Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Πρόγραμμα προμήθειας σύγχρονων Τορπιλών για τα νέα Υποβρύχια τ. 214

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής Ν. Σερρών Ν.Δ.   
Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας

Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2010

 
 ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

Θέμα: ‘’ Πρόγραμμα προμήθειας σύγχρονων Τορπιλών για τα νέα Υποβρύχια τ. 214 ‘’

Όπως είναι γνωστό, προ ολίγων ημερών υπεγράφησαν από τον κ. Υπουργό οι Συμφωνίες πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των Ελληνικών Ναυπηγείων στην Abu Dhabi Mar, οι τροποποιήσεις των παλαιών Συμβάσεων των υποβρυχίων τύπου 214 και 209, καθώς και η νέα Σύμβαση για την κατασκευή επιπλέον δύο υποβρυχίων τύπου 214.

Τα 6 συνολικά (4 + 2) νέα αυτά υποβρύχια τύπου 214, όπως και το εκσυγχρονισμένο υποβρύχιο τύπου 209 θα διαθέτουν προηγμένα οπλικά συστήματα και μέσα εντοπισμού στόχων σε μεγάλες αποστάσεις, τα οποία έχουν κοστίσει πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Επειδή από επιχειρησιακής απόψεως ένα σύστημα δεν θεωρείται ολοκληρωμένο αν δεν διαθέτει τα κατάλληλα όπλα, και στην συγκεκριμένη περίπτωση τα υπερσύγχρονα αυτά υποβρύχια δεν θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τις επιχειρησιακές δυνατότητές τους χωρίς την αυτονόητη διαθεσιμότητα σύγχρονων τορπιλών.

Επειδή από έγκυρες πληροφορίες τα οπλικά συστήματα που έχουν ήδη εγκατασταθεί στα υπό παραλαβή  υποβρύχια έχουν δυνατότητα να βάλλουν μόνον συγκεκριμένου τύπου και χώρας σύγχρονες τορπίλες, ενώ εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί αύξηση του συμβατικού κόστους προκειμένου τα οπλικά αυτά συστήματα να είναι συμβατά και με άλλου τύπου τορπίλες.

Επειδή στις υπογραφείσες ως άνω Συμβάσεις δεν υπάρχει πρόνοια για την ταυτόχρονη απόκτηση σύγχρονων τορπιλών υποβρυχίων.

Επειδή κατά την πρόσφατη συνέντευξη τύπου (την 5-10-2010), ο κ. Υπουργός μιλώντας για τον προγραμματισμό των επόμενων εξοπλιστικών προγραμμάτων, δεν αναφέρθηκε σε πρόγραμμα σύγχρονων τορπιλών υποβρυχίων.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

 

 1. Εάν το πρόγραμμα απόκτησης σύγχρονων τορπιλών υποβρυχίων το οποίο συζητείται ήδη από το 2001 και το οποίο αποτελεί ουσιαστική επιχειρησιακή ανάγκη και πολλαπλασιαστή ισχύος, είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης? Αν ναι, πότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες?

2. Εάν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι τα υπό παραλαβή  υποβρύχια έχουν δυνατότητα να βάλλουν μόνον συγκεκριμένου τύπου και χώρας σύγχρονες τορπίλες, και πόσο εκτιμάται το κόστος της μετατροπής ώστε το οπλικό τους σύστημα να δύναται να βάλλει και άλλου τύπου τορπίλες?

Ο Ερωτών Βουλευτής

   Θεόφιλος Λεονταρίδης

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει