Θεόφιλος Λεονταρίδης | τ Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών | Βουλευτής Σερρών
2321 054640
Γραφείο Τύπου

Σε δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκονται οι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου, ακόμη περιμένουν να πληρωθούν την περσινή σοδειά τους

 

Λεονταρίδης Θεόφιλος
Βουλευτής  Ν.Δ.  Ν. Σερρών
Αν. Τομεάρχης  Ενέργειας και Φυσικών Πόρων
 

Αθήνα 28 Φεβρουαρίου 2011

 

 ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

 

ΘΕΜΑ : «Σε δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκονται οι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου, ακόμη περιμένουν να πληρωθούν την περσινή σοδειά τους»

 Παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, χιλιάδες παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου περιμένουν ακόμα να πληρωθούν για τη σοδειά που έχουν παραδώσει στις μεταποιητικές βιομηχανίες, εδώ και έξι μήνες.

Οι μεταποιητές υποστηρίζουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή δεν τους έχουν χορηγηθεί δάνεια, ώστε να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους και επιπλέον γιατί δεν τους έχει επιστραφεί ακόμη ο οφειλόμενος  Φ.Π.Α.,  συνολικού ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Η κυβέρνηση, με μεγάλη καθυστέρηση, εξέδωσε πριν από ενάμιση μήνα απόφαση για τα δάνεια προς τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, μέσω των οποίων θα εξοφλούνταν οι παραγωγοί. Δυστυχώς, πρόκειται για μια απόφαση μνημείο προχειρότητας και ανακολουθίας, καθώς καθ’ υπέρβαση της υφιστάμενης νομοθεσίας ζητούνται προσωπικές εγγυήσεις από τα μέλη των διοικήσεων για τη σύναψη των δανείων. Ήταν δε τόσο κραυγαλέα η αντινομία, που προσωπικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεσμεύθηκε ότι θα τροποποιήσει την σχετική διάταξη.  Έχει περάσει ενάμισης μήνας και ακόμη περιμένουμε την τροποποίηση.

Όμως, τα προβλήματα για τους παραγωγούς συμπύρηνου ροδάκινου δεν έχουν τέλος, καθώς ένας μεγάλος αριθμός από αυτούς δεν έχει εισπράξει ακόμη τα 4 λεπτά, ως συμπλήρωμα της τιμής για τη σοδειά του 2009. Παράλληλα, δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη από τον ΕΛΓΑ οι παραγωγοί για τις πρώιμες ποικιλίες, από τις ζημιές που υπέστησαν λόγω καύσωνα κατά τη διάρκεια της περσινής απεργίας των μεταφορέων φορτηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης.

Επίσης, χιλιάδες ροδακινοπαραγωγοί αλλά και χιλιάδες δενδροκαλλιεργητές καθώς και παραγωγοί άλλων καλλιεργειών, των οποίων υπέστησαν ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα (χαλαζόπτωση, ανεμοθύελλα, βροχόπτωση) οι καλλιέργειες τους, είτε δεν έχουν πάρει εκτιμητήρια για τις ζημιές τους, είτε όσοι τα έχουν πάρει, βλέπουν πως είναι μηδενικά σε αποτίμηση ζημιών.

Εξάλλου, είχε δεσμευθεί η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρουσία όλων των κυβερνητικών Βουλευτών των ροδακινοπαραγωγικών Νομών, πως θα συγκροτούσε επιτροπή η οποία θα παρακολουθούσε την εξέλιξη της τιμής πώλησης της κομπόστας ροδακίνου και εάν προέκυπτε αύξηση της τιμής τότε θα έδινε αύξηση και στη τιμή της πρώτης ύλης των παραγωγών. Η επιτροπή αυτή ουδέποτε συγκροτήθηκε και λειτούργησε.

Τεράστιο πρόβλημα συνιστά και το γεγονός ότι παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις από τον ΕΛΓΑ στην υλοποίηση Προγραμμάτων Ενεργητικής Προστασίας στα θέματα της αντιχαλαζικής θωράκισης των καλλιεργειών, καθώς επίσης καταγράφονται μεγάλες καθυστερήσεις και στην καταβολή των επιχορηγήσεων στους αγρότες που έχουν ολοκληρώσει την εγκατάσταση των αντιχαλαζικών δικτύων

  • Επειδή, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, το σύνολο των Ελλήνων ροδακινοπαραγωγών αντιμετωπίζει όχι μόνο δυσχέρειες στη συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας, αλλά και για την επιβίωση των ιδίων και των οικογενειών τους.
  • Επειδή, ολόκληρες περιοχές ζουν από τη ροδακινοπαραγωγή, είτε άμεσα ως καλλιεργητές, είτε έμμεσα ως εργαζόμενοι στη συγκομιδή, στις μεταφορές, στη μεταποίηση, το εμπόριο και τις εξαγωγές.
  • Επειδή, το σύνολο αυτών των δραστηριοτήτων αφορά ένα συναλλαγματοφόρο κλάδο, που αποφέρει ετησίως στη χώρα μας περισσότερα από 250 εκατομμύρια ευρώ.
  • Επειδή, λόγω της αδιαφορίας και της αναλγησίας της κυβέρνησης, εξακολουθούν να παραμένουν χωρίς εισόδημα εδώ και έξι μήνες οι ροδακινοπαραγωγοί και χωρίς αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ επί ένα σχεδόν χρόνο οι πληγέντες από θεομηνίες.

 

ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ η ηγεσία του υπουργείου

1.    Ποια πολιτική προτίθεται να εφαρμόσει για τη στήριξη, έστω και την ύστατη αυτή ώρα, αυτού του τόσο σημαντικού κλάδου της αγροτικής μας οικονομία ;

2.   Εάν προτίθεται να υλοποιήσει τη δέσμευση της για δανειοδότηση των μεταποιητικών επιχειρήσεων, ώστε να πληρωθούν άμεσα οι παραγωγοί για τη σοδειά που έχουν παραδώσει ;

3.   Εάν είναι στις προθέσεις της να καταστήσει τον ΕΛΓΑ πραγματικό οργανισμό στήριξης της αγροτικής παραγωγής και του εισοδήματος των καλλιεργητών, διασφαλίζοντας εκτιμήσεις  στο πραγματικό ύψος των ζημιών και με ουσιαστικές αποζημιώσεις ;

Οι επερωτώντες βουλευτές:
 
1. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ
2.  ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ
3.  ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΩΗΣ
4.  ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΣΑΠΙΔΗΣ
5.  ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΛΚΙΔΗΣ
6.   ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
7.  ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
8.   ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
9.   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ
10.  ΣΑΒΒΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
11.   ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΛΙΑΣ
12.  ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
13.  ΖΗΣΗΣ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑΣ
14.  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ
15.  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ

 

Επικοινώνησε με τον Θεόφιλο?

η γνώμη σας μετράει