Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Πρόβλημα Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης

 

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν.Δ.  Ν. ΣΕΡΡΩΝ
 
 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

 Προς τον κ. Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ

«Χειροπόδαρα» δεμένοι είναι χιλιάδες ιδιοκτήτες διαμερισμάτων οι οποίοι ξόδεψαν εκατομμύρια – προερχόμενα για τους περισσότερους από τραπεζικά δάνεια που θα πληρώνουν επί έτη – καθώς η περιουσία τους βρίσκεται στον αέρα και οι ίδιοι βρίσκονται εκτεθειμένοι απέναντι στο νόμο.

Πρόκειται γι’ αυτούς που απέκτησαν διαμερίσματα σε ορόφους πολυκατοικιών οι οποίοι δεν καλύπτονται από τις υπάρχουσες οικοδομικές άδειες, αφού η κατασκευή τους στηρίχθηκε στη μεταφορά του συντελεστή δόμησης που παραμένει «παγωμένος» από το 1996.

Οι εν λόγω ιδιοκτήτες έκλεισαν το διαμέρισμα που κατέχουν και κατέβαλαν την αξία του βάσει προσυμφώνων, τα οποία ύστερα από μερικούς μήνες θα μετατρέπονταν σε συμβόλαια. Κάτι που θα συνέβαινε αν οι κατασκευαστές – πωλητές εξασφάλισαν οικοδομική άδεια.

Τη διαδικασία αυτή παρουσίαζαν ως υπόθεση ρουτίνας, αφού κατείχαν τους απαραίτητους τίτλους μεταφοράς συντελεστή δόμησης. Μόνο που η ακύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας του νόμου για τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης ανάγκασε το ΥΠΕΧΩΔΕ να «παγώσει» την έκδοση οικοδομικών αδειών που στηρίζονταν σε αυτόν (το νόμο).

Το αποτέλεσμα ; Τα προσύμφωνα δεν έγιναν ποτέ συμβόλαια. Τα διαμερίσματα θεωρούνται αυθαίρετα. Οι ιδιοκτήτες τους παραβάτες. Και η περιουσία του χωρίς αντίκρυσμα. Που σημαίνει ότι αυτή η περιουσία δεν μπορεί να μεταβιβαστεί (πώληση, γονική παροχή, δωρεά), να ενοικιαστεί και να υποθηκευτεί. Και επιπλέον ελλοχεύει και το δόκανο των πολεοδομικών υπηρεσιών και των δημοσίων ταμείων, αφού οι αυθαίρετες κατασκευές θεωρούνται κατεδαφιστέες και οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να πληρώσουν πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, ποσά που φθάνουν σε ύψος εκατομμυρίων ανάλογα με το μέγεθος του διαμερίσματος.

Πολλά προσύμφωνα έχουν ήδη λήξει – η μέγιστη διάρκεια τους είναι δύο χρόνια, οι αγοραστές έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στα δικαστήρια ζητώντας από τους κατασκευαστές αποζημίωση έως και του τριπλάσιου ποσού που κατέβαλαν. Και αρκετές περιπτώσεις βρίσκονται ήδη στα δικαστήρια με αβέβαιη νομική εξέλιξη και απροσδιόριστη χρονικά τελεσίδικη απόφαση. Για τους περισσότερους, ωστόσο, το ζητούμενο δεν είναι να εισπράξουν αυτή την αποζημίωση, αλλά να κατοχυρώσουν την περιουσία τους- Πράγμα που δύσκολα θα συμβεί ακόμα και όταν επανέλθει ο νόμος, καθώς αξιοποίηση μεταφοράς συντελεστή δόμησης θα γίνεται μόνον σε συγκεκριμένες περιοχές, συγκεκριμένων δήμων. Δηλαδή, θα προσδιορίζονται Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης , που «προκύπτουν» ύστερα από πολεοδομικές μελέτες (διαδικασία χρονοβόρα, τουλάχιστον ενός ή δύο ετών) και θα κατοχυρώνονται με την έκδοση κατά περίπτωση. Προεδρικών Διαταγμάτων. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται πολλές περιοχές στις οποίες βρίσκονται σήμερα τα «ξεκρέμαστα» διαμερίσματα να παραμείνουν έξω από τις παραπάνω ζώνες υποδοχής συντελεστή δόμησης. Και φυσικά να μη νομιμοποιηθούν ποτέ οι εν λόγω ιδιοκτησίες. Ποια θα είναι η τύχη τους ;

Ερώτηση χωρίς απάντηση, με τα υφιστάμενα δεδομένα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο αρμόδιος Υπουργός

Τι προτίθεται να κάνει νομοθετικά για να κατοχυρώσουν όλοι αυτοί οι ιδιοκτήτες την περιουσία τους.

 

 
Ο ερωτών Βουλευτής

Θεόφιλος Λεονταρίδης

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει