Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΠΟΥ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Θ. ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ, ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΣΠΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ.

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
τ. Αν. Υπουργός Εσωτερικών
Βουλευτής Ν.Σερρών

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΠΟΥ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΣΕΡΡΩΝ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Θ. ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ , ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΣΠΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ .

Ένα τεράστιο εθνικό κεφάλαιο ύψους 77 δις ευρώ καλείται να αξιοποιήσει η χώρα τα επόμενα χρόνια, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης (57 δις) κατά το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, περίπου πάνω από 20 δις ευρώ.

Η κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» αποτελείται από 4 πυλώνες:

 1. Πράσινη ανάπτυξη
 2. Ψηφιακός μετασχηματισμός
 3. Απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή

(υγεία, παιδεία, κοινωνική προστασία

 1. Ιδιωτικές επενδύσεις και οικονομικός και θεσμικός μετασχηματισμός

Έχουμε μπροστά μας μια σημαντική αναπτυξιακή ευκαιρία και οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε.

Ο Θεόφιλος Λεονταρίδης μιλώντας στη Βουλή στο νομοσχέδιο για την κύρωση της χρηματοδότησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας μεταξύ άλλων τόνισε:

Μετά από μια πολυετή οικονομική κρίση και στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας που ακολούθησε, θεσπίστηκε ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε. για την οικονομική ανάκαμψη των κρατών-μελών της.

Το ταμείο Ανάκαμψης μέσω της χρηματοδότησης μεταρρυθμίσεων και επενδυτικών έργων αποτελεί την μεγάλη ελπίδα για την οικονομία μας.

Σε αυτή την προσπάθεια όλες οι δυνάμεις της Χώρας – Κυβέρνηση, πολιτικά κόμματα, ιδιωτικός τομέας, τράπεζες και εργαζόμενοι καλούνται να συμμαχήσουν και να συντονιστούν προκειμένου να αξιοποιηθούν μέχρι το τελευταίο ευρώ οι σημαντικοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης (17,8 δις ευρώ επιχορηγήσεις, 12,7 δις ευρώ χαμηλότοκα δάνεια).

Τα χρήματα αυτά σε συνδυασμό με τα ιδιωτικά κεφάλαια που απαιτούνται για τη συμμετοχή στα μεγάλα πρότζεκτ της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης της οικονομίας, αλλά και τους πόρους του ΕΣΠΑ 2021-2027 που ήδη εγκρίθηκε, δημιουργούν ένα τεράστιο εθνικό κεφάλαιο της τάξεως των 77 δις ευρώ που μπορεί να αλλάξει την οικονομία και τη χώρα.

Στο επίκεντρο των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης βρίσκονται οι νέοι, οι γυναίκες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι αγρότες, οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών στην περιφέρεια, οι άνθρωποι του πολιτισμού.

Οι επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει μπορούν να φέρουν αύξηση της ανάπτυξης έως και 7% του ΑΕΠ και να προσθέσουν 200.000 θέσεις εργασίας.

Η σπάνια αυτή ευκαιρία που μας προσφέρεται θα βοηθήσει τη χώρα να καλύψει το χαμένο έδαφος δεκαετιών, να γίνει πιο δίκαιη, πιο πράσινη, πιο ψηφιακή, πιο εξωστρεφής, και πιο παραγωγική.

Να γίνει πιο φιλική στη νέα γενιά, με περισσότερες δουλειές.

Η κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» αποτελείται από τέσσερις πυλώνες:

 1. Πράσινη ανάπτυξη
 2. Ψηφιακός μετασχηματισμός
 3. Απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή (υγεία, παιδεία, κοινωνική προστασία)
 4. Ιδιωτικές επενδύσεις και οικονομικός και θεσμικός μετασχηματισμός

Ως προς τον πρώτο πυλώνα οι επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων

 • Υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος σε αστικές και δασικές περιοχές για την προστασία του από ακραία καιρικά φαινόμενα
 • Διασύνδεση των ελληνικών νησιών, η οποία θα μειώσει σημαντικά το ενεργειακό κόστος νοικοκυριών και επιχειρήσεων όλης της Ελλάδας
 • Εκτεταμένο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιριακών υποδομών
 • Αστικές αναπλάσεις
 • Αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα μέσω ΣΔΙΤ
 • Νέο Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης
 • Προώθηση της ηλεκτροκίνησης και άλλα

Ο δεύτερος πυλώνας αφορά σε έργα όπως:

 • Προεγκατάσταση υποδομής οπτικών ινών στα κτίρια
 • Ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων
 • Ψηφιοποίηση καίριων αρχείων σε διάφορους τομείς (δικαιοσύνη, πολεοδομίες, κτηματολόγιο, μετανάστευση, ΕΦΚΑ κ.α.)
 • Πληροφοριακό σύστημα για τη διαχείριση συναλλαγών της Δημόσιας Διοίκησης με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις
 • ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ)
 • Σύγχρονα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών με τα ελληνικά νησιά

Ο τρίτος πυλώνας περιλαμβάνει έργα που ενισχύουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη διατήρησή τους σε περιόδους κρίσης αλλά και τα έργα που ενισχύουν την ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας.

Σε αυτά περιλαμβάνονται:

 • Η προώθηση σύγχρονων Ενεργητικών και Παθητικών Πολιτικών για την Αγορά Εργασίας
 • Νέα στρατηγική για την κατάρτιση και επανακατάρτιση
 • επενδύσεις που ενισχύουν την καινοτομία των ελληνικών πανεπιστημίων και τη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας
 • Ψηφιακός μετασχηματισμός της εκπαίδευσης
 • Ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού και η ψηφιοποίηση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας
 • Η αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, η μεταρρύθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας με έμφαση στους ασθενείς με άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ, στους ασθενείς με αυτισμό.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στον τέταρτο πυλώνα περιλαμβάνονται έργα όπως:

 • Οδικοί άξονες
 • Ένα μεγάλο πρόγραμμα για την οδική ασφάλεια
 • Ο εκσυγχρονισμός μέσω ΣΔΙΤ του δικτύου σιδηροδρόμων
 • Πολιτικές για την ενίσχυση του πολιτισμού και του τουρισμού
 • Ανάπτυξη πολιτιστικών και φυσικών διαδρομών
 • Ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος με παρεμβάσεις για τον ορεινό τουρισμό, τον τουρισμό υγείας και την αξιοποίηση ιαματικών πηγών, την γαστρονομία, την αναβάθμιση των τουριστικών λιμανιών, τον καταδυτικό τουρισμό
 • Επιτάχυνση στη απονομή δικαιοσύνης

Μετά από συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Αντιπεριφέρεια και το Επιμελητήριο Σερρών σας καταθέτω στα πρακτικά της Βουλής τις προτάσεις μου για τα έργα υποδομών που κρίνονται αναγκαία, τις πιο σημαντικές επενδύσεις με έμφαση στις θέσεις απασχόλησης που δημιουργούνται (δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις), τις πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών, που είναι άξιες να αναδειχθούν, τις πολιτικές για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και του μετασχηματισμού της τοπικής οικονομίας, σε κάθε περιοχή του Ν. Σερρών, και μπορούν να ενταχθούν στο Σχέδιο Ανάκαμψης και στο νέο ΕΣΠΑ.

Είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που σε συνδυασμό με τους πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται να γίνουν, δίνει μια νέα ώθηση στην περιοχή μας.

Για την επίτευξη των φιλόδοξων αυτών στόχων είναι απαραίτητη η υλοποίηση ρηξικέλευθων και τολμηρών μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται για δεκαετίες στα σχέδια αλλά ακόμη δεν υλοποιήθηκαν.

Βασικός παράγοντας για τη επιτυχία του σχεδίου ανάκαμψης θα αποτελέσει η συμμετοχή των νέων στην υλοποίηση των αλλαγών σε δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Οι πάγιες επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ υπολείπονται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία και χρειαζόμαστε να πετύχουμε διψήφιο ποσοστό αύξησης για πολλά χρόνια ώστε να καλύψουμε το σημαντικό επενδυτικό κενό και είναι απαραίτητο να κινητοποιήσουμε σημαντικού ύψους ιδιωτικές, δημόσιες και ξένες επενδύσεις.

Έχουμε μπροστά μας μια σημαντική αναπτυξιακή ευκαιρία.

Οφείλουμε να την αξιοποιήσουμε.

Μας δίδεται δηλαδή η ευκαιρία να αλλάξουμε τη Χώρα, να βελτιώσουμε τις αναπτυξιακές και παραγωγικές της δυνατότητες, να αυξήσουμε τα εισοδήματα, τις νέες ευκαιρίες, τον κοινωνικό μισθό και την κοινωνική προστασία.

Να βελτιώσουμε περαιτέρω την κοινωνική συνοχή, τη δημόσια διοίκηση, τις δημόσιες υποδομές υγείας και παιδείας και την περιβαλλοντική ποιότητα ζωής.

Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και όλοι εμείς προσβλέπουμε με αισιοδοξία την υλοποίηση του Σχεδίου μας και αυτό το οφείλουμε ιδιαίτερα στις νέες γενιές.

 

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει