Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Προβλήματα Πατατοπαραγωγών Άνω Βροντους και Ορεινής

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ
 
 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τους Υπουργούς Γεωργίας, Ανάπτυξης και Οικονομικών


θέμα: “Προβλήματα ττατατοπαρανωγών Άνω Βρόντους και Ορεινής Ν. Σερρών”

Οι πατατοπαραγωγοί των χωριών Άνω Βρόντους και Ορεινής Ν. Σερρών τα τελευταία χρόνια επιβιώνουν με πολύ μεγάλη δυσκολία γιατί η άριστης ποιότητας πατάτα που παράγουν, μετά και από τις αθρόες εισαγωγές κατώτερης ποιότητας πατάτας δεν έχει την ανάλογη απορρόφηση και τιμή.

Έκδηλη είναι η αγωνία των κατοίκων των ανωτέρω χωριών γιατί φέτος υπάρχει αδιάθετη ποσότητα πατάτας αρίστης ποιότητας περίπου (9.000) τόνων στην Άνω Βρόντου και (3.000) τόνων στην Ορεινή, η οποία παραμένει στ’ς αποθήκες των πατατοπαρογωγών.

Εάν δεν πουληθούν αυτές οι ποσότητες πατάτας σε χρονικό όριο δύο μηνών, θα καταστραφούν και ταυτόχρονα πολλές οικογένειες θα έχουν τεράστια οικονομικά προβλήματα.

Επιπλέον οι πατατοπαραγωγοί τα τελευταία χρόνια υπέστησαν μεγάλες ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα (χαλαζόπτωση, πλημμύρες), χωρίς να αποζημιωθούν με δίκαιο τρόπο από τον ΕΛ.ΓΑ. ενώ τώρα η ΑΤΕ τους έστειλε ειδοποιητήρια και απαιτεί την επιστροφή των ποσών που τους δάνεισε με υπέρογκους τόκους και “πανωτόκια”.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί


1) Γιατί δεν υπάρχει έλεγχος των εισαγωγών κατώτερης ποιότητας πατάτας που κατακλύζουν τις αγορές και πωλούνται ως προϊόντα Άνω Βρόντους και Ορεινής με αποτέλεσμα να παραμένουν απούλητες οι εγχώριες πατάτες αρίστης ποιότητας.

2) Τι ενδιαφέρον δείχνει το Υπουργείο Γεωργίας και Ανάπτυξης προκειμένου να πατάξει αυτά τα φαινόμενα άνισης μεταχείρισης και να διασφαλίσει το εισόδημα των πατατοπαραγωγών.

3) Εάν θα δοθεί οριστική λύση στο θέμα εξόφλησης των δανείων των πατατοπαραγωγών, έχοντας ως βάση το αρχικό κεφάλαιο με νόμιμους τόκους και χωρίς “πανωτόκια” λαμβανομένου υπόψη των κοινωνικών προβλημάτων που υπάρχουν στις ευπαθείς αυτές οικογένειες.

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόφιλος Λεονταρίδης

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει