Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Προβλήματα Καπνοπαραγωγών

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ

19-01-2000


ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς τον Υπουργό Γεωργίας

Η καλλιέργεια του καπνού αποτελεί μια δυναμική καλλιέργεια που επηρεάζει το εισόδημα 80.000 περίπου αγροτών της χώρας , κατοίκων κατά κύριο λόγο ορεινών μειονεκτικών και παραμεθορίων περιοχών.
Η τελική τιμή του καπνού εξαρτάται κατά βάση και σε ορισμένες περιπτώσεις σχεδόν αποκλειστικά από την κοινοτική στήριξη.
Έτσι οι κοινοτικές επιδοτήσεις διαμορφώνουν μέχρι τώρα κυρίως το  εισόδημα των καπνοκαλλιεργητών που αναλίσκεται στις πιο πάνω φτωχές περιοχές της χώρας, συμβάλλοντας στην παραμονή των αγροτών αυτών στην ύπαιθρο χώρα.
Δυστυχώς η εξέλιξη του εισοδήματος των καπνοκαλλιεργητών αλλά και όσων ασχολούνται με την επεξεργασία και διακίνηση του προϊόντος, τα τελευταία χρόνια είναι δυσμενέστατη και οι εμπλεκόμενοι στο   κύκλωμα   του καπνού βρίσκονται ήδη σε τραγικό αδιέξοδο.
Την ίδια ώρα δεν τους παρέχεται καμία εναλλακτική δυνατότητα απασχόλησης σε’ άλλες δραστηριότητες ιδιαίτερα στην ύπαιθρο και η ανεργία αυξάνεται κατακόρυφα.
Πριν από δύο χρόνια στο Ν. Σερρών και για την ποικιλία μπασμά περικόπηκε το 20% της επιδότησης από τους καπνοπαραγωγούς χωρίς η ευθύνη για την παράδοση του καπνού στις γνωστές ημερομηνίες να είναι δική τους και παρ’ όλες τις υποσχέσεις άρσης της ποινής, το Υπουργείο Γεωργίας από τότε εσιώπησε.
Στο Ν. Σερρών φέτος οι καλές καιρικές   συνθήκες επέτρεψαν τους καπνοπαραγωγούς να έχουν αυξημένη απόδοση στο προϊόν τους.
Η ατομική τους όμως ποσόστωση δεν τους επιτρέπει να διαθέσουν όλο τον καπνό και να αυξήσουν έτσι το εισόδημα τους.
Επειδή και στο παρελθόν που ήταν αυξημένη η παραγωγή εδόθη η δυνατότητα στους καπνοπαραγωγούς από το κράτος να διαθέσουν τα καπνά τους με αποτέλεσμα να απορροφηθεί   η επί πλέον παραγωγή και να εισπράξουν περισσότερο εισόδημα.
Επειδή μοιράζονται κάποιες νέες ποσοστώσεις σε καπνοπαραγωγούς ή νέους αγρότες με διάφορα κριτήρια ή επί πληρωμή για την επόμενη καλλιεργητική περίοδο επομένως υπάρχει εθνικό απόθεμα για την φετινή χρονιά.
Ταυτόχρονα όμως -πολλοί νέοι αγρότες που θέλουν να παραμείνουν στον τόπο τους και να καλλιεργήσουν καπνό δεν τους δίνεται η δυνατότητα να πάρουν επαρκή ποσότητα με αυτά τα κριτήρια και αναγκάζονται να φύγουν στα αστικά κέντρα ή στο εξωτερικό.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο αρμόδιος Υπουργός:

 1. Ποιες ήταν οι ενέργειες που έγιναν από το Υπουργείο Γεωργίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τι αποτέλεσμα είχαν όταν προ δύο ετών περικόπηκε το 20% της επιδότησης για το Ν . Σερρών στην ποικιλία μπασμά , ενώ σε άλλους Νομούς για τους ίδιους λόγους δεν παρακρατήθηκε σαν ποινή το ανωτέρω ποσοστό;

2. Εάν το Υπουργείο Γεωργίας δώσει την δυνατότητα στους καπνοπαραγωγούς ποικιλίας Σ-79 και μπασμά να διαθέσουν τα επί πλέον κιλά από την ατομική τους ποσόστωση, με συμπληρωματική δήλωση γνωστού όντως ότι αυτό συνέβη και   9 παλαιότερα.

3. Με τι τρόπο το Υπουργείο Γεωργίας θα εξασφαλίσει και στους υπόλοιπους αγρότες αυτών των μειονεκτικών περιοχών την δυνατότητα να πάρουν κάποια επαρκή ποσόστωση καπνού ώστε να παραμείνουν στον τόπο τους;

Ο Ερωτών Βουλευτης

Θεόφιλος Λεονταρίδης

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει