Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Ο Θεόφιλος Λεονταρίδης στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
τ. Αν. Υπουργός Εσωτερικών
Βουλευτής Ν.Σερρών

 

Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας

 • Εκφράζω την ανησυχία μου για το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων ειδικά μετά και τις μεταλλάξει του ιού .
 • Να επιτραπεί το κυνήγι και το ψάρεμα έστω και κατά μόνας .
 • Να αναβαθμιστεί το Νοσοκομείο Σερρών όπως και άλλα περιφερειακά νοσοκομεία μετά την εισήγηση της Κυβέρνησης στο Ταμείο Ανάκαμψης για κονδύλια ύψους 3 δις.ευρώ για την υγεία εκ των οποίων τα 660 εκατομμύρια για τις νοσοκομειακές δομές .
 • Ανάπτυξη των 1018 εμβολιαστικών κέντρων σύμφωνα με τον προγραμματισμό των εμβολιασμών που είναι εθνικός στόχος .
 • Εξαήμερη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων από τις 7πμ έως τις 10 μμ με τις ανάλογες υπερωρίες .
 • Πλήρης απαλλαγή από την φαρμακευτική δαπάνη όσων δικαιούχων στερήθηκαν το ΕΚΑΣ από την προηγούμενη κυβέρνηση . Στήριξη της Κυβέρνησης έμπρακτα όσων δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο βασικό θέμα των εξόδων των φαρμάκων τους .
 • Επιτρέπεται η δωρεά οργάνου από δότη σε ασθενή με τον οποίο διατηρεί προσωπική σχέση και συνδέεται συναισθηματικά .
 • Παρέχεται σε ιατρούς που έχουν καταθέσει μέχρι 15 Δεκεμβρίου 2020 αίτηση ειδίκευσης η δυνατότητα να αναλάβουν καθήκοντα στα νοσοκομεία προτίμησης τους .
 • Συστήνονται σε νοσοκομεία έμμισθες θέσεις ειδικευόμενων ακτινοφυσικών ιατρικής και απαλλάσσονται οι ιατροί αναισθησιολόγοι από την υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου .
 • Ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με ειδικευόμενο ιατρικό προσωπικό
 • Παράταση συμβάσεων υπηρεσιών καθαριότητας απολύμανσης και φύλαξης των υγειονομικών μονάδων .
 • Δωρεά ιδρύματος Λάτση για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου Γεννηματάς και την ανακατασκευή κτηρίου της αντικαρκινικής εταιρίας προς μετεγκατάσταση της μονάδας ημερήσιας νοσηλείας του Νοσοκομείου Θεαγένειου που δέχεται και πολλούς ασθενείς και από τον Νομό Σερρών .

Ο πρώην Υπουργός Θεόφιλος Λεονταρίδης μιλώντας στη Βουλή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας μεταξύ άλλων τόνισε :

Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου στόχο έχουν την εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία των νοσοκομείων και των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Υγείας, στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πανδημία και να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία.

Μεταξύ των κυριότερων άρθρων είναι:

Η πλήρης απαλλαγή και φέτος, από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη, όσων δικαιούχων στερήθηκαν οριστικά την παροχή του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, των συνταξιούχων, δηλαδή, του ΕΚΑΣ. Η επιβάρυνση που προκύπτει για τον ΕΟΠΥΥ, θα καλυφθεί με έκτακτη ενίσχυση από τον τακτικό προϋπολογισμό. Η απαλλαγή από την φαρμακευτική δαπάνη των χαμηλοσυνταξιούχων, είναι ένα αντισταθμιστικό μέτρο στην κατάργηση του ΕΚΑΣ από την Κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύει στην πράξη, ότι στηρίζει έμπρακτα τους απόμαχους της δουλειάς, ειδικά όταν δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο βασικό θέμα των εξόδων του φαρμάκου.

Επιτρέπεται η δωρεά οργάνων από δότη σε ασθενή, με τον οποίο διατηρεί προσωπική σχέση και συνδέεται συναισθηματικά, είτε υπάρχει ιστοσυμβατότητα μεταξύ τους, οπότε επιτρέπεται η δωρεά οργάνων, αμοιβαία, με απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, είτε δεν υπάρχει ιστοσυμβατότητα, οπότε, πραγματοποιείται η αφαίρεση του οργάνου και ταυτόχρονα, ο ασθενής προτάσσεται στην κατάταξη στο Εθνικό Μητρώο.

Κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, παρέχεται σε γιατρούς με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, που έχουν καταθέσει μέχρι το Δεκέμβριο του 2020 αίτηση ειδίκευσης, η δυνατότητα να προσέλθουν άμεσα για ανάληψη καθηκόντων στα νοσοκομεία προτίμησης των αιτήσεων ειδίκευσής τους.

Συστήνονται σε νοσοκομεία έμμισθες θέσεις ειδικευόμενων ακτινοφυσικών ιατρικής, ενώ απαλλάσσονται γιατροί αναισθησιολόγοι από την υποχρέωση εκπλήρωσης υπηρεσιών υπαίθρου.

Γενικοί γιατροί προερχόμενοι από τον ΕΟΠΥΥ, που υπηρετούν σε δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας των ΥΠΕ, με πλήρη απασχόληση και σήμερα δεν εντάσσονται στο σύστημα των εφημεριών, εντάσσονται στον κλάδο γιατρών ΕΣΥ και βάσει της προϋπηρεσίας τους, φέρουν αντίστοιχο βαθμό. Με αυτό τον τρόπο, παύει μια υφιστάμενη σε βάρος τους αδικία και ωφελείται, ταυτόχρονα, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Παράλληλα, αίρονται υφιστάμενες ανισότητες μισθολογικής μεταχείρισης μεταξύ μελών ΔΕΠ και κλάδου ΕΣΥ, όσον αφορά αμοιβές από τη συμμετοχή τους σε ερευνητικά προγράμματα.

Επίσης, τροποποιούνται οι προθεσμίες για την διεκπεραίωση, διαδικασίας κρίσης και τοποθέτησης γιατρών του ΕΣΥ και με τον τρόπο αυτό, επισπεύδεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής, ώστε να ενισχυθεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με ειδικευόμενο ιατρικό προσωπικό.

Παρατείνονται οι συμβάσεις υπηρεσιών καθαριότητας, απολύμανσης και φύλαξης των υγειονομικών μονάδων.

Για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του προγράμματος εμβολιασμού, προβλέπεται εξαήμερη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων από τις 7 το πρωί ως τις 10 το βράδυ, με τις ανάλογες υπερωρίες.

Πιστεύω, σύμφωνα και με τα όσα είπε ο κ. Υπουργός, ότι ο προγραμματισμός των εμβολιασμών είναι εθνικός στόχος και εξαρτάται πάρα πολύ από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων που έρχονται στη χώρα. Προοδευτικά θα αυξάνεται, ώστε στο τρίμηνο, το σύνολο να είναι αμετάβλητο και μάλιστα, λίγο μεγαλύτερο. Και φυσικά, η στρατηγική είναι, να διασφαλιστεί η πρώτη και η δεύτερη δόση και να εμβολιαστεί ο κάθε συμπολίτης μας.

Ο σχεδιασμός για τα 1018 εμβολιαστικά κέντρα υφίσταται και ισχύει. Λογικό είναι ότι δεν ανοίγουν όλα την ίδια στιγμή, αλλά όσο περισσότερες δόσεις έρχονται, τόσο περισσότερα θα αναπτύσσονται.

Όσον αφορά την αναβάθμιση των νοσοκομείων, οφείλουμε να συγχαρούμε την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας, που έχει υποβάλει στο Ταμείο Ανάκαμψης, προτάσεις ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα 660 εκατομμύρια και πλέον, αφορούν, όπως είπε ο κ. Υπουργός, την ανακαίνιση και αναβάθμιση των υφιστάμενων νοσοκομειακών δομών και πιστεύω, ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθούν και τα περιφερειακά νοσοκομεία, όπως το Νοσοκομείο Σερρών που έχει πολλές ανάγκες .

Οι εθνικοί ευεργέτες στη μακραίωνη ιστορία του ελληνικού έθνους, καταγράφτηκαν στη συνείδηση μας, ως σημαντικές προσωπικότητες που στήριξαν τη χώρα μας σε δύσκολες στιγμές .

Η διαχρονική στήριξη του Ιδρύματος Λάτση στο ΕΣΥ και στην προκειμένη περίπτωση για την αναβάθμιση του νοσοκομείου Γεννηματάς και την ανακατασκευή κτιρίου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, προς μετεγκατάσταση της μονάδας ημερήσιας νοσηλείας του νοσοκομείου Θεαγένειο, αποτελεί μια γενναία δωρεά, που πρέπει να βρει και άλλους μιμητές. Ειδικά για το Θεαγένειο, που ανήκει στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης και δέχεται και πολλούς ασθενείς από το νομό Σερρών, το έργο θα ανακουφίσει όλη τη βόρεια Ελλάδα, όλους τους ασθενείς οι οποίοι θα βρεθούν σε ένα άλλο χώρο, στην εξοχή, με σύγχρονες εγκαταστάσεις, που δεν θα θυμίζει καθόλου νοσοκομείο, για να γίνονται οι χημειοθεραπείες στη νέα σύγχρονη μονάδα . Έτσι πιστεύω ότι θα υπάρχει και η ψυχολογική αποφόρτιση σε ένα τέτοιο ιδανικότερο περιβάλλον.

Κλείνοντας την τοποθέτησή μου για το νομοσχέδιο, θέλω να μεταφέρω την αγωνία των κυνηγών, να επιτραπεί το κυνήγι. Εξάλλου, έμειναν λίγες μέρες ως το τέλος της κυνηγετικής περιόδου. Όπως και οι ψαράδες να επιτραπεί το ψάρεμα, διασφαλίζοντας οι ίδιοι τα μέτρα προστασίας, ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα. Μπορεί να τους επιτραπεί και κατά μόνας.

Επίσης, εκφράζω προσωπικά την ανησυχία μου για το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων, ειδικά μετά και τις μεταλλάξεις του ιού, που συμπεριφέρεται με πιο επιθετικογενή και μεταδοτικό τρόπο, παρατηρώντας φυσικά και όλα όσα συμβαίνουν στον υπόλοιπο κόσμο.

 

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει