Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Ο Θεόφιλος Λεονταρίδης στη Βουλή για τη στήριξη και προστασία των εργαζομένων.

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
τ. Αν. Υπουργός Εσωτερικών
Βουλευτής Ν.Σερρών

 

Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ επεσήμανε κάποιες από τις σημαντικότερες ρυθμίσεις που αφορούν τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους

1) Δίνεται άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές

2) Γονική άδεια 4 μηνών για κάθε γονέα με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για 2 μήνες

3) Χορηγείται ειδική άδεια προστασίας μητρότητας 6 μηνών με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ και στην υιοθεσία τέκνων

4) Δίνεται άδεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στον ιδιωτικό τομέα

5) Επεκτείνονται ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών

6) Αυξάνεται σε 150 ο αριθμός των επιτρεπόμενων ωρών υπερωρίας για όλες τις επιχειρήσεις

7) Θεσπίζουμε μέτρα κατά της βίας και της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας

Εισάγουμε την ψηφιακή κάρτα εργασίας ώστε εκτός των άλλων να καταγράφεται ο πραγματικός χρόνος εργασίας, ο χρόνος υπερωριών και υπερεργασίας που πρέπει να πληρώνονται.

9) Υλοποιούμε ένα πάγιο αίτημα για την εξίσωση των αποζημιώσεων των εργατοτεχνιτών με αυτή των υπαλλήλων

10) Εισάγουμε άδεια φροντιστή για συγγενή με ανάγκη φροντίδας

Ο πρώην υπουργός Θεόφιλος Λεονταρίδης μιλώντας στη Βουλή στο νομοσχέδιο για την «Προστασία της Εργασίας» μεταξύ άλλων τόνισε:

Η πάγια πρακτική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που αποκαλύφθηκε περίτρανα τα χρόνια που μας πέρασαν και κυβέρνησε, είναι η τεράστια απόσταση λόγων και έργων, η εντυπωσιακή προπαγάνδα με παραπλανητικά συνθήματα αντί εύστοχης και εμπεριστατωμένης κριτικής και η ένδεια επιχειρημάτων με εκφορά στείρου αντιπολιτευτικού λόγου.

Είναι άξιον απορίας αν πιστεύετε σε αυτά που λέτε ή προσπαθείτε να παρασύρετε τον κόσμο που δεν διαβάζει νομοσχέδια εφευρίσκοντας μειονεκτήματα εκεί που δεν υπάρχουν, παραποιώντας την αλήθεια, έχοντας ως οδηγητή στην πορεία σας ότι «πες, πες κάτι θα μείνει». Δεν καταλάβατε όμως ότι σας έχει πάρει χαμπάρι ο κόσμος. Αυτά δεν περνάνε πια στην κοινωνία.

Τι να κάνουμε; Έπρεπε να κυβερνήσετε για να αποκαλυφθείτε. Έστω και με ζημιά όλων όσων σας πίστεψαν και των υπολοίπων που σας ανέχτηκαν. Το στυλ όμως αυτό τελείωσε, χρεοκόπησε. Μην το επαναλαμβάνετε και στο νομοσχέδιο αυτό για την προστασία της εργασίας.

Για τη Νέα Δημοκρατία η αξιοπρεπής, πλήρης και παραγωγική εργασία για όλους είναι:

1) Συνταγματικό δικαίωμα, βασικό και αναφαίρετο.

2) Προϋπόθεση για ατομική και συλλογική προκοπή.

3) Εργαλείο για την ανάπτυξη και τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

4) Απάντηση στις ανάγκες των ανθρώπων.

5) Εγγύηση της ισότητας των ευκαιριών.

Ποια είναι όμως τα οφέλη των εργαζομένων με το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας, που αποτελεί μια μεγάλη παρέμβαση, που εκσυγχρονίζει την εργατική νομοθεσία, η οποία σε μεγάλο βαθμό δεν έχει αλλάξει από το 1982, όταν δεν υπήρχε το ίντερνετ, η τηλεργασία και η δομή της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας ήταν πολύ διαφορετική;

Εισάγουμε την ψηφιακή κάρτα εργασίας, που θα συμβάλλει αποφασιστικά στον έλεγχο και στην πάταξη της μαύρης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής. Είναι ένα πάγιο αίτημα των εργαζομένων και των συνδικάτων που η Κυβέρνηση κάνει πραγματικότητα. Θα την χρησιμοποιεί ο εργαζόμενος κατά την είσοδο και έξοδο του από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, ώστε να καταγράφεται ο χρόνος εργασίας, ο χρόνος υπερωριών και η υπερεργασία. Θα είναι ένα ισχυρό μέσο προστασίας των εργαζομένων από την εκμετάλλευση των εργοδοτών, αλλά και για τους τίμιους εργοδότες που αντιμετωπίζουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό όσων ασκούν καταχρηστικές πρακτικές. Εάν δεν το θεωρείτε σωστό, μην το ψηφίζετε

Αναβαθμίζεται σε ανεξάρτητη αρχή η επιθεώρηση εργασίας με τέτοιο τρόπο, ώστε οι έλεγχοι στην αγορά εργασίας να μην επηρεάζονται από τη βούληση της εκάστοτε Κυβέρνησης.

Θεσπίζουμε επίσης μέτρα κατά της βίας και της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας:

Συγκεκριμένα, διευρύνεται το πεδίο των απαγορευμένων συμπεριφορών, αλλά και των προστατευόμενων προσώπων, ενισχύονται οι υποχρεώσεις των εργοδοτών, μεταξύ άλλων με την υποχρέωση κατάρτισης πολιτικών για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση και δρομολογούνται πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

Ενισχύονται τα υφιστάμενα μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας. Κατοχυρώνεται δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία αλλά και ανάληψη του κόστους (εξοπλισμού, συντήρησης κ.λπ.), από τον εργοδότη. Υλοποιείται ένα πάγιο αίτημα των συνδικάτων για την εξίσωση των αποζημιώσεων των εργατοτεχνιτών με αυτή των υπαλλήλων.

Όσον αφορά τα ζητήματα συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής:

  • Θεσπίζεται άδεια πατρότητας δεκατεσσάρων ημερών με αποδοχές.
  • Προβλέπεται γονική άδεια τεσσάρων μηνών για κάθε γονέα, με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους δύο μήνες.
  • Επεκτείνεται η άδεια λοχείας εννέα εβδομάδων μετά τη γέννα και στις περιπτώσεις υιοθεσίας τέκνων. Χορηγείται ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας έξι μηνών με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ και στην υιοθεσία τέκνων.
  • Παρέχεται μειωμένο ωράριο, άδεια φροντίδας τέκνου, και στη μητέρα που απέκτησε τέκνο με τη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας.
  • Δίνεται άδεια υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στον ιδιωτικό τομέα.
  • Εισάγεται άδεια φροντιστή πέντε ημερών για συγγενή με ανάγκη φροντίδας.
  • Επεκτείνονται οι ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών.

Θεσπίζουμε την ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία κατά τη διάρκεια απεργιών σε κλάδους κοινής ωφέλειας, καταρχήν σε 33%. Έτσι δεν θα μπορεί μια απεργία να αφήνει τη χώρα χωρίς ρεύμα, συγκοινωνίες, αποκομιδή απορριμμάτων που δημιουργούν φυσικά και κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Επειδή όμως, έγινε και πολύς λόγος για την κατάργηση όχι του οκταώρου η Κυβέρνηση συμπεριέλαβε διάταξη που αναφέρεται ότι η οκτάωρη ημερήσια, η σαραντάωρη εβδομαδιαία και η πενθήμερη εργασία δεν θίγονται. Μάλιστα το νομοσχέδιο δίνει μία επιπλέον δυνατότητα, την εφαρμογή τετραήμερης εβδομαδιαίας απασχόλησης. Αυξάνονται σε 150 ώρες ετησίως ο αριθμός των επιτρεπόμενων ωρών υπερωρίας, για όλες τις επιχειρήσεις. Διευρύνουμε τη λίστα των περιπτώσεων άκυρης απόλυσης:

1) Άκυρες είναι οι απολύσεις σε περιπτώσεις βίας και παρενόχλησης.

2) Η απόλυση του πατέρα νεογεννηθέντος τέκνου μέχρι 6 μηνών.

3) Εργαζομένων που έλαβαν ή ζήτησαν οποιαδήποτε άδεια.

4) Εργαζομένων που αρνήθηκαν να συμφωνήσουν σε διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

5) Τηλεργαζομένων που άσκησαν το δικαίωμα αποσύνδεσης.

Ενώ τέλος αντιστρέφουμε το βάρος της απόδειξης στην απόλυση εργαζομένου. Θεωρείται, δηλαδή ότι καταρχήν ο εργαζόμενος έχει δίκιο και είναι ο εργοδότης που πρέπει να αποδείξει το αντίθετο.

Υπάρχει όμως και το θέμα της χρηματικής αποζημίωσης, αντί της επαναπρόσληψης.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης ανέφερε:

Βρισκόμαστε προ των πυλών μιας τεράστιας ευκαιρίας, μοναδικής για την Ελλάδα, του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι μια ευκαιρία ιστορικών διαστάσεων που σπάνια προσφέρεται στην ιστορία μικρών κρατών και μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες για την ελληνική οικονομία.

Στόχος μας είναι αφενός η αναπτυξιακή δυναμική να δημιουργήσει περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας και αφετέρου η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού να μπορεί να στηρίξει την ανάκαμψη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Οι πολιτικές που προωθούμε στον τομέα της εργασίας χαρακτηρίζονται από συμπληρωματικότητα, αποδοτικότητα, ενίσχυση νέων τομέων απασχόλησης, στοχευμένες δράσεις, αναβάθμιση του εργατικού δυναμικού, δημιουργία ενός διχτιού ασφάλειας για όλους.

Σχεδιάζουμε μια κοσμογονία επενδύσεων, με στόχο να καλυφθεί το επενδυτικό κενό της προηγούμενης δεκαετίας.

Αντί, αγαπητοί φίλοι της Αντιπολίτευσης να μεμψιμοιρείτε και να ψάχνετε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν, κάντε την υπέρβαση και στηρίξτε θεσμικές ρυθμίσεις, αμοιβαία επωφελείς τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους εργοδότες.

 

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει