Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Ομιλία του κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη στη Βουλή για την κύρωση συμφωνίας του αγωγού ΤΑΠ

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας
Ν. Σερρών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: «Ομιλία του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη στη Βουλή για την κύρωση συμφωνίας του αγωγού ΤΑΠ  »

Να λάβει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες της κοινωνίας, τις απόψεις και μελέτες του ΓΕΩΤΕ και του ΤΕΕ για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου (ΤΑΠ) πρότεινε στον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Μανιάτη και Υφυπουργό κ. Παπαγεωργίου ο Βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης κατά την συζήτηση στη Βουλή της κύρωσης συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής δημοκρατίας και της ΤΑΠ. Ταυτόχρονα κατέθεσε στη βουλή τις απόψεις των δημοτικών συμβουλίων Σερρών και Εμμανουήλ Παπά και της τοπικής κοινότητας Προβατά που «γνωμοδοτούν υπέρ της αλλαγής της χάραξης του αγωγού ΤΑΠ σύμφωνα με την εναλλακτική πρόταση του ΤΕΕ-ΑΜ».

Κατά την ομιλία του στη Βουλή για το εν λόγω θέμα ο κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης μεταξύ των άλλων είπε τα εξής:

«Όλοι πιστεύουμε ότι το έργο του αγωγού φυσικού αερίου συντελεί στη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας μας στο διεθνή ενεργειακό χάρτη καθώς την καθιστά σημαντικό ενεργειακό κόμβο και κέντρο ενεργειακών εξελίξεων. Επιπλέον, αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία κατά μέσο όρο 4.800 νέων θέσεων εργασίας (σημειώνεται ότι κατά την περίοδο κατασκευής του έργου, εκτιμάται ότι ο αριθμός των θέσεων εργασίας θα κυμανθεί από 8.000 έως 10.000). Πέραν των ανωτέρω, η κατασκευή και εγκατάσταση του φυσικού αερίου θα επιφέρει έμμεσα οφέλη στην  ελληνική οικονομία – και ειδικά στην τοπική κοινωνία με τη μορφή της προμήθειας προϊόντων και υπηρεσιών για τις ανάγκες υλοποίησης του έργου, αυξημένης κατανάλωσης λόγω της πρόσθετης αγοραστικής δύναμης των ατόμων, που θα απασχοληθούν στην κατασκευή και λειτουργία του έργου και της δυνατότητας διοχέτευσης φυσικού αερίου στο μείγμα καυσίμων της τοπικής κοινωνίας. Όπως όμως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, η επιλογή της διαδρομής του αγωγού, η απόκτηση των Σχετικών Δικαιωμάτων και η εκτέλεση των δραστηριοτήτων του έργου δύνανται να έχουν οικονομικές ή περιβαλλοντικές επιπτώσεις και δύνανται να οδηγήσουν σε οικονομικές ή φυσικές μετατοπίσεις.

Παρακάτω αναφέρει ότι ο επενδυτής του έργου, σε συνεννόηση με τους σχετικούς ενδιαφερομένους, αναπτύσσουν ένα ή περισσότερα σχέδια αποκατάστασης Διαβίωσης με στόχο να ελαχιστοποιήσουν την άμεση επίδραση, που η ολική εκτέλεση του συστήματος αγωγού δύναται να έχει στα θιγόμενα πρόσωπα.

Και έρχομαι τώρα στις ενστάσεις, τις ανησυχίες, τον φόβο που εκφράζουν οι τοπικές κοινωνίες για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που μπορεί να υπάρξουν από την λειτουργία του έργου.

Ο υπό κατασκευή αγωγός διέρχεται από το Ν. Σερρών και συγκεκριμένα από τα διοικητικά όρια του Δήμου Εμμ. Παπά και από τα όρια του Δήμου Σερρών.

Οι μελέτες του ΓΕΩΤΕ ΑΜ προβλημάτισαν σε μεγάλο βαθμό τις τοπικές κοινωνίες και απασχόλησαν τα δημοτικά συμβούλια των ανωτέρω δήμων. Το γεωτεχνικό επιμελητήριο αναφέρει ότι η μονάδα συμπίεσης που θα κατασκευαστεί στο Δήμο Εμμ. Παπά θα δημιουργήσει ρύπανση, θόρυβο και κίνδυνο για την Δημόσια Υγεία. Για τους παραπάνω λόγους, προτείνεται άλλη χάραξη, για λόγους ασφάλειας των κατοίκων αλλά και για να μην θιγούν γαίες υψηλής παραγωγικότητας.

Κύριε Υπουργέ,

με την κατασκευή του αγωγού ενισχύεται η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας, τονώνεται ο ανταγωνισμός στην εγχώρια αγορά ενέργειας και εξασφαλίζονται ανταγωνιστικές τιμές για το σύνολο των Ελλήνων καταναλωτών. Ταυτόχρονα, ενισχύονται οι τοπικές οικονομίες ειδικότερα στις περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση. Πρέπει όμως πρώτα από όλα, το Υπουργείο να ενημερώσει τις τοπικές κοινωνίες, ότι για την ανάπτυξη του έργου και τη λειτουργία του θα υπάρξουν όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες που δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την Δημόσια Υγεία».

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει