Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640

Ιστορικοί Ναοί και Μοναστήρια

Σε κάθε γωνιά του νομού είναι διάσπαρτη με θρησκευτική ευλάβεια η λατρεία του Θεού. Ιστορικοί Ναοί και μοναστήρια αποδεικνύουν πως οι κάτοικοι του αντλούν δυνάμεις από την παρουσία του.

 Το παλαιότερο και σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο του νομού μας είναι η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών που ιδρύθηκε το 1270 περίπου από το Σερραίο μοναχό Ιωαννίκιο.

  Στη πόλη των Σερρών το παλαιότερο θρησκευτικό μνημείο είναι ο Ναός των Αγίων Θεοδώρων που σύμφωνα με ιστορική εκδοχή χρίστηκε το 1124 ενώ αναφορές πρωτοσυναντάμε το 1321.

 Ιερά Μονή της Εικοσιφοίνισσας Στήν Ε.Ο. Σερρών – Καβάλας στα όρια των δύο νομών σκαρφαλωμένο στη βόρεια πλευρά του όρους Παγγαίου βρίσκεται η Ιερά Μονή της Εικοσιφοίνισσας , η οποία και φιλοξενεί την «Αχειροποίητο εικόνα της Θεοτόκου».

Ιερά Μονή της Αγίας ΠαρασκευήςΣτα νότια του νομού , δύο χλμ. από τα χωριό Δόμηρος βρίσκεται η Ιερά Μονή της Αγίας Παρασκευής.

16_analipseos Επτά χιλιόμετρα από την Κοινότητα Πρώτης και σε υψόμετρο 930 μ στο Παγγαίο ¨Όρος με πανοραμική θέα στο κάμπο του Νομού βρίσκεται η Ιερά Μονή της Αναλήψεως.

 Δύο χιλιόμετρα πριν την Αλιστράτη βρίσκεται η Ιερά Μονή της Αγίας Κυριακής.

 Δύο χιλιόμετρα από τον οικισμό του Μετοχίου , μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο , στο βάθος μίας χαράδρας βρίσκεται η Ιερά Μονή της Παναγίας της Βύσσιανης.

b.150.100.9838108.0.01.images.axiotheata.im_timiou_stavrou.442 Στο δημοτικό διαμέρισμα του Αγίου Πνεύματος του Δήμου Εμμανουήλ Παπά, είναι κτισμένα το Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού και το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία.

22_prodromosAkritohoriou Το Ησυχαστήριο της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου στο Ακριτοχώρι Σιντικής, χτίστηκε το 1981. Ο κεντρικός ναός έγινε σύμφωνα με τα πρότυπα των καθολικών του Αγίου Όρους και συγκεκριμένα της Μονής Ξενοφώντας.

 Σ΄ ένα λόφο, βορειοανατολικά του Σιδηροκάστρου είναι κτισμένη η Ιερά Μονή Αγίου Κηρύκου και Ιουλίτης. Η κοινοβιακή αυτή Μονή έχει στην αποκλειστική μέριμνα και φροντίδα το Ορφανοτροφείο Θηλέων και το Γηροκομείο της Ιεράς Μητρόπολης Σιδηροκάστρου.

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει