολικό να πούμε , ότι ο τομέας της κτηνοτροφίας, είναι ο περισσότερο συναλλαγματοφόρος. Ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα για εισαγωγή τροφίμων ζωικής προέλευσης, απ’ ότι για πετρέλαιο και τα παράγωγά του. Με το παρόν νομοσχέδιο, επιχειρείται η κατάρτιση ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου που λαμβάνει υπόψη τα νέα δεδομένα, δηλαδή την ισχυρή ζήτηση για ποιοτικά, υγιή, ασφαλή τρόφιμα ζωικής προέλευσης, αλλά ταυτόχρονα, υπολογίζει την υπάρχουσα οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική κατάσταση και επιλέγει προτεραιότητες ανά άξονα ανάπτυξης.

Ομολογούμε ότι  οι συγκυρίες είναι δύσκολες, δυσοίωνες. Η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και των ζωοτροφών, έχουν δημιουργήσει εδώ και καιρό μια δύσκολα ανατρέψιμη κατάσταση. Το εισόδημα των κτηνοτρόφων μας μειώνεται συνεχώς, οι τιμές στο χώρο του γάλακτος συμπιέζονται διαρκώς, ενώ με την αύξηση του κόστους παραγωγής, τίθεται θέμα επιβίωσης για πολλές από τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Όμως πιστεύουμε ότι, εάν υπάρχει πολιτική βούληση- κάτι το οποίο δείχνει και το παρόν νομοσχέδιο- είμαστε στη σωστή κατεύθυνση.

Στα πρώτα άρθρα του νομοσχεδίου ρυθμίζονται θέματα που έχουν σχέση με την έκδοση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Ένα θέμα που απασχολεί τους κτηνοτρόφους και δημιουργεί πολλά γραφειοκρατικά προβλήματα. Στόχος είναι η γρηγορότερη έκδοση αυτών των αδειών χωρίς ταλαιπωρία για τους πτηνοτρόφους, οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση για έκδοση αδείας. Ταυτόχρονα δίνουμε λύση σ’ ένα άλλο πρόβλημα που υπάρχει με τις ήδη πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, που υπάρχουν και βρίσκονται σε μικρότερες αποστάσεις από αυτές που ορίζει το νομοσχέδιο. Βασική παράμετρος που πρέπει να επισημανθεί, αποτελεί το γεγονός ότι παρέχεται η δυνατότητα έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για υφιστάμενες κτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίες διαθέτουν άδεια λειτουργίας, εφόσον αυτές συμμορφωθούν με τις συστάσεις της επιτροπής σταβλισμού μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Το δεύτερο μέρος του σχεδίου νόμου περιλαμβάνει την επέκταση των ασφαλιστικών κινδύνων από τον Ε.Λ.Γ.Α και ανταποκρίνεται στο πάγιο αίτημα των κτηνοτρόφων για την κάλυψη ασθενειών, αλλά και φυσικών φαινομένων και καταστροφών.

Είναι γεγονός ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Ε.Λ.Γ.Α υπό την προεδρία του κ. Κατσαρού τα τελευταία χρόνια στήριξε τον αγροτικό κόσμο στον τομέα των αποζημιώσεων. Καλύφθηκαν ζημιές με  δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο, ο αγρότης ένιωσε από κοντά το έμπρακτο ενδιαφέρον του Ε.Λ.Γ.Α και η κυβέρνηση αντιμετώπισε με ευαισθησία τον δοκιμαζόμενο αγρότη. Έρχεται τώρα η κυβέρνηση, σε μια περίοδο δύσκολη για την κτηνοτροφία και νομοθετεί καλύπτοντας περισσότερους ασφαλιστικούς κινδύνους στις ασθένειες των ζώων.

Όμως κ. Υπουργέ το σύστημα  της ασφάλειας της φυτικής παραγωγής χρειάζεται αναθεώρηση και εκσυγχρονισμό μετά και τις νέες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν και δημιουργούν νέους κινδύνους για την παραγωγή. Τις τελευταίες μέρες στο Ν. Σερρών όπως και πριν από τέσσερα χρόνια, υπάρχει επιδημία πράσινου σκουληκιού, στις καλλιέργειες βαμβακιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των καλλιεργειών και την μείωση της παραγωγής, παρ’ότι οι βαμβακοπαραγωγοί ψεκάζουν επανειλημμένα με φάρμακα τις παραγωγές τους.

         Η κυβέρνηση και το υπουργείο δείχνοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης πριν από 4 χρόνια για το ίδιο ζημιογόνο αίτιο υπέβαλλε στην Ε.Ε φάκελο με τεκμηριωμένα στοιχεία που βασιζόταν επιστημονικά στις κλιματολογικές συνθήκες με την έντονη ξηρασία, που τροφοδοτούσε την ανάπτυξη του πράσινου σκουληκιού, για την έγκριση αποζημιώσεων μέσω των Π.Σ.Ε.Α  και αποζημίωσε τους αγρότες

        Ήδη οι υπηρεσίες του Ε.Λ.Γ.Α. και εσείς κ. Υπουργέ που γνωρίζετε με λεπτομέρεια το δυσάρεστο αυτό φαινόμενο με τον ίδιο θετικό τρόπο αντιμετωπίζετε και τώρα την κατάσταση

         Οι αγρότες περιμένουν, αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος της συνεχιζόμενης καταστροφής, το Υπουργείο να υποβάλλει το φάκελο στην Ε.Ε. ώστε να αποζημιωθούν για τις παραγωγές τους.

Υπάρχει όμως και ένα ανοικτό θέμα που αφορά την ακαρπία των δένδρων σε πανελλήνιο επίπεδο, όπου έχουν επιληφθεί οι επιτροπές για την έκταση και τις αιτίες της μείωσης της καρποφορίας και περιμένουμε την απόφαση της κυβέρνησης για τον τρόπο αντιμετώπισης των ζημιών.

Στο τρίτο μέρος του νομοσχεδίου, με τη δημιουργία του Ε.Λ.Ο.Γ.Α.Κ θεσμοθετείται η κοινή διαχείριση των βασικών κτηνοτροφικών προϊόντων γάλα και κρέας, σε ένα νομικό πρόσωπο με διενέργεια ισοζυγίων και για το κρέας, που είναι επίσης ένα πάγιο αίτημα των κτηνοτρόφων. Έτσι αποφεύγονται φαινόμενα παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού από την ελληνοποίηση κρεάτων που προέρχονται από την Ε.Ε. ή εισάγονται από τρίτες χώρες.  Πρώτη προτεραιότητα είναι ο καταναλωτής να γνωρίζει τι αγοράζει και τι πληρώνει. Δηλαδή, να πληρώνει το ελληνικό για ελληνικό και το ξένο για ξένο. Η εξομοίωση των ειδικών εισφορών που θα καταβάλλονται υπέρ του Ε.Λ.Ο.Γ.Α.Κ στην ανά κιλό αξία, τόσο του εισαγόμενου, όσο και του εγχώριου γάλακτος και του κρέατος ,αλλά και οι έλεγχοι, στην ποιότητα του εισαγόμενου γάλακτος αποκαθιστούν την αδικία με την οποία αντιμετωπιζόταν η ελληνική παραγωγή, σε σχέση με την εισαγόμενη. Η δυνατότητα επιχορήγησης των κτηνοτρόφων για την προμήθεια ζωοτροφών με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Λ.Ο.Γ.Α.Κ, προστατεύει το εισόδημα των κτηνοτρόφων από δυσμενείς οικονομικά συγκυρίες όπως οι πρόσφατες.

Ακόμη πραγματοποιείται μια μεγάλη τομή στο χώρο της κτηνιατρικής μέριμνας στη χώρα μας, προς όφελος της ανάπτυξης της κτηνοτροφίας, αλλά κυρίως για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ανάσα για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, είναι η ρύθμιση για τις οφειλές τους στο Ταμείο Συντάξεως και Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Γεωργικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και στο Ι.Κ.Α  Ε.Τ.Α.Μ. και η δυνατότητα που δίνεται στους συνεταιρισμούς, της πώλησης ακόμη και δεσμευμένων περιουσιακών τους στοιχείων.

Παρατείνεται για δύο ακόμη χρόνια η προθεσμία για  την επικύρωση ανώμαλων δικαιοπραξιών. Θετική είναι η ρύθμιση για την ανάληψη, από πλευράς πολιτείας, του κόστους ενεργοποίησης των ατομικών δικαιωμάτων ,των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Ήταν μια δέσμευση του Υπουργείου, η οποία υλοποιείται και μειώνει τις δαπάνες των αγροτοκτηνοτρόφων.

Τέλος θέλω να συγχαρώ την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την τροπολογία που εντάσσει στο σχέδιο νόμου και χορηγεί 500 υποτροφίες σε παιδιά κατά κύριο επάγγελμα γεωργών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και αλιέων, τα οποία φοιτούν κατά προτεραιότητα σε σχολές Πανεπιστημίων-Τ.Ε.Ι που έχουν γνωστικό αντικείμενο σχετικό με τον Γεωργικό Τομέα.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι.

‘Έχουμε  πιστεύω όλοι μια κοινή αγωνία για να στηρίξουμε τον Έλληνα κτηνοτρόφο να μείνει στην ελληνική περιφέρεια, με ουσιαστικά μέτρα και κίνητρα.

Το παρόν νομοσχέδιο στοχεύει στην ανάπτυξη όλων των παραγωγικών κλάδων της ελληνικής κτηνοτροφίας, προσεγγίζει μείζονος σημασίας ζητήματα που αφορούν την κτηνοτροφία και πιστεύω ότι μαζί με άλλες παρεμβάσεις, όπως την διαχείριση των βοσκοτόπων, τη γενετική βελτίωση του ζωικού κεφαλαίου, ζητήματα που αφορούν τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, αλλά και την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων καθώς και θέματα που ευρύτερα αφορούν τη διάθεση και την εμπορία τους στην αγορά, μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας αναπτυξιακής στρατηγικής της ελληνικής κτηνοτροφίας, την οποία έχει ανάγκη ο τόπος.

Previous Article

Θετική έκβαση των πολύμηνων προσπαθειών του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη.- Δρομολογείται η ίδρυση Ε.Π.Α. (Εταιρίας Παροχής Αερίου) στην Κεντρική Μακεδονία με έδρα τις Σέρρες

Next Article

Δικαίωση των προσπαθειών του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη για το επίδομα των 120 Ευρώ των παραμεθορίων περιοχών