Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ.

Λεονταρίδης Θεόφιλος
τ. Αν. Υπουργός Εσωτερικών
Βουλευτής Ν.Σερρών

Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

• Πρόγραμμα αντιμετώπισης της Παιδικής Παχυσαρκίας

• Μέτρα προώθησης των προληπτικών Διαγνωστικών εξετάσεων για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας

• Ευκολότερη πρόσβαση παιδιών και εφήβων με κινητικά προβλήματα σε υπηρεσίες φυσικοθεραπείας

• Κινητές ομάδες υγείας σε δύσβατες περιοχές

Ο Θεόφιλος Λεονταρίδης μιλώντας επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για τους φαρμακευτικούς συλλόγους, μεταξύ άλλων είπε: Το νομοσχέδιο «Φαρμακευτικοί Σύλλογοι – Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος – Ινστιτούτο Φαρμακευτικών Επιστημονικών Ερευνών και άλλες ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας» είναι το τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου και εισάγει μεταξύ άλλων, μερικές πολύ σημαντικές διαρθρωτικές ρυθμίσεις

Πριν αναφερθώ σε αυτές όμως, θα ήθελα να τονίσω ότι ως κυβέρνηση, στον τομέα της υγείας, έχουμε προχωρήσει σε μερικές πάρα πολύ σημαντικές τομές. Στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στον ΕΟΠΥΥ, στον προσωπικό γιατρό. Στη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας, στη δυνατότητα καλύτερης στελέχωσης των νοσοκομείων, στα θέματα προμηθειών του δημοσίου, στο κομμάτι των μεταμοσχεύσεων, της ανακουφιστικής ιατρικής, της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Και είναι καλό να τα υπενθυμίζουμε αυτά.

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο ρυθμίζονται μεταξύ άλλων, επείγοντα ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου, όπως ενδεικτικά:

– προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για την υλοποίηση του Προγράμματος «Αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας». Η αναγκαιότητα θέσπισης της σχετικής δράσης είναι μεγάλη καθόσον σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και σχετική έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η Ελλάδα παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών στην Ευρώπη. Το πρόγραμμα για την παιδική παχυσαρκία που υπογράψαμε με τη γιούνισεφ, είναι ένα Πρόγραμμα Δημόσιας Υγείας, ένα Πρόγραμμα για τα παιδιά μας, χωρίς να δημιουργήσουμε συνθήκες ούτε στιγματισμού, ούτε περιθωριοποίησης. Στόχος είναι να μπορούμε να τους δώσουμε τη δυνατότητα ενός πιο υγιούς τρόπου ζωής τόσο στο κομμάτι της διατροφής όσο και στο κομμάτι της φυσικής αγωγής, διότι αποτελεί ένα στοίχημα όλων μας η χώρα μας να μην είναι πρώτη ή δεύτερη στην παιδική παχυσαρκία.

– Λαμβάνονται μέτρα προώθησης των προληπτικών Διαγνωστικών εξετάσεων για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας», οι οποίες καλύπτονται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επαναπροσδιορίζονται οι τιμές αποζημίωσης με στόχο την όσον το δυνατόν μαζικότερη προσέλευση εκείνων των Μονάδων φροντίδας υγείας που έχουν κατά νόμο το δικαίωμα να προβαίνουν στην ιατρική πράξη της δειγματοληψίας.

Και οι 2 αυτές ρυθμίσεις για την παιδική παχυσαρκία και την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας έχουν ένα κοινό παρονομαστή. Την πρόληψη. Γιατί είναι βάση της φιλοσοφίας μας ότι πρέπει να επενδύσουμε στην πρόληψη και πρέπει να επενδύσουμε στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

– διευκολύνεται η πρόσβαση των παιδιών και εφήβων με κινητικά προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών φυσικοθεραπείας, με τη δυνατότητά τους να λαμβάνουν τις υπηρεσίες και από μη συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές, δεδομένου ότι δεν υπάρχει επαρκές δίκτυο συμβεβλημένων φυσικοθεραπευτών με τον ΕΟΠΥΥ σε όλη την επικράτεια,

– επεκτείνεται η δράση και το έργο των Κινητών Ομάδων Υγείας σε πληθυσμούς περιοχών με δυσχερή πρόσβαση σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας καθώς και σε ευάλωτες και ευπαθείς, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ομάδες του πληθυσμού, οπουδήποτε στη χώρα, με σκοπό την υποστήριξη και ενίσχυση του έργου που παρέχουν οι δημόσιες μονάδες παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών όσο γίνεται πιο κοντά στον πολίτη,

Ολοκληρώνουμε σιγά-σιγά μια τετραετία με μεγάλες προκλήσεις, σε πολλαπλά μέτωπα. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την πανδημία, είχαμε έναν αδιανόητο πόλεμο στην Ευρώπη, ο οποίος με τη σειρά του έφερε ένα πανευρωπαϊκό κύμα ακρίβειας που έπληξε και τη χώρα μας. Αντιμετωπίσαμε επιτυχώς μια προσχεδιασμένη μεταναστευτική εισβολή στον Έβρο και μια βαθύτατη κρίση στις διμερείς μας σχέσεις με την Τουρκία. Κάναμε συμμαχίες, θωρακίσαμε τη χώρα σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο. Οργανώσαμε τον εμβολιασμό κατά τρόπο υποδειγματικό. Πήραμε αλλεπάλληλα μέτρα, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Αντιμετωπίσαμε δηλαδή κάθε αντιξοότητα με επιτυχία. Ασφαλώς, έγιναν και λάθη. Όλα αυτά βέβαια, προϋπέθεταν σταθερή και αυτοδύναμη κυβέρνηση ικανή να λαμβάνει αποφάσεις γρήγορα ώστε να είναι αποτελεσματική. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, εκτιμώ ότι οι συμπολίτες μας, γνωρίζοντας όλα αυτά, θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους σε εμάς ώστε να συνεχίσουμε στο δρόμο της προόδου και της ευημερίας.

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει