Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ : «ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ»

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
τ. Αν. Υπουργός Εσωτερικών
Βουλευτής Ν.Σερρών

 

Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ :

«ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΗ»

  • Έκκληση προς τον Υπουργό να στελεχωθεί το Νοσοκομείο Σερρών με αναισθησιολόγο και άλλες κατάλληλες ιατρικές ειδικότητες ώστε να προχωρήσουν τα τακτικά χειρουργεία.
  • Καθιέρωση του προσωπικού γιατρού για κάθε πολίτη. Δωρεάν για όλους, και για τους ανασφάλιστους. Υπεύθυνος για:

o διαχείριση χρόνιων νοσημάτων και συντονισμό, διασύνδεση με άλλους ειδικούς γιατρούς, καθώς και με νοσοκομεία αναφοράς

o υποστήριξη, προσανατολισμό και υπεύθυνη καθοδήγηση ασθενών μέσα στο σύστημα υγείας

o εφαρμογή προγραμμάτων προληπτικού και προσυμπτωματικού ελέγχου

o κατεύθυνση ασθενών σε άλλους ειδικούς γιατρούς και σε άλλα επίπεδα περίθαλψης

o δημιουργία και τήρηση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για κάθε πολίτη

  • Προσλήψεις 4.000 νοσηλευτών, 910 λοιπού προσωπικού και 700 γιατρών
  • Θέσπιση απογευματινών χειρουργείων

Ο Θεόφιλος Λεονταρίδης μιλώντας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας «γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του εθνικού οργανισμού παροχής υπηρεσιών υγείας και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και άλλες διατάξεις», μεταξύ άλλων τόνισε:

Με το νομοσχέδιο αυτό, θα παρέχονται στο άμεσο μέλλον αναβαθμισμένες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε όλους τους πολίτες. Βασική μεταρρύθμιση είναι η καθιέρωση του προσωπικού γιατρού. Κάθε πολίτης αποκτά δωρεάν, το τονίζω αυτό, σύμβουλο υγείας. Έναν γιατρό, ο οποίος θα έχει τον ιατρικό του φάκελο, θα τον ενημερώνει και θα του δίνει τις απαραίτητες οδηγίες. Η επιλογή του γιατρού θα είναι αποκλειστικό προνόμιο του πολίτη και θα γίνεται μέσα από το σύστημα στο οποίο θα έχουν δηλώσει συμμετοχή οι γιατροί. Με τον προσωπικό γιατρό, κάθε πολίτης πλέον θα έχει πρόσβαση σε περισσότερους ειδικούς γιατρούς.

Έτσι διευρύνονται οι παροχές υγείας για τον πολίτη. Υπάρχει επίσης πρόνοια, ώστε προσωπικό γιατρό να μπορούν να έχουν ακόμα και οι ανασφάλιστοι.

Οι υπηρεσίες που θα παρέχει ο προσωπικός γιατρός, περιλαμβάνουν τη διαχείριση των πλέον συχνών χρόνιων νοσημάτων, την υποστήριξη, τον προσανατολισμό και την καθοδήγηση των ασθενών και τη δημιουργία ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για κάθε πολίτη.

Ο προσωπικός γιατρός με άλλα λόγια, είναι το στήριγμα των πολιτών σε θέματα υγείας. Σε αυτόν ο πολίτης θα απευθύνεται όταν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας. Αυτόν θα συμβουλεύεται, από αυτόν θα παίρνει οδηγίες, κατεύθυνση, παραπεμπτικό για την επόμενη κίνηση στο σύστημα υγείας. Ο προσωπικός γιατρός θα παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα στο άτομο, με σκοπό την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας. Ο πολίτης θα μπορεί να επιλέγει ελεύθερα από τους γιατρούς που θα συμμετέχουν ως προσωπικοί γιατροί στην περιοχή που διαμένει. Αυτοί μπορεί να είναι γιατροί κέντρων υγείας, συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ ή και ιδιώτες γιατροί. Επίσης, αν βρίσκεται σε περιοχή όπου δεν υπάρχουν γιατροί θα μπορεί να επιλέξει και γιατρό από άλλη περιοχή και να τον συμβουλεύεται με τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας. Οι υπηρεσίες του προσωπικού γιατρού θα παρέχονται δωρεάν για τους πολίτες που έχουν εγγραφεί σε αυτόν.

Αυτές είναι:

1ο διαχείριση χρόνιων νοσημάτων και συντονισμό, διασύνδεση με άλλους ειδικούς γιατρούς, καθώς και με νοσοκομεία αναφοράς.

2ο υποστήριξη, προσανατολισμό και υπεύθυνη καθοδήγηση ασθενών μέσα στο σύστημα υγείας.

3ο εφαρμογή προγραμμάτων προληπτικού και προσυμπτωματικού ελέγχου, καθώς και εφαρμογή και παρακολούθηση προγραμμάτων εμβολιασμού.

4ο κατεύθυνση ασθενών σε άλλους ειδικούς γιατρούς και σε άλλα επίπεδα περίθαλψης, καθώς και σε διαγνωστικές εξετάσεις συμπεριλαμβανομένων των προληπτικών και προσυμπτωματικού ελέγχου.

5ο δημιουργία και τήρηση του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για κάθε πολίτη που είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο του προσωπικού γιατρού, διασφαλίζοντας τη συνέχεια και τον συντονισμό της φροντίδας.

Τονίζεται ιδιαιτέρως, ότι ο προσωπικός γιατρός δεν εμποδίζει τον πολίτη να πάει απευθείας σε ειδικούς γιατρούς και οι ειδικοί γιατροί μπορούν και αυτοί να παραπέμπουν τον πολίτη στα νοσοκομεία όπως και ο προσωπικός γιατρός. Το σύστημα παραπομπών από τον προσωπικό γιατρό δεν ισχύει ασφαλώς για τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά. Παράλληλα, δημιουργείται πλαίσιο συνεργασίας με ιδιώτες που έχει ιδιαίτερη σημασία για την περιφέρεια, καθώς οι δημόσιες δομές θα εξασφαλίσουν με διαφανείς και συμφέρουσες συμβάσεις εξοπλισμό και υπηρεσίες για την κάλυψη των αναγκών τους.

Όσον αφορά, κενά και ελλείψεις στο ΕΣΥ, προγραμματίζονται προσλήψεις.

Ήδη έχουν ανακοινωθεί μόνο για το 2022, 4.000 προσλήψεις νοσηλευτών, 910 λοιπού προσωπικού και 700 γιατρών. Όπου έχουν αποβεί άγονες οι προκηρύξεις κάλυψης των θέσεων, ή άκαρπη εκδήλωση ενδιαφέροντος των ιδιωτών γιατρών για την κάλυψη των κενών θέσεων, τα κενά θα καλυφθούν από ιδιώτες γιατρούς.

Ακόμη, με τη θέσπιση των απογευματινών χειρουργείων, ο ασθενής θα έχει μία επιπλέον οικονομικότερη επιλογή από τις ιδιωτικές κλινικές, χωρίς να θίγεται καθόλου η πρωινή λίστα των χειρουργείων του ΕΣΥ . Ο γιατρός θα έχει επιπλέον οφέλη και συνολικά το προσωπικό, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό, ενώ και το νοσοκομείο θα έχει έσοδα που θα τα χρησιμοποιεί το ίδιο, επιστρέφοντας αυτά τα χρήματα στους πολίτες βελτιώνοντας τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Με αυτόν τον τρόπο, δίνουμε τη δυνατότητα στον πολίτη να μπορεί να επιλέγει γιατρό του δημόσιου συστήματος. Έτσι με πολύ λιγότερο κόστος από ότι στον ιδιωτικό τομέα, οι πολίτες θα χρησιμοποιούν τα απογευματινά χειρουργεία κοστολογημένα με μικρό κόστος.

Εδώ και πολλά χρόνια το φαινόμενο της μαζικής προσέλευσης στα νοσοκομεία περιστατικών που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν κάλλιστα από την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, εμπόδιζε διαχρονικά την ομαλή λειτουργία του συστήματος και ταλαιπωρούσε τους ασθενείς. Ο θεσμός του προσωπικού γιατρού πέραν ότι θα δώσει λύση στο χρόνιο αυτό πρόβλημα, θα οδηγήσει με τις υπόλοιπες καίριες παρεμβάσεις του νομοσχεδίου σε ποιοτικότερες παροχές υγείας για όλους τους συμπολίτες μας.

Πιστεύω, ότι η κοινωνία θα αγκαλιάσει τον θεσμό αυτό του προσωπικού γιατρού που μαζί με την καλή οργάνωση των απογευματινών χειρουργείων, θα υπάρξει και οικονομικό όφελος και μείωση του χρόνου της λίστας αναμονής των πολιτών, που σήμερα ταλαιπωρούνται μέχρις ότου έλθει η σειρά τους να κάνουν κάποια χειρουργική επέμβαση υπό την προϋπόθεση βέβαια να γίνουν και οι αναγκαίες προσλήψεις ειδικοτήτων γιατρών που λείπουν σήμερα ιδιαίτερα από τα περιφερειακά νοσοκομεία.

Αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο Σερρών λόγω συνταξιοδοτήσεων και λόγω μη ύπαρξης ενδιαφέροντος από γιατρούς ειδικοτήτων για θέσεις που προκηρύσσονται, όπως παραδείγματος χάριν αναισθησιολόγου, δεν γίνονται τα τακτικά χειρουργεία όπως πρέπει, γιατί υπάρχει ένας αναισθησιολόγος και ένας ο οποίος έρχεται από ένα άλλο νοσοκομείο. Οπότε, αναγκάζονται να αναζητήσουν νοσοκομείο της περιοχής της Θεσσαλονίκης όπου και εκεί βέβαια περιμένουν αρκετό διάστημα για να κάνουν κάποια χειρουργική επέμβαση.

Πρέπει να βρεθούν λύσεις, γιατί οι περισσότεροι γιατροί προτιμούν τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Πιστεύω ότι, με αυτό το νομοσχέδιο και με τις προσλήψεις που θα γίνουν, να υπάρχει τουλάχιστον, ενδιαφέρον και κίνητρα, ώστε να στελεχωθούν τα νοσοκομεία μας και να λειτουργήσει με πολύ καλύτερο ρυθμό το σύστημα υγείας και η πρωτοβάθμια και τα χειρουργεία στα νοσοκομεία.

 

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει