Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΣΠΙΤΙΑ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ (ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑ, ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ, ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ) – ΜΠΟΝΟΥΣ 300€ ΣΕ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ

Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ:
ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΣΠΙΤΙΑ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ (ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑ, ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΝΟΙΚΙΟΥ, ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ) – ΜΠΟΝΟΥΣ 300€ ΣΕ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΥΣ
1. Στέγαση για χιλιάδες εργαζόμενους και ιδιαίτερα νέους μέσω της χορήγησης παροχών και της υλοποίησης σχετικών προγραμμάτων
2. Όσοι βρίσκουν εργασία κατά την περίοδο καταβολής του επιδόματος ανεργίας, εκτός από τον μισθό τους θα συνεχίσουν να εισπράττουν το 50% του επιδόματος ανεργίας
3. Μπόνους 300€ σε όσους μακροχρόνια ανέργους καταρτίζουν ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης
4. Δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών εντός επιχειρήσεων
Μιλώντας στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «Δουλειές ξανά: Αναδιοργάνωση Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της , αναβάθμιση δεξιοτήτων εργατικού δυναμικού και διάγνωσης των αναγκών εργασίας και άλλες διατάξεις» ο πρώην αν. Υπουργός Θεόφιλος Λεονταρίδης μεταξύ άλλων τόνισε:
Η κυβέρνηση προχωρά σε ριζική μεταρρύθμιση της πολιτικής για την απασχόληση, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων και του συστήματος κατάρτισης με τρεις βασικούς στόχους.
1. Θα ενισχυθούν με τη βοήθεια νέων ψηφιακών εργαλείων οι άνεργοι και ιδίως, οι μακροχρόνια άνεργοι, ώστε να βρουν δουλειά και να επιβραβευτούν ενεργά όσοι αναζητούν εργασία.
2. Να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα κατάχρησης, που έχουν εντοπιστεί, ώστε τα επιδόματα και οι παροχές να κατευθύνονται σε εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.
3. Να διασφαλιστεί ότι θα πιάνουν τόπο τα χρήματα των φορολογουμένων για τα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης, καθώς η Ελλάδα έχει μεγάλο πρόβλημα στον τομέα των δεξιοτήτων.
Ήδη, σύμφωνα με τη EUROSTAT, η ανεργία έχει μειωθεί κατά 5,3 ποσοστιαίες μονάδες, από τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας. Δηλαδή, από 17,2% του 2019, η ανεργία μειώθηκε στο 11,9% τον Φεβρουάριο του 2022. Επίσης, τον Φεβρουάριο του 2022 είχαμε το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από τον Ιούλιο 2010 και το χαμηλότερο αριθμό ανέργων από τον Μάρτιο του 2010. Ακόμη, ο αριθμός των απασχολούμενων ξεπέρασε, τον Ιούνιο του 2021, το ψυχολογικό φράγμα των τεσσάρων εκατομμυρίων -για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2001. Κι όλα αυτά, παρά την πανδημία και τις σχετικές αρνητικές προβλέψεις για την ανεργία.
Αυτές οι θετικές εξελίξεις δεν ήταν τυχαίες. Έγιναν πραγματικότητα λόγω της φορολογικής, δημοσιονομικής, αδειοδοτικής, εργασιακής και ασφαλιστικής πολιτικής της Κυβέρνησης, που ενθάρρυνε τις επενδύσεις και δημιούργησε νέες δουλειές.
Ωστόσο, δεν σταματάμε εδώ. Οι βασικές παρεμβάσεις του παρόντος νομοσχεδίου φιλοδοξούν να ενισχύσουν έτι περαιτέρω την απασχόληση, αλλά και να δώσουν λύση στο στεγαστικό πρόβλημα εργαζομένων, ανέργων και των οικογενειών τους, μέσα από ρυθμίσεις που διευκολύνουν την απόκτηση και ανέγερση ακινήτων.
Συνοπτικά, περιλαμβάνουν:
• Επίδομα εργασίας 50% του επιδόματος ανεργίας, για στους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά.
• Bonus, 300 ευρώ για την κατάρτιση ψηφιακού ατομικού σχεδίου δράσης από τους μακροχρόνια ανέργους -πάνω από 5 έτη.
• Εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων, όπως ισχύει και στην υπόλοιπη Ευρώπη, για την παραμονή -μετά το πρώτο 12μηνο- στο ψηφιακό Μητρώο Ανέργων και τη διατήρηση των βοηθημάτων, παροχών και λοιπά. Στόχος της ρύθμισης είναι η αντιμετώπιση φαινομένων κατάχρησης και απάτης που εντοπίστηκαν μετά από διασταυρώσεις, οι οποίες αποκάλυψαν περιπτώσεις προσώπων με υψηλά εισοδήματα που παρέμεναν επί χρόνια εγγεγραμμένα στο Μητρώο.
• Μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας, ενεργοποίηση της διαγραφής από τα Μητρώα ανέργων, για δύο χρόνια, κατά την πάγια ευρωπαϊκή πρακτική.
• Μεταρρύθμιση της κατάρτισης, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και δημιουργία ατομικών λογαριασμών δεξιοτήτων.
• Σύνδεση των αμοιβών παρόχων κατάρτισης και καταρτιζομένων με τα αποτελέσματα της κατάρτισης.
• Επίσης, με το νομοσχέδιο, η Κυβέρνηση ενισχύει έμπρακτα το θεσμό της οικογένειας. Ενισχύει τα νέα ζευγάρια, ως θεμέλιο της ελληνικής κοινωνίας, με την επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής. Με τα μέτρα, τα οποία θα εξειδικευθούν μετά την ψήφιση του νόμου, θα επιδοτείται η ενοικίαση και η αγορά σπιτιού με τη χορήγηση φθηνών και άτοκων δανείων.
• Αναβάθμιση του μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, με σκοπό τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς.
• Θέσπιση του ατομικού λογαριασμού δεξιοτήτων, ενός ψηφιακού εργαλείου στα χέρια του πολίτη, όπου θα καταγράφονται οι δεξιότητες, οι καταρτίσεις και οι πιστοποιήσεις που λαμβάνει ή και δικαιούται ο καταρτιζόμενος.
• Θέσπιση της δημιουργίας χώρων φύλαξης βρεφών εντός επιχειρήσεων. Αντικείμενο της δράσης είναι η χρηματοδότηση συνολικά 120 επιχειρήσεων για τη δημιουργία και τον εξοπλισμό χώρων φύλαξης βρεφών ηλικίας από 6 μηνών έως 2,5 ετών εντός των εγκαταστάσεων όπου ασκούν τη δραστηριότητά τους. Τη στελέχωση του χώρου με έως 2 βρεφονηπιοκόμους, βοηθούς βρεφονηπιοκόμων ή επαγγελματίες συναφών ειδικοτήτων, για χρονικό διάστημα 24 μηνών. Ωφελούμενοι είναι οι γονείς παιδιών που απασχολούνται στην εγκατάσταση όπου δημιουργείται ο χώρος φύλαξης. Οι επιχειρήσεις αναλαμβάνουν την υποχρέωση διατήρησης του χώρου και των θέσεων του προσωπικού για άλλους 24 μήνες μετά τη λήξη της περιόδου χρηματοδότησης.
Το δικαίωμα στην εργασία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και προστατεύεται από αυτό. Η κυβέρνηση με το παρόν νομοσχέδιο βάζει ένα ακόμα λιθαράκι για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο.

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει