Προσβολή Ορυζοκαλλιέργειας από Μυκητολογική Ασθένεια (Πυρικουλάρια)

Share:

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ
 
 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 
Προς τον κ. Υπουργό Γεωργίας


θέμα: Προσβολή ορυζοκαλλιέργειας από μυκητολογική ασθένεια (πυρικουλάρια)

Η καλλιέργεια ρυζιού στο Ν. Σερρών έχει προσβληθεί από μια μυκητολογική ασθένεια (πυρικουλάρια) και έχει προκαλέσει καταστροφή στην παραγωγή σε μεγάλες εκτάσεις.

Η προσβολή από την εν λόγω ασθένεια διαπιστώθηκε από επιτόπιες επισκέψεις που διενέργησαν Γεωπόνοι της Ν.Α. (Δ/νση Γεωργίας) και παρατηρείται στον α’ κόμβο κάτω από το στάχυ, που είναι και η πιο επικίνδυνη μορφή και προκαλεί την καταστροφή του στάχεος με συνέπεια την μείωση της παραγωγής.

Οι συνεχείς βροχοπτώσεις, η υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και το κρύο νερό του Ορυζώνα, συνθήκες που επικράτησαν στα τέλη Ιουλίου, ευνόησαν τις αλλεπάλληλες μολύνσεις των φυτών.

Οι ορυζοκαλλιεργητές είναι σε απόγνωση γιατί παρά τις προσπάθειες τους για την καταπολέμηση της ασθένειας, οι ζημιές είναι σοβαρές και ανέρχονται σε ορισμένες ποικιλίες μέχρι και 50%.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

            1) Τι άμεσα μέτρα πρόκειται να πάρετε για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου, ώστε να προστατευθούν οι παραδοσιακές περιοχές παραγωγής ρυζιού του Ν. Σερρών που παράγει ρύζι υψηλής ποιότητας;

            2) Εάν προτίθεστε να δώσετε εντολή για άμεση καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών, ώστε να αποζημιωθούν οι ορυζοκαλλιέργειες από την καταστροφή που υπέστησαν.

Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόφιλος Λεονταρίδης

Previous Article

Αντιμετώπιση του Φαινομένου της Κυκλοφορίας και Χρήσης Ναρκωτικών Ουσιών από Νέους Ανθρώπους

Next Article

Επιστολή Σχετικά με την Διατήρηση της Λειτουργίας της Στρατιωτικής Μονάδας του 605 Τ.Π. Άνω Ποροίων