Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Ομιλία του Βουλευτή στη Βουλή στο Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνει και ρύθμιση για τις δικηγορικές εταιρείες

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Ν.Δ.  Ν. Σερρών
Αν. Τομεάρχης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων 
 

Ομιλία του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη στη Βουλή στο Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνει και ρύθμιση για τις δικηγορικές εταιρείες.

 
Την κατηγορηματική του θέση σε κάθε ενέργεια αποτροπής του κινδύνου αφανισμού της ατομικής δικηγορίας και του δικηγόρου της επαρχίας, αλλά και σε κάθε ενέργεια δημιουργίας «καρτέλ» στον ευαίσθητο χώρο της δικαιοσύνης εξέφρασε ο Βουλευτής Σερρών κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης κατά τη συζήτηση του Πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει ρύθμιση για τις δικηγορικές εταιρείες, στηρίζοντας τις θέσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών.

Ο κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης στην ομιλία του στη Βουλή τόνισε:

«Στο άρθρο 6, επιτρέπονται τόσο η σύσταση δικηγορικών εταιρειών μεταξύ δικηγόρων διαφορετικών δικηγορικών συλλόγων, αλλά και η ίδρυση υποκαταστημάτων από τις δικηγορικές εταιρείες και μάλιστα, χωρίς κανέναν ποσοτικό περιορισμό. Θεωρούμε, ότι πρέπει να παραμείνει σε ισχύ, ως έχει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, δηλαδή, να επιτρέπεται μία επαγγελματική έδρα, χωρίς υποκαταστήματα, τόσο για τις δικηγορικές εταιρείες, όσο και για τους ασκούντες ατομική δικηγορία. Επίσης, να παραμείνει σε ισχύ η διάταξη περί δυνατότητας σύστασης δικηγορικών εταιρειών, μόνο μεταξύ δικηγόρων μελών του ίδιου δικηγορικού συλλόγου, με εξαίρεση τους δικηγόρους Αθηνών-Πειραιά.

Καθίσταται ολοφάνερο ότι μέσα από αυτές τις νέες διατάξεις, που στην ουσία καταργούν τις διατάξεις του προηγούμενου νόμου που ψηφίστηκε το 2011, ότι στοχοποιούνται τόσο οι δικηγόροι που ασκούν ατομική δικηγορία και κατά μείζονα λόγο οι δικηγόροι της ελληνικής επαρχίας, όσο και οι δικηγορικοί σύλλογοι. Οι προωθούμενες διατάξεις δεν έχουν καμία σχέση με το Μνημόνιο, ούτε και συμβάλλουν στην περιβόητη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Επειδή η οικονομική κρίση και η συνακόλουθη ύφεση έχουν μειώσει κατά πολύ μεγάλο βαθμό της δικηγορικές εργασίες, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα του κλάδου, ορέγονται να αποσπάσουν από τους δικηγόρους της επαρχίας την όποια ελάχιστη δικηγορική ύλη τους απέμεινε. Γεγονός που σε συνδυασμό με άλλες πρόσφατες διατάξεις (αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών για τα ταμεία τους, τις παροχές των οποίων, μάλιστα, δεν θα εγγυάται το κράτος από την  1/1/2015, εξωπραγματικά αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης, επιβολή εισφοράς υπέρ ΟΑΕΔ, κ.α.) αλλά και με την τρομακτική ύφεση της ελληνικής οικονομίας, θα οδηγήσει μεγάλο αριθμό από αυτούς είτε στην ανεργία είτε στη «υποδούλωσή τους» σε μεγαλοδικηγορικές εταιρείες, που θα τους προσλαμβάνουν με μισθούς κατώτερους και από αυτούς που προβλέπει η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας του ιδιωτικού τομέα. Επομένως, πρέπει να ξαναδούμε αυτό το θέμα, για την διατήρηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για τις δικηγορικές εταιρείες, αποσύροντας κ. Υπουργέ την διάταξη αυτή που πιστεύω ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους δικηγόρους της επαρχίας».

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει