Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Προϋπολογισμός: Μόνιμες παρεμβάσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2024

Προϋπολογισμός: Μόνιμες παρεμβάσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ στον Προϋπολογισμό του 2024

Για το 2024, ο Κρατικός Προϋπολογισμός προβλέπει:

1. Αύξηση κατά 736 εκ. ευρώ των δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία

2. Αύξηση κατά 20% της χρηματοδότησης των νοσοκομείων

3. Πρόσθετοι πόροι 110 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις σε αγρότες μέσω ΕΛΓΑ

4. Επέκτασητου επιδόματος μητρότητας 780€ για 9 μήνες σε αγρότισσες

5. Αυξήσεις στους µισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων

6. Άρση του παγώματος των τριετιών στους μισθωτούς

7. Αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες µε παιδιά

8. Αύξηση 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

9. Νέα αύξηση (+3%) των συντάξεων από 1/1/2024

10. Έκτακτη ενίσχυση 100 έως 200 ευρώ για την οικονομική στήριξη συνταξιούχων

11. Διπλασιασμός χρηματοδότησης του επιτυχημένου προγράμματος «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ»

12. Μονιμοποίηση μειωµένου συντελεστή ΦΠΑ σε μεταφορές, γυμναστήρια και σχολές χορού, κινηματογράφους και αγαθά σχετιζόμενα µε τη δημόσια υγεία.

13. Μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για κατοικίες που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές.

14. Κατάργηση παρακράτησης (“πέναλτι”) 30% στους εργαζόμενους συνταξιούχους.

15. Επέκταση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για το α’ εξάμηνο του 2024 σε καφέ και ταξί

16. Αύξηση ορίου οφειλών ασφαλιστικών εισφορών για συνταξιοδότηση

Ο Θεόφιλος Λεονταρίδης κατά την ομιλία του επί της συζήτησης του προϋπολογισμούστη Βουλή μεταξύ άλλων τόνισε:

Διανύουμε τον 6ο μήνα της νέας τετραετίας μας, έχοντας μια εξαιρετικά ισχυρή εντολή από τους πολίτες, μετά από διαδοχικές εκλογές, για μια σειρά μεταρρυθμίσεων με μεγάλο αίσθημα ευθύνης.

Χωρίς λαϊκίστικες προσεγγίσεις, χωρίς υπερβολές, αλλά με ειλικρίνεια και σοβαρότητα, με σχέδιο και όραμα, προσέχοντας πάντα να μη θέσουμε σε κίνδυνο τα οικονομικά της πατρίδας μας.

Βασικό μας εγχείρημα είναι ο πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός, η περαιτέρω ανάπτυξη, η μείωση της ανεργίας και η ενίσχυση της οικονομίας.

Ο φετινός προϋπολογισμός είναι ο πρώτος μετά από 13 χρόνια, με το αξιόχρεο της χώρας να έχει ανακτήσει την επενδυτική του βαθμίδα. Αυτό αποτελεί κυρίως επίτευγμα όλων των Ελλήνων, αλλά επίσης και υποχρέωση για εμάς να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών, διαφυλάσσοντας, σε κάθε περίπτωση, τη δημοσιονομική σταθερότητα που έχει επιτύχει η χώρα μας. Αυτό δεν πρέπει να το λησμονούμε.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αφορά όλους μας, άμεσα ή έμμεσα, καθώς φέρνει περισσότερες επενδύσεις, νέες υψηλού επιπέδου θέσεις εργασίας και αυξημένους μισθούς σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Η ανεργία αναμένεται να μειωθεί από 11,2 το 2023, σε 10,6 το 2024, με τάση προς μονοψήφιο ποσοστό ενώ οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν για το τρέχον έτος και ακόμη περισσότερο το 2024.

Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που περιλαμβάνει αυξήσεις στους μισθούς του δημόσιου τομέα μετά από 14 χρόνια. Επιπλέον, λαμβάνονται μέτρα για την ενίσχυση των εισοδημάτων του ιδιωτικού τομέα, όπως η κατάργηση του παγώματος των τριετιών για τους μισθωτούς, η αύξηση του αφορολόγητου ποσού κατά 1000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κατά 8% και, φυσικά, η εκ νέου αύξηση των συντάξεων. Γίνεται επέκταση του επιδόματος μητρότητας για 9 μήνες για τις γυναίκες που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα και τις αγρότισσες για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και τη στήριξη της οικογένειας χορηγείται ετήσιο βοήθημα προς τους νέους (youthpass) και καταργείται η συμμετοχή στο κόστος των φαρμάκων για τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ. Προβλέπεται ο διπλασιασμός του επιτυχημένου προγράμματος «ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ» με επιπλέον 375 εκατ. ευρώ υπό μορφή δανείων, για την αντιμετώπιση του ιδιαίτερα έντονου στεγαστικού προβλήματος, ιδίως των νέων ατόμων και τη στήριξη του οικογενειακού προγραμματισμού. Επιπλέον, καταργείται η μείωση 30% επί των συντάξεων για τους απασχολούμενους συνταξιούχους και αντικαθίσταται με εισφορά 10% επί των πρόσθετων αμοιβών που λαμβάνουν από την εργασία τους.

Παρέχεται έκτακτη ενίσχυση 100 έως 200 ευρώ για την οικονομική στήριξη συνταξιούχων με συντάξεις έως 1600 € που έχουν προσωπική διαφορά άνω των 10€. Παράλληλα, δίνεται λύση στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν μη μισθωτοί ασφαλισμένοι οι οποίοι βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης και παραμένουν εγκλωβισμένοι λόγω πραγματικής αδυναμίας αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους στον e-ΕΦΚΑ. Έτσι, αυξάνεται το ανώτατο όριο οφειλών ασφαλιστικών εισφορών για συνταξιοδότηση από 20.000 σε 30.000€ και από 6000 σε 10.000 για τον π. ΟΓΑ με προϋποθέσεις.

Επιπλέον, μονιμοποιείται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στις μεταφορές, στα γυμναστήρια στις σχολές χορού, στους κινηματογράφους και σε μια σειρά αγαθών σχετιζόμενων με τη Δημόσια Υγεία και επεκτείνεται για ένα εξάμηνο στον καφέ και στα ταξί.

Το σχέδιο «Ελλάδα 2.0» με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με την ένταξη 718 έργων και υποέργων, με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην ελληνική οικονομία.

Ενισχύεται ο τομέας της υγείας με αύξηση της επιχορήγησης των νοσοκομείων. Εδώ θέλω να σταθώ ιδιαίτερα και να τονίσω ότι χρειάζεται τεράστια προσπάθεια ώστε τα Νοσοκομεία μας, ιδίως τα περιφερειακά, να λειτουργήσουν ανταποκρινόμενα στις δίκαιες απαιτήσεις των συμπολιτών μας. Είναι ένα στοίχημα που πρέπει να το κερδίσουμε.

Για τους αγρότες μας: στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης, είχαμε θεσπίσει την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και τη στήριξή τους επί των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Για το 2024 προϋπολογίζονται πόροι ύψους 110 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αξιοποιηθούν για την καταβολή αποζημιώσεων λόγω φυσικών καταστροφών σε αγρότες μέσω του ΕΛΓΑ, ενώ επιπλέον 150 εκατ. ευρώ μεταφέρθηκαν εντός του 2023 στον ΕΛΓΑ για την προκαταβολή των αποζημιώσεων.

Παρόλα αυτά χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να αντιμετωπίσουμε το κόστος παραγωγής που παραμένει υψηλό, στη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Βασικήεπιδίωξη της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει μια πολιτική η οποία θα συνδυάζει τη δημοσιονομική υπευθυνότητα με την κοινωνική ευαισθησία, την αποτελεσματικότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη. Το 2024, η ελληνική οικονομία θα ανέβει ακόμα πιο ψηλά. Οι κινδυνολόγοι θα διαψευστούν και το διαθέσιμο εισόδημα των Ελλήνων θα αυξηθεί. Ταυτόχρονα όμως, ο πόλεμος με την ακρίβεια, ιδίως στα είδη πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών παραμένει διαρκής.

Σκοπός όλων των παρεμβάσεών μας είναι η συνεισφορά τους στον οικονομικό εξορθολογισμό και στη δημιουργία αξίας στην ελληνική οικονομία, αλλά και η προώθηση της βιώσιμης και διαρκούς οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Έτσι, θα ενισχύσουμε την οικονομική δραστηριότητα της χώρας, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, οδηγώντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και παρέχοντας καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες. Επιπλέον, θα επιδιώξουμε την προσέλκυση επενδύσεων και τη δημιουργία καινοτόμων έργων που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση κρίσιμων κλάδων, όπως οι υποδομές, οι μεταφορές, η ενέργεια, ο τουρισμός και η αγροτική ανάπτυξη.

Εδώ θέλω να τονίσω ιδιαίτερα την υλοποίηση εγγειοβελτιωτικών έργων για την αύξηση του αγροτικού εισοδήματος που δρομολογήθηκαν, μεταξύ άλλων, και στο νομό Σερρών.

Κατάτη διάρκεια της θητείας μας, δημιουργήσαμε ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Εφαρμόσαμε σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προωθήσαμε έργα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ενισχύσαμε τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Ζούμε πλέον σε μια Ελλάδα πολύ διαφορετική από εκείνη του χθες. Θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε με σταθερότητα, συνέπεια και επιμονή, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα το πρόγραμμα για το οποίο μας επέλεξαν οι πολίτες, προχωρώντας τώρα στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.

Αλλαγές που θα αποτελέσουν την πυξίδα για την πορεία μας προς ένα καλύτερο μέλλον που αξίζουν όλοι οι συμπολίτες μας και ιδιαίτερα οι νεότερες γενιές.

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει