Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Προβλήματα στην Καλλιέργεια του Καπνού

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ
 
 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 Προς τον κ. Υπουργό Γεωργίας

ΘΕΜΑ: «Τελειώνουν τον καπνό από την Ελλάδα»

 Η επικείμενη σύγκλιση του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με θέμα την κατάργηση των επιδοτήσεων στον καπνό,   έχει προκαλέσει αναστάτωση στις τάξεις των καπνοκαλλιεργητών.

Μεγάλες είναι οι κυβερνητικές ευθύνες μπροστά στις διαφαινόμενες δραματικές εξελίξεις. Αφού προσυπέγραψε τα μέτρα για τον περιορισμό του καπνίσματος – μέτρα χωρίς ουσιαστικό  αντίκρυσμα – έρχεται τώρα, κατόπιν εορτής, να παραδεχθεί τον ορατό και άμεσο πλέον κίνδυνο, να εξαφανισθεί η καλλιέργεια καπνού από τη χώρα μας.

Μια τέτοια αρνητική εξέλιξη είναι φανερό, ότι θα πλήξει ανεπανόρθωτα 65.000 οικογένειες αγροτών και χιλιάδες οικογένειες καπνεργατών στερώντας τους μια σημαντική και άκρως απαραίτητη πηγή εισοδήματος.

Η πρόθεση της Κομισιόν για περικοπή των επιδοτήσεων με ρυθμούς 20% ετησίως, θα αποδειχθεί κενή περιεχομένου, αφού, μετά το 2° χρόνο της, τυχόν. εφαρμογής της θα καταστήσει την καλλιέργεια ασύμφορη και θα οδηγήσει στην αναγκαστική έξοδο από αυτήν και τους αγρότες σε απόγνωση.

Καμιά προσπάθεια αντιστάθμισης των οικονομικών απωλειών μιας τέτοιας εξέλιξης δεν πρόκειται να καλύψει το τεράστιο κόστος από την κατάργηση της καπνοκαλλιέργειας. Απλά, είναι μια προσπάθεια να «χρυσώσουν το χάπι».

Επειδή το σκεπτικό για την περικοπή των επιδοτήσεων στα καπνά είναι εξαρχής λάθος, αφού ο εξωβελισμός της καπνοπαραγωγής από την Ελλάδα δεν συνεπάγεται και τον περιορισμό του καπνίσματος.

Επειδή είναι βέβαιο ότι 6α δημιουργηθεί μείζον κοινωνικό πρόβλημα με την οικονομική καταστροφή χιλιάδων οικογενειών που απασχολούνταν ως παραγωγοί και καπνεργάτες στη χώρο μας.

Επειδή οι όποιες σκέψεις για αντισταθμίσεις είναι αόριστες και αναποτελεσματικές.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

 

1. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί και σε ποιες συνεργασίες με τους Ευρωπαίους συναδέλφους του προκειμένου να αντιμετωπισθεί η πρόθεση της Κομισιόν για κατάργηση των επιδοτήσεων του καπνού;

2. Με ποια επιχειρήματα θα αντιμετωπίσει την υστερία των Ευρωπαίων συναδέλφων του κατά της καλλιέργειας του καπνού, όταν είναι βέβαιο ότι θα διογκωθούν οι εισαγωγές από τρίτες χώρες και οι καπνοβιομηχανίες θα παραμείνουν σε πλήρη λειτουργία, παράγοντας τσιγάρα;

3. Έχουν μετρηθεί οι επιπτώσεις από την τυχόν κατάργηση της καπνοκαλλιέργειας σε εθνικό επίπεδο και τα τεράστια προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι χιλιάδες νέοι αγρότες που είχαν επενδύσει το μέλλον τους σ’ αυτήν;

 

 

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόφιλος Λεονταρίδης

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει