Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Σε απάντηση της με αριθμ. 891/11-1-23 αναφοράς στη Βουλή, του Βουλευτή Σερρών Θεόφιλου Λεονταρίδη του κοινοποιήθηκε η με αριθμό πρωτ. 29/9839 26-1-2023 απάντηση, σύμφωνα με την οποία αποφασίστηκε και η Ένταξη της Κοινότητας Αχλαδοχωρίου και άλλων περιοχών του Ν. Σερρών με 250€ έως 300€/στρέμμα» για ενίσχυση των μηλοπαραγωγών.

Λεονταρίδης Θεόφιλος
τ. Αν. Υπουργός Εσωτερικών
Βουλευτής Ν.Σερρών

Σε απάντηση της με αριθμ. 891/11-1-23 αναφοράς στη Βουλή , του Βουλευτή Σερρών Θεόφιλου Λεονταρίδη του κοινοποιήθηκε η με αριθμό πρωτ. 29/9839 26-1-2023 απάντηση , σύμφωνα με την οποία αποφασίστηκε και η ¨Ενταξη της Κοινότητας Αχλαδοχωρίου και άλλων περιοχών του Ν. Σερρών με 250€ έως 300€/στρέμμα» για ενίσχυση των μηλοπαραγωγών

Ο Βουλευτής Θεόφιλος Λεονταρίδης , στις 10 Ιανουαρίου 2023 , είχε προσωπική επικοινωνία με τον ΥΠΑΑΤ κ. Γεώργιο Γεωργαντά, όπου και αναφέρθηκε στο σχετικό δελτίο τύπου του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αχλαδοχωρίου

«Ο Κρουσοβίτης», και επεσήμανε προς τον αρμόδιο Υπουργό την αστοχία που έχει προκληθεί από την εξαίρεση των μηλοκαλλιεργητών του Αχλαδοχωρίου και άλλων περιοχών του Ν. Σερρών , από την συγκεκριμένη ενίσχυση , τονίζοντας παράλληλα το γεγονός ότι πρόκειται για χωριά με ολοένα και περισσότερους αγρότες – πολλοί εξ αυτών ηλικίας κάτω των 40 ετών – οι οποίοι επένδυσαν χρόνο και χρήμα προκειμένου να δημιουργήσουν βιώσιμες επιχειρήσεις στον τομέα της παραγωγής μήλων και είναι ανάγκη να στηριχθούν, καθώς περιορίστηκε η κατανάλωση λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης αλλά και των μειωμένων εξαγωγών με τις τιμές, όπως λέει, να είναι στα αζήτητα και να έχουν κατρακυλήσει στα 20 λεπτά.

Ζήτησε δε την παρέμβασή του κυρίου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης , ώστε να λάβουν και εκείνοι, την ενίσχυση των 300€/στρέμμα για να στηρίξουν την παραγωγή τους σε μια εποχή που οι μειωμένες τιμές πώλησης στα μήλα και το υψηλό κόστος παραγωγής επηρεάζει δυσμενώς το εισόδημά τους.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντάς, κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους δήλωσε στον κ. Θεόφιλο Λεονταρίδη ότι και οι μηλοπαραγωγοί του Αχλαδοχωρίου και άλλων χωριών του Ν. Σερρών που παράγουν μήλα θα λάβουν την ενίσχυση .

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,ομάδας εργασίας για το συντονισμό των αγροτικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων με τη συμμετοχή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό αρμόδιου για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χ. Τριαντόπουλου, του Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Θ. Πετραλιά, του Γ.Γ. Οικονομικής Πολιτικής, κ. Ν. Κουλοχέρη, του Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δ. Σκάλκου, της Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χριστιάννας Καλογήρου και του Προέδρου του ΕΛΓΑ, κ. Α. Λυκουρέντζο, όπου αποφασίστηκε η χορήγηση κρατικής ενίσχυσης για την αποζημίωση των καλλιεργειών: επιτραπέζιων ροδάκινων, συμπύρηνων, νεκταρινιών, βερίκοκων, μήλων και κάστανων.

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίστηκε να αποσταλεί η αναγγελία για τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης για την αποζημίωση καλλιεργειών, μεταξύ αυτών και των μηλοπαραγωγών της Κοινοτητας Αχλαδοχωρίου και άλλων περιοχών το Ν.Σερρών , σύμφωνα με το «Προσωρινό πλαίσιο κρίσης για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας . Η χορήγηση της κρατικής ενίσχυσης για την αποζημίωση των πληγεισών από την ενεργειακή κρίση καλλιεργειών εντάσσεται στο «Προσωρινό πλαίσιο κρίσης για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» και αντλείται εξ’ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η σημερινή αναγγελία των αποζημιώσεων στην Ε.Ε., είναι έμπρακτη απόδειξη της βούλησης της κυβέρνησης να στηρίξει τον Έλληνα αγρότη και να προστατεύσει το εισόδημά του, γιατί ο αγροτικός τομέας αποτελεί αιχμή του δόρατος στο αναπτυξιακό σχεδιασμό της εθνικής μας οικονομίας».

Στον τοπικό τύπο δημοσιεύτηκε στις 11.1.23 το σχετικό δελτίου τύπου για την επικοινωνία που είχα με τον κο Υπουργό .

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει