Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Προτάσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας
Ν. Σερρών

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Θέμα: ‹‹Προτάσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα››


Στο φλέγον θέμα του πετρελαίου θέρμανσης επανέρχεται ο βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης μαζί με άλλους συναδέλφους του με επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Στουρνάρα, τον αναπληρωτή Υπουργό κ. Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό κ. Μαυραγάνη καθώς τα χρονικά περιθώρια των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα έχουν στενέψει δραματικά.

 Κύριοι Υπουργοί, κύριε Υφυπουργέ,

           Σ’ αυτόν τον ελάχιστο χρόνο που έχει απομείνει, οι δανειστές μας θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν επιτέλους, ότι η πολιτική που μας επέβαλαν για το πετρέλαιο θέρμανσης, έχει καταβαραθρώσει την αγορά καυσίμων, όπως επίσης και τα προσδοκώμενα δημόσια έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Πέραν αυτών, η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών, έχει περιέλθει σε πλήρη αδυναμία αγοράς πετρελαίου, αν και από μέρα σε μέρα ενσκήπτει ο χειμώνας.

          Για ακόμη μια φορά σας επισημαίνουμε ότι, όπως πέρσι έτσι και φέτος, το σύστημα των επιδομάτων έχει αποτύχει παταγωδώς. Απόδειξη είναι ότι ελάχιστα νοικοκυριά έχουν υποβάλει τη σχετική αίτηση. Επίσης, θα γνωρίζετε ασφαλώς ότι ελάχιστοι είναι και οι καταναλωτές που προμηθεύονται πετρέλαιο και αυτοί σε πολύ μικρές ποσότητες. Οι περισσότεροι καταφεύγουν σε άλλες «λύσεις»: Είτε αγοράζουν θερμάστρες και ηλεκτρικά σώματα που κατακλύζουν την αγορά μας εισαγόμενα από γειτονικές χώρες, είτε στρέφονται σε ξυλόσομπες και τζάκια με ξύλα που επίσης εισάγονται και από γειτονικές χώρες, διακινούμενα χωρίς τιμολόγια με συνέπεια την μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή. Να προστεθούν εδώ, οι αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον με τα δάση μας που καταστρέφονται ενώ, οι ζημιές στην ανθρώπινη υγεία από την αιθαλομίχλη είναι ανυπολόγιστες.

Κύριοι Υπουργοί,

          Είναι η τελευταία ευκαιρία να πείσουμε τους δανειστές μας για το αυτονόητο: Ότι καταργώντας το χρεοκοπημένο σύστημα επιδομάτων που μας επέβαλαν και επαναφέροντας την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα προ της εξίσωσης του φόρου επίπεδα και όλα τα νοικοκυριά θα ζεσταθούν και η αγορά καυσίμων θα ανακάμψει θεαματικά και τα δημόσια έσοδα θα αυξηθούν εντυπωσιακά.

          Οι φόβοι ότι η επαναφορά της τιμής θα ευνοήσει τη λαθρεμπορία και την εξ αυτής φοροδιαφυγή, θα αποδειχτούν αβάσιμοι, αρκεί να μπει σε άμεση εφαρμογή το σύστημα εισροών/εκροών στη διακίνηση πετρελαίου.

          Και αν αυτό δεν τους είναι αρκετό, ας αποδεχτούν τη μείωση φόρου και στο πετρέλαιο κίνησης στα επίπεδα του πετρελαίου θέρμανσης. Οι απώλειες να αντισταθμιστούν με μικρό ειδικό τέλος στα οχήματα με πετρελαιοκίνηση, ανάλογα με την κυβισμό και τη χρήση τους. Μ΄ αυτόν τον τρόπο τα οφέλη για το δημόσιο θα είναι πάρα πολλά και από το πετρέλαιο κίνησης.

          Οι προτάσεις μας αυτές, κύριε Υπουργέ, αποτελούν τη μόνη ορθή και ριζική λύση σε ένα τεράστιο οικονομικό, δημοσιονομικό και κοινωνικό ζήτημα. Ας δώσουμε στους δανειστές μας να το καταλάβουν.

          Οι κουβέντες που ακούγονται, για μειώσεις φόρου 10% – 15%, ακόμη κι΄ αν γίνουν πράξη, δεν θα είναι τίποτα παραπάνω από μια σταγόνα στον ωκεανό.

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει