Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Ο Θεόφιλος Λεονταρίδης στη Βουλή για το νομοσχέδιο: «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες, επείγουσες ρυθμίσεις για τη στήριξη της οικονομίας» 

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
τ. Αν. Υπουργός Εσωτερικών
Βουλευτής Ν.Σερρών

 

  • ΔΙΧΤΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ .
  • ΕΞΑΙΡΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2020 .
  • ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΠΑΓΕΤΟ ΣΕ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΑ , ΟΠΩΡΟΦΟΡΑ , ΚΕΡΑΣΙΑ , ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ .
  • ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΓΑ , ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΗΡΙΧΤΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ «ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΣ»
  • ΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
  • ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ

ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΛΟΓΟ Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ:«Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες, επείγουσες ρυθμίσεις για τη στήριξη της οικονομίας» μεταξύ άλλων τόνισε :

Με το παρόν νομοσχέδιο προωθείται ένα πραγματικό δίχτυ ασφάλειας και προστασίας για την ανακούφιση των επιχειρήσεων, των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και των κατόχων αγροτικών εκμεταλλεύσεων που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, από τις θεομηνίες, που θα στηρίζεται με έναν τρόπο πιο ευέλικτο, συνεκτικό και οργανωμένο.

Οι σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές, καύσωνες, παγετοί θα έχουν ως συνέπεια την καταστροφή περιουσιακών στοιχείων, κατασκευών, υποδομών και την μείωση του αγροτικού εισοδήματος.

Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι κατακερματισμένο και αναποτελεσματικό με πληθώρα εμπλεκομένων φορέων και ελλιπή συντονισμό.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου επιδιώκεται η συνολική αναμόρφωση και ενδυνάμωση του θεσμικού πλαισίου στον τομέα της κρατικής αρωγής μετά από την επέλευση της θεομηνίας.

Ο πρώην Υπουργός υπογράμμισε :

Οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι είναι:

1.- Η οριοθέτηση και επιτάχυνση των διαδικασιών.

2.-Ο συντονισμός των διαδικασιών προώθησης των μέτρων ενίσχυσης και αποκατάστασης σε εθνικό επίπεδο.

3.- Η ψηφιοποίηση των διαδικασιών.

4.- Η θεσμοθέτηση συγκεκριμένων και επαρκών εγγυήσεων για την τήρηση των κανόνων των κρατικών ενισχύσεων, η ταυτόχρονη αποφυγή νομοθετικών αλληλοεπικαλύψεων και η κάλυψη νομοθετικών κενών.

Μακροπρόθεσμοι στόχοι είναι:

1.- Η αποκατάσταση της κανονικότητας στην οικονομική ζωή πληττόμενων επιχειρήσεων μετά από μια έκτακτη συνθήκη.

2.- Η στήριξη της εθνικής οικονομίας μέσω της προστασίας του εισοδήματος των επιχειρήσεων και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων .

Τι προβλέπει η νέα νομοθεσία και τι σκοπό έχει;

1.- Διαμορφώνεται ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό και απλοποιημένο πλαίσιο για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων, που έχουν πληγεί από θεομηνίες.

2.- Προβλέπεται η διαμόρφωση μιας διαδικασίας συντονισμού των μέτρων αποκατάστασης και στήριξης.

3.- Δημιουργούνται εξειδικευμένες δομές για υπηρεσιακή διαχείριση του καθεστώτος στήριξης των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα : Αποσαφηνίζονται οι δικαιούχοι και κωδικοποιείται η διαδικασία τόσο της επιχορήγησης, όσο και της προκαταβολής.

Θεσμοθετείται με τρόπο απλό και υπολογισμένο το πλαίσιο αναφορικά με την ενίσχυση της πρώτης αρωγής, με ένα εφάπαξ βοήθημα, που στοχεύει στην άμεση ανακούφιση των επιχειρήσεων.

Εντάσσονται στο θεσμικό πλαίσιο των δικαιούχων αποζημίωσης από θεομηνία, οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις τόσο των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, όσο και ένα μικρότερο ποσοστό των ιδιωτών που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Ήδη ενεργοποιείται ο νέος νόμος για την κρατική αρωγή και τίθεται σε εφαρμογή. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, που είδε από κοντά τις σημαντικές ζημιές στην αγροτική παραγωγή από τον παγετό, « η καταγραφή των ζημιών θα γίνει με ακρίβεια και οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν με δικαιοσύνη και ταχύτητα.»

Για αυτό και άμεσα γίνεται έκτακτη σύσκεψη μεταξύ του ΕΛΓΑ, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του Υπουργείου Οικονομικών, για μια ακόμα έκτακτη οικονομική ενίσχυση του ΕΛΓΑ, προκειμένου να στηριχθούν οι πληγέντες παραγωγοί, αλλά και οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που συνδέονται με την αγροτική παραγωγή.

«Νοιαζόμαστε και για τους εργαζόμενους και θέλουμε να γνωρίζουν όλες και όλοι ότι κανείς δεν θα μείνει απροστάτευτος από το Κράτος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την ασφαλιστική τους κάλυψη» τόνισε ο Πρωθυπουργός .

Ήδη υποβάλλονται δηλώσεις εκ μέρους των αγροτών και προσλαμβάνονται επιπλέον γεωπόνοι για τον ΕΛΓΑ για την ταχύτατη καταγραφή των εκτεταμένων ζημιών από τους παγετούς σε οπωροκηπευτικά, φρούτα και δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως αμύγδαλα, κεράσια, ροδάκινα, αχλάδια και άλλα.

Δημιουργούνται, ακόμη, σύμφωνα με το νομοσχέδιο επιτροπές κρατικής αρωγής στις περιφέρειες για τις καταγραφές και εκτιμήσεις των ζημιών σε επιχειρήσεις. Ψηφιοποιείται η διαδικασία με την δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για γρήγορη και αποτελεσματική οικονομική ενίσχυση.

Παρέχονται κίνητρα για την ιδιωτική ασφάλιση. Παράλληλα, το Υπουργείο οικονομικών προτείνει με το νομοσχέδιο πέραν της επιχορήγησης και για το ποσό που καλύπτεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, να ισχύει το αφορολόγητο, ακατάσχετο και ανεκχώρητο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, η μη υπαγωγή σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, καθώς και η μη δέσμευση, ο μη συμψηφισμός με βεβαιωμένα χρέη στη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο στους Δήμους στις Περιφέρειες τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Επίσης, το σχέδιο νόμου εξαιρεί από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος τους αγρότες και τους αλιείς. Το συγκεκριμένο μέτρο τίθεται σε εφαρμογή και από το προηγούμενο φορολογικό έτος, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική φορολογική ελάφρυνση για αυτές τις δύο κατηγορίες επαγγελματιών.

Η Κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στην ανακούφιση των πολιτών, την αποσόβηση των κινδύνων οικονομικών κραδασμών από την κλιματική αλλαγή, αλλά και την αποκατάσταση της κανονικότητας στην οικονομική ζωή των πληττόμενων επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, μετά από μια έκτακτη συνθήκη και αυτό το αποδεικνύει στην πράξη με άμεσο, λειτουργικό και δίκαιο τρόπο.

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει