Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας
Ν. Σερρών
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΜΑ: «Ομιλία του Βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη στη Βουλή στο σχέδιο Νόμου της φορολογίας των ακινήτων – πρόταση να διατηρηθεί το ειδικό φορολογικό καθεστώς στους αγρότες που έχουν χαμηλά εισοδήματα »
Κατά την ομιλία του στη Βουλή για το εν λόγω θέμα ο κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης μεταξύ των άλλων είπε τα εξής:
« Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τον τελευταίο καιρό έχει γίνει ττολύς λόγoς γενικά για τις έννοιες της υπερφορολόγησης, της κανονικής φορολόγησης, ή της υποφορολόγησης της ελληνικής κοινωνίας. Ταυτόχρονα, πολύς λόγος καθημερινά γίνεται για την έκταση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. Με βάση την προσωπική μου άποψη, αλλά και πολλών άλλων, περάσαμε από τη μία όχθη στην άλλη, από μία κοινωνία που δεν φορολογείτο κανονικά και δίκαια και υποφορολογείτο, φθάσαμε να ξεπεράσουμε την κανονική φορολόγηση και να τείνουμε στην υπερφορολόγηση. Και δεν μιλώ μόνο για τα φυσικά πρόσωπα, μιλώ και για τις επιχειρήσεις. Πρέπει, όμως, να βρούμε τη «χρυσή» τομή, να μην πάμε από το ένα άκρο στο άλλο. Και μιλάω για όλους τους φόρους, άμεσους και έμμεσους.
Θέλω να ρωτήσω τον κ. Υπουργό, αν μπορεί, με βάση τις συνθήκες που δισμορφώθηκαν στην ελληνική κοινωνία, δηλαδή, τις έκτακτες συνθήκες οικονομικής κρίσης ανεργία, φτώχεια, να ανταποκριθεί ο μέσος Έλληνας στις απαιτήσεις του Κράτους, σε ό,τι αφορά στην φορολογία. Ρίξτε, κύριε Υπουργέ το βάρος στην φοροδιαφυγή, την φοροαποφυγή, το παραεμπόριο, το λαθρεμπόριο, γιατί καθημερινά γίνονται διαπιστώσεις από όλους, πόσο μεγάλη έκταση έχουν και πόσο τεράστια έσοδα χάνει το Κράτος από τη μη πάταξή τους ή την ελλειμματική πάταξη. Η φοροδοτική ικανότητα του Έλληνα έχει εξαντληθεί. Ως εδώ, οι φόροι τέλος. Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος.
Σε ό,τι αφορά τώρα στο σχέδιο νόμου «Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων». Μετά από έναν εξαντλητικό διάλογο, προτάσεις και παρατηρήσεις, που διατυπώθηκαν από συναδέλφους Βουλευτές, είτε προφορικά είτε γραπτά, το τελικό σχέδιο νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων είναι, ριζικά, αναμορφωμένο, έχει, όμως, και κάποιες αδυναμίες, που οφείλουμε να τις διορθώσουμε και έχουν να κάνουν με τα κενά διαμερίσματα, τα μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, τα γιαπιά, τα ημιτελή κτίσματα. Εκεί πρέπει να κάνουμε κάποιες διορθώσεις και να βελτιώσουμε το τελικό σχέδιο νόμου. Θετικό είναι ότι όλοι οι αυτόνομοι βοηθητικοί χώροι, δηλαδή στάνες, μαντριά, αποθήκες, υπόστεγα δεν θα πληρώσουν κανέναν φόρο.
Διευρύνεται η φορολογική βάση και έτσι το 75% των φορολογουμένων θα πληρώσουν λιγότερο Φόρο Ακινήτων σε σχέση με το 2013. Το 20% θα πληρώσουν, περίπου τα ίδια, ενώ το 5% θα πληρώσουν λίγο περισσότερα.
Κύριοι συνάδελφοι, η οικοδομή τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί. Χιλιάδες μηχανικοί, πλέον, είναι στην ανεργία, αλλά και πάνω από εκατό επαγγέλματα που έχουν σχέση με την οικοδομή. Εγώ να δεχτώ, ότι λειτουργούμε υπό έκτακτες συνθήκες οικονομικής κρίσης, και ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αναζητήσουμε πόρους για το Δημόσιο. Πρέπει, όμως, σιγά- σιγά να αποκλιμακώσουμε τους φόρους και τους άμεσους αλλά και τους έμμεσους, να μην δώσουμε την αίσθηση, ότι βρήκαμε πηγή εσόδων τα ακίνητα και «παγώσουμε» τελείως την οικοδομική δραστηριότητα.
Θέλω να έρθω τώρα στο θέμα της φορολογίας των αγροτών και που αναφέρεται στο άρθρο 52, παράγραφοι 1και 2, όπου προβλέπεται η απαλλαγή των αγροτών του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων, με βάση το ποσό των ακαθάριστων εσόδων τους, ή το ποσό της επιστροφής του ΦΠΑ ή το ποσό της επιδότησης που αυτοί λαμβάνουν ανά φορολογικό έτος, όπως τα σχετικά ποσά θα προσδιοριστούν με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.
Σας κοταθέσαμε και ερώτηση πριν από μέρες για τη φορολογία των αγροτών. Σύμφωνα με τον φορολογικό νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι, από 1/1/2014 όλοι οι αγρότες θα φορολογούνται με βάση τη διατήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων και την έκδοση τιμολογίων και αποδείξεων για τις πωλήσεις των αγροτικών τους προϊόντων. Θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ και με φορολογικό συντελεστή 13%, επί του καθαρού εισοδήματος, χωρίς κανένα αφορολόγητο όριο, παρά μόνο τις δαπάνες και τα λειτουργικά έξοδα για την παραγωγή των προϊόντων τους, ενώ θα προκαταβάλουν φόρο 55% για το επόμενο έτος, όπως ισχύει για τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες. Επίσης, θα πληρώνουν κάθε χρόνο μαζί με τον Φόρο Εισοδήματος το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο σήμερα ανέρχεται στα 650€. Είναι θέματα, τα οποία θέλω να μας διευκρινίσετε, κύριε Υπουργέ.
Παράλληλα, θα καταργηθεί το ειδικό καθεστώς επιστροφής Φ.Π.Α, καθώς παύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός των καθαρών αγροτικών εισοδημάτων, με συνέπεια να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α και να είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν λογιστές, επιβαρυνόμενοι με το αντίστοιχο τίμημα. Στο κόστος αυτό θα πρέπει να προστεθεί και ο φόρος επί των αγροτεμαχίων, που θα προέλθει από την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.
Η φορολογική επιβάρυνση που θα προκύψει αναμένεται να επηρεάσει δυσμενώς τα αγροτικά εισοδήματα τα οποία τα τελευταία χρόνια συνεχώς συρρικνώνονται καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ε.Ε. το μέσο καθαρό αγροτικό εισόδημα στη χώρα μας μειώθηκε πέρυσι κατά 1,9%, το 2011 υπέστη μείωση κατά 5,6% και το 2010 υποχώρησε κατά 4%. Φέτος τα στοιχεία αναφέρουν ότι θα έχουμε πάλι κάμψη. Για το λόγο αυτό θεωρείται αναγκαίο οι αγρότες με χαμηλό εισόδημα να παραμείνουν στο ειδικό φορολογικό κοθεστώς. Αλλωστε, όπως είπα στην περσινή συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο, η Κυβέρνηση δια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών είχε δεσμευτεί πως θα αντιμετωπίσει την παραμονή των αγροτών με χαμηλό εισόδημα στο ειδικό φορολογικό καθεστώς για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης.
Φυσικά υπάρχουν διάφοροι τρόποι και μπορείτε να μας προτείνετε, εμείς προτείνουμε έναν, ώστε να παραμείνει ένας αγρότης στο ειδικό φορολογικό καθεστώς. Ως πλέον πρόσφορο μέσον μπορεί να είναι οι επιστροφές Φ.Π.Α. του προηγούμενου έτους. Για παράδειγμα ένας αγρότης, ο οποίος έλαβε την προηγούμενη χρονιά επιστροφή Φ.Π.Α μέχρι 2.000 ευρώ, μπορεί την επομένη να παραμείνει και να φορολογηθεί με βάση το ειδικό καθεστώς ».