Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Προτάσεις στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών για τη φορολόγηση των αγροτών, την θέσπιση αγροτικού πετρελαίου και αγροτικού ρεύματος

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας
Ν. Σερρών

 Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2014


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 ΘΕΜΑ: «Προτάσεις στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών για τη φορολόγηση των αγροτών, την θέσπιση αγροτικού πετρελαίου και αγροτικού ρεύματος»

Το ιδιαίτερο σοβαρό ζήτημα της φορολόγησης των αγροτών υπήρξε αντικείμενο συναντήσεων για μια ακόμα φορά, του βουλευτή κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Μαυραγάνη και τον Γενικό Γραμματέα εσόδων κ. Θεοχάρη.

Ως γνωστόν μετά την πρώτη συνάντηση του κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη προ μηνός με τους ανωτέρω κυβερνητικούς παράγοντες και τις προτάσεις του προς αυτούς υπήρξαν βελτιώσεις στον τρόπο φορολόγησης των αγροτών και απλούστευση στο όλο σύστημα, ώστε να μην υπάρχει ο βραχνάς της γραφειοκρατίας.

 Ο βουλευτής κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης τόνισε πάλι ότι πρέπει το υπουργείο να ενημερώσει με εγκύκλιο, υπεύθυνα και με σαφήνεια τον αγροτικό κόσμο για να μην πέφτει θύμα παραπληροφόρησης για δαπάνες που εκπίπτουν και απορρέουν από την  κείμενη νομοθεσία και θα αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημα και είναι :

( Οι παρακάτω δαπάνες εκπίπτουν σύμφωνα με Ν. 4172 / 2013 )

  • Οι τόκοι δανείων
  • Αποσβέσεις από αγορά πάγιου εξοπλισμού
  • Ασφαλιστικές εισφορές ΟΓΑ και ΕΛΓΑ
  • Σπόροι, ενοίκια, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, καύσιμα, λοιπές λειτουργικές δαπάνες κλπ
  • Επισκευές μηχανημάτων, ανταλλακτικά, έξοδα άρδευσης
  • Ημερομίσθια εργατών

Επίσης ξεκαθαρίστηκε ότι οι αγρότες θα φορολογούνται με συντελεστή 13% ακόμη κι αν το τεκμαρτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό.

Για τα ενοίκια χωραφιών θα ισχύουν οι αποδείξεις που έχουν προπληρωθεί ή πρόκειται να εξοφληθούν χωρίς να χρειάζονται παραστατικά τραπέζης.

 Ο κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης πρότεινε και έγινε αποδεκτό τα ημερομίσθια των μελών της οικογένειας στην αγροτική οικογενειακή επιχείρηση να υπολογίζονται στα έξοδα του αγρότη.

Ακόμη πρότεινε, όπως γίνεται ως τώρα στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες της ΕΕ, οι επιδοτήσεις να μην προστίθενται στο φορολογητέο εισόδημα και να είναι αφορολόγητες.

Τέλος, ζήτησε τη θέσπιση αγροτικού πετρελαίου κίνησης με μειωμένη φορολόγηση, ένα θέμα για το οποίο θα είχε συγκροτηθεί ειδική επιτροπή σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και με βάση τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ κάθε αγρότη.

Ακόμη τη θέσπιση αγροτικού νυχτερινού ρεύματος για τις περισσότερες ώρες ώστε να επιβαρύνεται λιγότερο το ενεργειακό κόστος των αγροτών.

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει