Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Οξύτατα οικονομικά προβλήματα κτηνοτρόφων

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Σερρών
Αν. Τομεάρχης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων
 

 

Αθήνα , 6 Απριλίου 2011

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς : τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

Θέμα : «Οξύτατα οικονομικά προβλήματα κτηνοτρόφων»
 

Σε απόγνωση οδηγούνται σήμερα οι Έλληνες κτηνοτρόφοι εξαιτίας της απουσίας πολιτικής στήριξης του κλάδου από την Κυβέρνηση σε μια περίοδο κρίσιμη για την επιβίωσή του .

Η κατάσταση επιδεινώνεται λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής τουλάχιστον κατά 50% και την ταυτόχρονη μείωση των τιμών των προϊόντων τους σε γάλα και κρέας .

Στο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι έχει συμβάλλει η υπερβολική αύξηση της τιμής  των ζωοτροφών , η αύξηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια , η αύξηση της τιμής των καυσίμων και του αγροτικού ρεύματος , η αύξηση των εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ  και των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΟΓΑ  κ.λ.π.

Ταυτόχρονα ορισμένες βιομηχανίες καθυστερούν να αποπληρώσουν τους κτηνοτρόφους για τα προϊόντα που παράγουν , ως επί το πλείστον το γάλα , με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να δίνουν καθημερινά μία άνιση μάχη για την επιβίωσή τους απέναντι σε συμφέροντα που τους εκμεταλλεύονται σε όλα τα επίπεδα .

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :

 1)  Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση για την στήριξη των Ελλήνων κτηνοτρόφων ;

2) Τι μέριμνα έχετε λάβει ώστε να μπορούν να χρηματοδοτούνται με ευνοϊκούς όρους οι κτηνοτρόφοι , μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουν ;

3) Από το Πρόγραμμα  Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 ποια μέτρα προκηρύχθηκαν που αφορούν επενδύσεις στην κτηνοτροφία ;

4) Εάν εξακολουθεί η ένταξη των κτηνοτρόφων στο Πρόγραμμα των Νέων Αγροτών , πόσοι εντάχθηκαν και τι ποσά τους καταβλήθηκαν ;

Ο Ερωτών Βουλευτής

 

Θεόφιλος Λεονταρίδης

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει