Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Ομιλία του Βουλευτή στη Βουλή στο σχέδιο Νόμου Τροποποίηση του ν. 3126/2003 για την ποινική ευθύνη των Υπουργών

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Ν.Δ  Ν.Σερρών
Αν. Τομεάρχης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων
 

Ομιλία του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη στη Βουλή στο σχέδιο Νόμου Τροποποίηση του ν. 3126/2003 για την ποινική ευθύνη των Υπουργών .

 


 Σε μια κρίσιμη για την πατρίδα μας εποχή όπου στην κοινωνία επικρατεί η άποψη ότι σύμφωνα με τους υφιστάμενους νόμους υπάρχει ατιμωρησία των πολιτικών προσώπων ( υπουργών , υφυπουργών ) που ασκούν εξουσία και συγκάλυψη , είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών για να τονώσουμε με κάθε τρόπο την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος .

Μέχρι επομένως την αναθεώρηση του Συντάγματος , οι περιορισμένες αλλαγές προς τη σωστή κατεύθυνση θωρακίζουν το πολιτικό σύστημα από την δικαιολογημένη μέχρι ενός σημείου αντίληψη των πολιτών της προνομιακής μεταχείρισης των μελών της κυβέρνησης και των Υφυπουργών για την ποινική αντιμετώπιση των αξιόποινων πράξεων ή παραλείψεων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους .

Διότι τι λέει σήμερα με απλά λόγια ο σοφός λαός : « Θα μπει επιτέλους κάποιος πολιτικός στη φυλακή ή μεταξύ σας όλα τα κουκουλώνετε ;» ή ακόμη λέει : « Δεν αντιμετωπίζεται ο Υπουργός ή Υφυπουργός για τυχόν υποθέσεις διαφθοράς , διασπάθισης και κατάχρησης δημοσίου χρήματος  το ίδιο από την δικαιοσύνη όπως ο απλός πολίτης ».

Και αυτά εμείς κ. Υπουργέ που ερχόμαστε σε καθημερινή επαφή με τους πολίτες δεν μπορούμε να τα ανεχθούμε . Δεν είμαστε όλοι ίδιοι . Δεν θα καούν μαζί με τα ξερά και τα χλωρά .

Το σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που έρχεται σήμερα για συζήτηση στη Βουλή , αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία να αποδείξουμε στους πολίτες ότι όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στους Νόμους και ότι υπάρχει αληθινή βούληση να υιοθετηθεί το σύστημα της ίσης μεταχείρισης απέναντι στους πολίτες και τους πολιτικούς για ότι έχει σχέση με την διάπραξη ποινικών αδικημάτων .

Παρ’ ότι οι ριζικές αλλαγές στο νόμο περί ποινικής ευθύνης των Υπουργών προϋποθέτουν αναθεώρηση του Συντάγματος , καθώς το άρθρο 86 του Συντάγματος περιγράφει λεπτομερώς το ρυθμιστικό πλαίσιο , ως τότε επιβάλλεται να επέλθουν βελτιωτικές μεταβολές μέσα στο πλαίσιο και τα όρια που χαράσσει το προαναφερόμενο άρθρο του Συντάγματος , που να ικανοποιούν την καθολική απαίτηση να μην μένουν ατιμώρητοι οι Υπουργοί για πιθανές αξιόποινες πράξεις που τελούν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους .

Είναι μια καλή αρχή η διάταξη στο άρθρο 1 του σχεδίου νόμου όπου καταργείται ο ειδικός χρόνος παραγραφής των αδικημάτων που τελούν οι Υπουργοί και Υφυπουργοί , και τα σχετικά αδικήματα να παραγράφονται με την συνήθη παραγραφή που ισχύει για όλους τους πολίτες .

Αυτό που πραγματικά αποτελεί πρόβλημα , αυτό που εξακολουθεί να υπάρχει, είναι η σύντομη αποσβεστική προθεσμία εντός της οποίας η Βουλή θα πρέπει να ασκήσει την ποινική δίωξη . Εξακολουθεί μετά την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου , να ισχύει ο περιορισμός του άρθρου 86 παρ.3 , ότι η αρμοδιότητα της Βουλής για την άσκηση ποινικής δίωξης για τα αδικήματα που αναφέραμε , πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι το τέλος της Β΄Κοινοβουλευτικής Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Περιόδου που αρχίζει μετά την διάπραξή τους . Αυτό είναι ένα εμπόδιο το οποίο μόνο με αναθεώρηση του Συντάγματος μπορεί να λυθεί .

Είναι επίσης μείζονος σημασίας η διάταξη που αφορά την υποχρεωτική κατάσχεση των οικονομικών ωφελημάτων που τυχόν προέκυψαν από το αδίκημα που διέπραξε ο υπόλογος Υπουργός .

Επίσης η καθιέρωση δυνατότητας του ανακριτή του δικαστικού συμβουλίου , να διατάζει τη δέσμευση κάθε είδους λογαριασμών , τίτλων και χρηματοπιστωτικών προϊόντων σε βάρος του εμπλεκόμενου Υπουργού .

Είναι επίσης σημαντική η διάταξη για την επιβολή περιοριστικών όρων , όπως η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα σε βάρος Υπουργού μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από τη Βουλή .

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι

Έχουμε όλοι χρέος να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία στο πολιτικό μας σύστημα ανακτώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών με την εμπέδωση της ηθικής στην πολιτική και της αντίληψης ότι η ισονομία για τους πολιτικούς αποτελεί κάτι το δεδομένο και το αυτονόητο για το δικαιικό μας σύστημα και το νομικό μας πολιτισμό . Με δύο μέτρα και δύο σταθμά είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να πείσουμε τον πολίτη για εφαρμογή αρχών ισονομίας και ισοπολιτείας .

Εμείς κύριε Υπουργέ συμφωνούμε με την κατεύθυνση που υπάρχει σ’ αυτό το σχέδιο νόμου για την τροποποίηση του ν. 3126/2003 για την ποινική ευθύνη των Υπουργών ως πρώτο βήμα θετικό έως ότου αναθεωρηθεί το Σύνταγμα και γίνουν ευρύτερες αλλαγές .

Προτείνουμε όμως να υιοθετήσετε και εσείς την πρόταση του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντώνη Σαμαρά ώστε να γίνει ουσιαστικός έλεγχος του πόθεν έσχες όλων όσων διετέλεσαν Υπουργοί και Υφυπουργοί από το 1974 μέχρι σήμερα για να δει και ο ελληνικός λαός τι περιουσιακά στοιχεία είχε ο κάθε ένας που άσκησε εξουσία πριν μπει στην πολιτική και μετά . Για να υπάρξει πλήρης ουσιαστική και ενδελεχής κάθαρση όλων των θεμάτων που έχουν να κάνουν με περιπτώσεις αθέμιτου πλουτισμού .

Το αίσθημα της ατιμωρησίας των πολιτικών , η διαφθορά και η διαπλοκή που διαπνέει το πολιτικό σύστημα , αλλά και όλο το Δημόσιο , απαξιώνουν  όλους εμάς απέναντι στους πολίτες και δημιουργούν ρήγματα στην κοινωνική συνοχή .

Είναι καιρός να αλλάξουμε πρώτα όσα αφορούν εμάς στην άσκηση των καθηκόντων μας , να ενισχύσουμε την δημοκρατία μας με θεσμούς που θα την θωρακίσουν και θα ενδυναμώσουν το αίσθημα της εμπιστοσύνης των πολιτών που έχει τρωθεί .

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει