Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Προβλήματα Βαμβακοπαραγωγών

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Απογοητευτικές χαρακτήρισε τις προοπτικές που διαγράφονται για το μέλλον των βαμβακοπαραγωγών  ο Βουλευτής Σερρών κ Θεόφιλος Λεονταρίδης  σε ομιλία του στην Βουλή.  Καθώς  η Κυβέρνηση με την  αλλοπρόσαλλη πολιτική της στο θέμα του βαμβακιού καταδικάζει τους αγρότες σε συνεχή μείωση του εισοδήματος τους.

<<Η συνολική πορεία του προϊόντος και του εισοδήματος των βαμβακοκαλλιεργητών  βαίνει διαχρονικά από το κακό στο χειρότερο όπως αντικατοπτρίζεται στις τιμές παραγωγού  οι οποίες από  300 δραχμές περίπου που ήταν το 1993 μειώθηκαν στις 275 δραχμές το 1998 για να κατρακυλήσουν στη συνέχεια στις 245 δραχμές στη φετινή χρονιά χωρίς να συνυπολογίζεται η σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής >>.

Ο Βουλευτής κ Θεόφιλος Λεονταρίδης επισήμανε ότι:

Με τον τρόπο που εξαγγέλθηκαν και εφαρμόστηκαν τα διοικητικά μέτρα περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας να οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Έτσι το ερχόμενο φθινόπωρο οι Έλληνες βαμβακοπαραγωγοί θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με νέα μείωση τιμών και ενισχύσεων για το προϊόν τους , αφού στο μέσο διάστημα θα έχει κατα πάσα πιθανότητα ψηφισθεί και ο Κοινοτικός Κανονισμός  που προβλέπει την αύξηση της εισφοράς συνυπευθυνότητας.

Του προστίμου δηλαδή για την υπέρβαση του Εθνικού πλαφόν παραγωγής που αυξάνεται (από 0,50% σε 0,60% για κάθε 1% υπέρβαση του εθνικού πλαφόν ).

Πράγμα που με τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς οδηγεί σε μία μείωση των κοινοτικών ενισχύσεων για το προϊόν της τάξης των 15 έως 20 δισεκατομ. δραχμών το χρόνο.

Αντί η Κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Γεωργίας να  λάβει ουσιαστικά μέτρα για την τιθάσευση των Φουσκουμάτων και των Πανωγραψιμάτων από τα γνωστά άγνωστα κυκλώματα που λυμαίνονται τις κοινοτικές επιδοτήσεις και το μόχθο των τίμιων βαμβακοπαραγωγών επιβάλλει για την φετινή χρονιά διοικητικά  μέτρα που σήμερα βλέπουμε τα τραγικά τους αποτελέσματα.

Είναι τεράστιο λάθος τη στιγμή που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τον καινούργιο κανονισμό και πρέπει να δίνει μάχες σκληρές για την αύξηση της μέγιστης εγγυημένης  ποσότητας ,την ώρα που η βαμβακοπαραγωγοί είχαν προετοιμάσει την καλλιέργειά τους , είχαν προετοιμάσει την σπορά είχαν πληρώσει τα ενοίκια για τα χωράφια τους , να εφαρμόζει με προχειρότητα διοικητικά μέτρα .Περικόπτοντας 700.000 χιλιάδες στρέμματα από την βαμβακοκαλλιέργεια.

Έρχεσθε φυσικά αργότερα και με νεότερες τροποποιήσεις ,για πάμπολλες που περιείχαν τα μέτρα ,με τις δικαιολογημένες και μη  εξαιρέσεις που μπήκαν εκ΄των υστέρων ,αλλά και την γενικότερη χαλαρότητα στην εφαρμογή τους και αναγκάζετε  να οδηγηθούν οι βαμβακοπαραγωγοί να καλλιεργήσουν περισσότερα από πέρυσι στρέμματα  μπρός στο φόβο μείωσης του εισοδήματος τους.

Τέλος ο Βουλευτής κ .Θεόφιλος Λεονταρίδης αναφέρθηκε  και πάλι στην καθυστέρηση πληρωμής των πρόωρων συντάξεων ,αλλά και στα προβλήματα που ανακύπτουν με την καθιέρωση από τους καπνέμπορους  ζωνών στα καπνοχώρια που στην ουσία καταδικάζουν σε πολλά χωριά τους καπνοπαραγωγούς εξ΄αρχής και ανάλογα με την ζώνη κατάταξης τους σε τιμές του καπνού πολύ χαμηλότερες από το παρελθόν.

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει