Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Ο Θεόφιλος Λεονταρίδης στη Βουλή για το νομοσχέδιο «ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοιού COVID 19»

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
τ. Αν. Υπουργός Εσωτερικών
Βουλευτής Ν.Σερρών

 

Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

1.-Μείωση του απαιτούμενου αριθμού των ενσήμων από 100 σε 50 για το επίδομα ανεργίας στους εποχιακά εργαζόμενους

2.- Δίνεται η δυνατότητα πληρωμής ληξιπρόθεσμων πολιτών προς τους ΟΤΑ εως και 120 δόσεις

3.-Η ένταξη των συνανθρώπων μας με αναπηρία όρασης σε απαλλακτικές διατάξεις με ποσοστό 80% από 100% που ήταν

4.-Ακατάσχετες αφορολογητες και ανεκχώρητες οι ενισχύσεις στο πλαίσιο δράσεων για την αντιμετωπιση της πανδημίας στον πρωτογενή τομέα

5.- Ενίσχυση του e – EΦKA με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή προκειμένου να εκκαθαριστούν οι εκκρεμής συντάξεις

6.- Παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας , αυτοαπαασχολουμένων , ελευθερων επαγγελματιών , ασφαλισμένων στον τέως ΟΓΑ από την εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών τους για τα έτη 2017,2018 , 2019

7.-Να δοθεί μεγαλύτερη παράταση από τον έναν χρόνο που είναι στη διάταξη προς ψήφιση για την κατάργηση των δημοσιεύσεων που αφορούν συμβάσεις έργων , προμηθειών η υπηρεσιών του Δημοσίου στον περιφερειακό και τοπικό τύπο .

Ο πρώην Υπουργός μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο «ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοιού COVID 19 , την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς ,την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων , τη ρύθμιση οφειλών προς τους ΟΤΑ» μεταξύ άλλων τόνισε :

Το κατεπείγον νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας ρυθμίζει μία σειρά θεμάτων από διαφορετικά Υπουργεία, που κατά βάση σχετίζονται με την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Πρέπει να μας πει η αντιπολίτευση εάν την ενδιαφέρει η ουσία του νομοσχεδίου ή οι εντυπώσεις και η εμμονή της εάν είναι κατεπείγον το νομοσχέδιο ή όχι. Επειδή, κύριοι της αντιπολίτευσης είστε σε προφανή δυσκολία, διότι τις διατάξεις του νομοσχεδίου είναι δύσκολο να τις καταψηφίσετε, καταφεύγετε σ΄αυτά τα ψεύτικα διλήμματα και ψευτοεπιχειρήματα.

Είναι δυνατόν να αναρωτιόμαστε για το αν είναι επείγουσες διατάξεις που αφορούν, για παράδειγμα, στα θέματα δημόσιας υγείας, για τις δοκιμασίες των μοριακών ελέγχων, για τις δράσεις των κινητών μονάδων υγείας ειδικού σκοπού, για την διαδικασία χορήγησης φαρμάκων στους νοσούντες από covid, για τη διαδικασία αποστολής φαρμάκων σε ευπαθείς ομάδες, για τη δυνατότητα κατ΄οίκον και εξ αποστάσεως παροχής ιατρικών υπηρεσιών των ιατρών του ΕΟΠΥΥ, για τη δυνατότητα πρόσληψης επικουρικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και μετακίνησης αυτού, ή για τις συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου των γιατρών ή την δυνατότητα απασχόλησης ιδιωτών γιατρών που απαιτούνται;

Αλλά υπάρχουν και πολλές χρήσιμες διατάξεις από διάφορα Υπουργεία και θα ήθελα να επιμείνω σε αυτές, μια και ο χρόνος είναι μικρός, όπως του Υπουργείου Εσωτερικών που δίνει τη δυνατότητα πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών πολιτών προς τους ΟΤΑ έως και σε 120 δόσεις με απαλλαγή των επιβαρύνσεων που υπάρχουν και καθορίζεται η προθεσμία και ο τρόπος υποβολής της αίτησης στα αρμόδια όργανα, η άρση της δέσμευσης χορήγησης αποδεικτικού ενημερότητας, η αναστολή αναγκαστικών μέτρων κ.λπ..

Επίσης, οι ενισχύσεις που καταβάλλονται στο πλαίσιο δράσεων αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού στον πρωτογενή τομέα δεν υπόκεινται σε οποιοδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του δημοσίου, είναι ανεκχώρητες και ακατάσχετες στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων. Δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο,την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τα Πιστωτικά Ιδρύματα.

Του Υπουργείου Εργασίας ρύθμιση που έχει στόχο την ταχύτερη περάτωση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και προβλέπεται η απόσπαση στο e-ΕΦΚΑ μονίμων υπαλλήλων για να δοθούν, επιτέλους, συντάξεις σε συνταξιούχους που τις έχουν απόλυτη ανάγκη. Είναι μια βαρύνουσα διάταξη αυτή και πρέπει να απονεμηθούν οι συντάξεις, οι οποίες χρονίζουν και επειδή οι περισσότερες ερωτήσεις που γίνονται αυτό το διάστημα είναι για συντάξεις, οι οποίες έχουν δύο και τρία χρόνια και δεν έχουν ακόμα δοθεί, γιατί δεν υπάρχει και το απαραίτητο προσωπικό, ενώ οι νέες συντάξεις άρχισαν να δίνονται ηλεκτρονικά και σιγά ,σιγά το σύστημα τελειοποιείται, πιστεύουμε ότι με την απόσπαση των υπαλλήλων στον e-ΕΦΚΑ θα μπορέσουν να δοθούν οι εκκρεμείς αυτές συντάξεις, όπως δεσμευτήκαμε.

Επίσης, περιορίζεται το ποσοστό αναπηρίας, τύφλωση και από τους δύο(2) οφθαλμούςσε 80% από 100% που ισχύει για την ένταξη στις απαλλακτικές διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 490/1976.

Ακόμη, παρατείνεται έως την 28η/2ουτου 2021 με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης η ασφαλιστική ικανότητα αυτοαπασχολούμενων ελευθέρων επαγγελματιών και ασφαλισμένων στον τέως ΟΓΑ που τυχόν βαρύνονται με χρεωστικό υπόλοιπο από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών τους για τα έτη 2017, 2018, 2019.

Τέλος, προστίθενται, ειδικώς για το 2020 και οι απασχολούμενοι σε άλλα εποχικά επαγγέλματα, στους δικαιούχους χορήγησης του τακτικού επιδόματος ανεργίας, εφόσον πληρούν την εξαιρετική προϋπόθεση της ασφάλισης των 50 ημερών στον Κλάδο Ανεργίας του ΟΑΕΔ. Από 100 ημέρες έγιναν 50.

Θέλω, επίσης, τελειώνοντας να αναφερθώ στη διάταξη που δίνεται η παράταση ενός έτους στον Επαρχιακό Τύπο, στις εφημερίδες, για την κατάργηση, ουσιαστικά των δημοσιεύσεων συμβάσεων έργων , προμηθειών , καθώς, πιστεύουμε ότι σε αυτήν ιδίως την εποχή που οι επαρχιακές εφημερίδες, πλήττονται και «γιγαντώνονται» τα προβλήματά τους με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να βρίσκονται στην ανεργία, τη στιγμή που πρέπει να κάνουν και έναν προγραμματισμό και να εκσυγχρονίσουν την επιχείρησή τους, και να δουν το μέλλον των εργαζομένων και των ιδίων. Είναι δεδομένο ότι ο Περιφερειακός Τύπος προσφέρει στον πλουραλισμό και στην ενημέρωση, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα, ξέρουμε ότι «έχει πληγεί ανεπανόρθωτα». Θα πρέπει κατά την άποψή μου, αυτή η παράταση του ενός έτους να πάει περαιτέρω, ώστε να κάνουν κι αυτοί το δικό τους προγραμματισμό για να μπορέσουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη δουλειά τους.

 

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει