Ομιλία του Βουλευτή στη Βουλή στο Σχέδιο Νόμου για τη Λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου , για Έρευνα , Παραγωγή και Δίκτυα μεταφοράς Υδρογονανθράκων

Share:

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Ν.Δ.  Ν. Σερρών
Αν. Τομεάρχης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων 

 

Ομιλία του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη στη Βουλή στο Σχέδιο Νόμου για τη Λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου , για Έρευνα , Παραγωγή και Δίκτυα μεταφοράς Υδρογονανθράκων

 

Οι δραματικές καθυστερήσεις  απέναντι σε βασικές στρατηγικές προτεραιότητες , όπως η ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας , η προώθηση της « διπλωματίας των αγωγών », η αναζήτηση υδρογονανθράκων και η αξιοποίηση του ορυκτού μας πλούτου , αποδεικνύει την απουσία ενεργειακής αναπτυξιακής πολιτικής από πλευράς Κυβέρνησης , την έλλειψη στρατηγικής και συγκεκριμένου σχεδίου για την ενέργεια και τους φυσικούς πόρους , σε μια περίοδο που όλα αυτά έπρεπε να αποτελούν προτεραιότητα .

Και παρουσιάζει τώρα η Κυβέρνηση μέσα σε ασφυκτικές χρονικές προθεσμίες με ένα νομοσχέδιο μαμούθ 198 άρθρων κρίσιμα ενεργειακά ζητήματα τα οποία για να αποτυπωθούν στην πραγματική τους διάσταση και σημασία , θα απαιτούνταν η κατάρτιση τριών (3) ίσως και τεσσάρων (4) νομοθετημάτων εξειδικευμένου χαρακτήρα.

Αυτός κι αν είναι ο ορισμός της προχειρότητας για το πώς νομοθετεί η Κυβέρνηση και ποιες είναι οι προτεραιότητές της για τεράστιας εθνικής σημασίας , θέματα τα οποία τα έχει βαλτώσει τόσο καιρό .

Όσον αφορά τις επιμέρους παρατηρήσεις στο Σχέδιο Νόμου

α) Θεωρούμε ότι η ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της τρίτης ενεργειακής δέσμης με επιλογή του πλήρους διαχωρισμού , σε συνδυασμό με το άνοιγμα της αγοράς και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Δ.Ε.Η , θεραπεύει σε ένα μεγάλο βαθμό τις στρεβλώσεις της αγοράς ενέργειας .

Παράλληλα δημιουργεί συνθήκες υγιούς συναγωνισμού και δίνει την ευκαιρία στη Δ.Ε.Η να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σ’ αυτό το νέο περιβάλλον .

Αντίθετα η Κυβέρνηση επιλέγει ένα υβριδικό συντηρητικό συνδυασμό (ΙΤΟ) , που θα έχει ως αποτελέσματα μεταξύ άλλων , τον άσκοπο πολυεταιρισμό , την πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων , την γραφειοκρατία , τη δυσκολία ρυθμιστικού ελέγχου , το κενό στη λειτουργία της αγοράς για μεγάλο διάστημα και την ανασφάλεια στις συναλλαγές .

β) Στο ζήτημα της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου δεν έχουμε αντίρρηση με το διαχωρισμό του Διαχειριστή Συστήματος (ΔΕΣΦΑ) και της ΔΕΠΑ.

Είμαστε υπέρ της δημιουργίας ενός πλαισίου ορθολογικής οργάνωσης της απελευθέρωσης αγοράς φυσικού αερίου και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ με στρατηγικό στόχο την εξυπηρέτηση εθνικών συμφερόντων , την εξασφάλιση κατά το μέγιστο δυνατό της ανάπτυξης της συγκεκριμένης αγοράς , καθώς και την προστασία των καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Όσον αφορά την ίδρυση νέων ΕΠΑ (εταιρειών παροχής αερίου), με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ανοίγει επιτέλους ο δρόμος για την ίδρυση των νέων ΕΠΑ μετά από καθυστέρηση 2 ετών.

Εδώ θέλω να σας ρωτήσω εάν έχετε έτοιμη την υπουργική απόφαση για τη διενέργεια του διεθνούς διαγωνισμού και εάν έχετε έτοιμο το σχέδιο της άδεια διανομής και να μας πείτε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου.

Η ίδρυση των ΕΠΑ και η τροφοδότηση νέων περιοχών και των δικτύων πόλεων θα αποτελέσει ένα σημαντικό επενδυτικό έργο και καλύπτει ένα ευρύ κατασκευαστικό έργο , προωθεί την περιφερειακή ανάπτυξη και προάγει τη διείσδυση του φυσικού αερίου στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

Θα αποτελέσει δε μοχλό για την περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομίας , την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την αύξηση της απασχόλησης .

Έτσι η επενδυτική δραστηριότητα αναμένεται να διαχυθεί στον κατασκευαστικό και βιομηχανικό τομέα και στις υπηρεσίες , προκαλώντας νέο κύκλο επενδυτικών δραστηριοτήτων .

Δυστυχώς όμως η αργοπορία σας σ’ αυτόν τον τόσο σημαντικό τομέα , δείχνει και την έλλειψη μιας συγκροτημένης ενεργειακής στρατηγικής.

γ) Έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

Η έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων αποτελούν νευραλγικά ζητήματα ιδιαίτερης εθνικής και στρατηγικής σημασίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την ανάταξη της οικονομίας της χώρας .

Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση μιας και οι ρυθμίσεις αυτές είχαν ξεκινήσει από τη Ν.Δ το 2009 και ήμασταν στη φάση επεξεργασίας .

Έχουν γίνει έρευνες , οι οποίες δείχνουν σε προκαταρκτικό στάδιο ότι υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων και πετρελαίου και πρέπει να τρέξετε γρήγορα για να υπάρξει αξιοποίηση προς όφελος της εθνικής οικονομίας ειδικά στη δύσκολη αυτή οικονομική κατάσταση που βρισκόμαστε.

δ) Διπλωματία των αγωγών (Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη)

Είναι γνωστή η προεκλογική στάση του ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα του  κ. Παπανδρέου που αμφισβητούσε τα συμφέροντα της Ελλάδος , μιλώντας για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας που αφορά στον πετρελαιαγωγό «Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη» ,

προβάλλοντας δήθεν περιβαλλοντικές « πράσινες » ανησυχίες .

Το ΠΑΣΟΚ τότε κατηγορούσε την Κυβέρνηση της Ν.Δ για τις διεθνείς στρατηγικές ενεργειακές συμφωνίες που πετύχαμε ενώ σας πήρε δύο χρόνια για να φέρετε αυτές τις ρυθμίσεις που βρήκατε έτοιμες .

Αντίστοιχες ρυθμίσεις υπάρχουν στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο και για τους αγωγούς φυσικού αερίου « Ελλάδας – Ιταλίας » ( ITGI) και « Ελλάδας – Βουλγαρίας » (IGB) όσον αφορά το καθεστώς διέλευσης απαλλοτριώσεων , διασύνδεσης και υλοποίησής τους .

Άλλωστε τα ανωτέρω αφορούν μια επιθετική διεθνή ενεργειακή στρατηγική που είχε ήδη διαμορφωθεί από τη Νέα Δημοκρατία και η οποία υποδεικνύει ξεκάθαρα την κατεύθυνση που η χώρα πρέπει να ακολουθήσει στο μέλλον .

Όσον αφορά τη γεωθερμία , δυστυχώς μένει αναξιοποίητος αυτός ο πλούτος , όπως και στο Ν. Σερρών , που θα μπορούσε να δώσει μεγάλη ώθηση στην αγροτική οικονομία . Δεν είμαστε ακόμη ούτε στα σπάργανα . Οι όποιες πρωτοβουλίες που παίρνονται , είναι σπασμωδικές χωρίς ουσιαστική κατάληξη . Έτσι πάντα μιλάμε σε θεωρητικό επίπεδο .

Αναφορικά με τη λειτουργία λατομείων και ζωνών εξόρυξης ορυκτών πόρων , με το παρόν σχέδιο νόμου εξακολουθεί να συντηρείται η αποσπασματικότητα των διατάξεων που αφορούν στις λατομικές εργασίες και το αναχρονιστικό καθεστώς των παρατάσεών τους .

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Τα προηγούμενα χρόνια το έργο της Ν.Δ στον ενεργειακό τομέα υπήρξε πολυδιάστατο και καταγράφηκε θετικά στη συνείδηση των πολιτών .

Οδήγησε στην αναβάθμιση της Ελλάδος στο διεθνώς μεταβαλλόμενο ενεργειακό χάρτη .

Κατέστησε την πατρίδα μας ενεργειακό κόμβο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης .

Άνοιξε νέους δρόμους για το φυσικό αέριο με νέους αγωγούς  που προώθησε .

Η σημερινή οικονομική και περιβαλλοντική συγκυρία επιβάλλει μια διαφορετική ματιά .

Οφείλουμε να δούμε χωρίς παρωπίδες και χωρίς συναισθηματισμούς την αλήθεια .

Ο Τομέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων αποτελεί την μοναδική χαραμάδα από την οποία μπορεί να αντλήσει κανείς αισιοδοξία , αφού υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον . Ένα επενδυτικό ενδιαφέρον που η σημερινή Κυβέρνηση με τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες της το απαξιώνει.

Previous Article

Νέα μείωση στους μισθούς των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

Next Article

Αναίτια εμπόδια από τοπικές υπηρεσίες της ΔΕΗ στην εγκατάσταση μικρών Φωτοβολταϊκών συστημάτων στα μη διασυνδεδεμένα νησιά